www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Stratoni-Olimpijada-Jerisos-Atos-C

Plaža Stratoni

Peščana plaža Plaža nagrađena plavom zastavicom Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.512176N 23.82779E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja na Atosu

Stratoni (Στρατώνι) je gradska plaža istoimenog naselja koje se nalazi na pola puta između Olimpijade i Jerisosa (17km). Ako dolazite iz Jerisosa, pratite glavnu magistralu za Olimpijadu i Stavros. Prolazite manastir Kakovo (metoh Hilandara) i nastavljate pravo sve do raskrsnice na kojoj stoji putokaz pravo za Arneu i Stavros, a desno za Stratoni. Tu se isključite i vozite još oko kilometar dok ne dođete do prvih kuća. Na velikoj raskrsnici skrećete desno, vozite pravo i gledate gde da skrenete desno ka plaži. Možete gde god, ali je predlog odmah kod pumpe koja je oko 200 metara od prethodne raskrsnice pošto se tim putem izbija na bar Paraty. Kad dođete do ulice koja ide duž plaže i povezuje marinu i centar naselja, ostaje vam samo da se parkirate i da uživate.

Odličan beach bar Paraty

Odličan beach bar Paraty

Ako dolazite iz pravca Stavrosa i Olimpijade, možete da se isključite za Stratoni na prvom izlazu (ne postoji nikakav putokaz) ili malo dalje, na drugom, na kome ćete videti obeleženo skretanje levo za Stratoni i Arneu dok se pravo produžava za Jerisos i Uranopolis. Ako izaberete ovo drugo isključenje, uskoro ćete doći do raskrsnice na kojoj se levo ide za centar naselja Stratoni, a desno za Jerisos. Idete levo i dalje kako je prethodno već opisano.

Plaža je uređena, lako dostupna i ima Plavu zastavu. Dugačka je oko 700 metara i prilično široka, između 30 i 40 metara. Peščana je (kombinacija sitnog i krupnog peska), a prelazak u vodu postepen što je čini interesantnom porodicama sa malom decom. Na desnom kraju plaže je manja luka Stratoni iznad koje je uzvišenje sa plantažom maslina, a na levom ostaci najznačajnijeg rudnika na Halkidikiju.

Od sadržaja na plaži postoji jedan odličan beach bar, Paraty koji se nalazi na desnom kraju, u blizini marine. Ispred njega ćete naći suncobrane, ležaljke, tuševe i kabine za presvlačenje. U samom naselju Stratoni imate markete, restorane, kafiće i pekare. Na plaži generalno nema velike gužve, osim na potezu oko pomenutog bara. U središnjem delu ima zelenila.

Sad malo o samom mestu. Stratoni je priobalno naselje sagrađeno u zalivu Jerisos i ima oko 1.400 stalnih stanovnika. Osnovano je krajem 19. veka i direktno je povezano sa rudarskom aktivnošću u ovoj oblasti. Sulfidne rude su bile glavni izvor profita u naselju. Iz tog razloga je veliki broj ljudi iz Stratonija i drugih delova Grčke dolazio da radi u ovim rudnicima, a samo selo je bilo jedno od najbogatijih u celoj Grčkoj. Između ostalog, Stratoni je prvo naselje u ovom području koje je dobilo struju.

Broj stanovnika se značajno povećao zahvaljujući dolasku izbeglica iz Male Azije. 1932. godine je naselje pretrpelo ogromne štete zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u zalivu Jerisos i moralo je biti obnavljano u potpunosti u narednih par godina.

Naselje Stratoni

Naselje Stratoni

Celo ovo područje je bilo naseljeno još od antičkih vremena. Naseljavanje okolnih mesta je počelo oko 600. godine pre nove ere. 1962. godine je arheološkim iskopavanjem ustanovljeno da je Stratoni izgrađen na mestu drevnog Stratonikija. Te godine, tokom kopanja bunara za vodu ispred rudnika Kasandra, otkrivena je pravougaona zgrada dimenzija 10×6 metara. Ulaz u zgradu je sa južne strane. Ovaj objekat se sastoji od glavne dvorane dimenzija 5mx5,5m i predsoblja 5mx3m. Ove dve prostorije su povezane vratima širokim 1,8 metara. Zidovi su očuvani do visine od 0,8 metara. Mermerni sarkofag dimenzija 2,20mx0,78m je pronađen zajedno sa zapadnim zidom dok je Pijedestal pronađen u centru glavne prostorije. Ispred njega se nalazila statua žene koja leži, visoka 2 metra.

Istorija ove oblasti se ogleda u značajnim arheološkim nalazištima. Deo mermernog zavetnog reljefa, koji se nalazi u arheološkom muzeju u Poligirosu, datira iz ranog rimskog perioda i pronađen je u privatnoj bašti. Na ovom reljefu se frontalno nalazi uspravna ženska figura obučena u dugačku haljinu, koja drži rog izobilja i odevni predmet u svojoj levoj ruci. Pretpostavlja se da je to prikaz boginje Isis – dame Stratonija.

Stanovnici Stratonija su vremenom formirali harmoničnu zajednicu u kojoj su delili svoju ljubav prema kulturi. Ovde se tokom godine održava veliki broj manifestacija: amaterske pozorišne predstave, muzički nastupi, izložbe slika, nastupi folklornih grupa, karnevali, koncerti poznatih umetnika…

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)