www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Plakiero-Parga-C

Plaža Plakiero

Šljunkovita plaža Stenovita plaža Nema gužve Plaža dostupna samo peške Plaža dostupna brodom

GPS: 39.282451N 20.3632718E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plakiero (Πλακιερό) i nije plaža u pravom smislu te reči već impresivan niz stena koje izgledaju kao da su isečene nožem i jedno malo parče šljunka. Zaista interesantna kreacija majke prirode. Nalazi se na nekih 6 km zapadno od Parge odnosno oko 2,5 južno od sela Antusa.

Fenomenalne stene

Fenomenalne stene

Pristup je dosta komplikovan ako imate običan auto jer je put loš. Čeka vas vožnja uskim zemljanim putevima (samo na pojedinim delovima ima asfalta), ali obavezno ponesite mapu i kompas. Vozite do sela Antusa, tu imate markete i kafiće i dalje…nek je sa srećom. Imate oko 2,5 km i pošto nema nikakvih putokaza, ako usput sretnete bilo koga, ljudsko biće, životinju (kozu, magarca), bilo kakvo živo biće, pitajte kuda da idete, inače ćete se izgubiti. Takođe, kola morate da ostavite nekih 200 metara od “plaže” i da se do obale spustite pešaka, stazom koja je malo komplikovanija u poslednjim metrima. Mnogi se odluče da ovaj put pređu pešice jer je predeo idealan za šetnju. Od plaže Valtos ima nepunih 5 km. Najlakša varijanta je taksi čamac ili neko plovilo iz Parge.

S obzirom na morfologiju plaže i terena oko nje, izolovanost i odsustvo bilo kakvih sadržaja i turističkih objekata, nikad nema više od par ljudi. Ponesite sa sobom vodu i nešto za pojesti ako planirate da ostanete duže. U blizini se nalaze još dve skrivene i neorganizovane plažice (desno ako gledate ka moru), Spartila (na 600 metara) i Agios Sostis (na oko kilometar), a na brdu desno od potonje i istoimena crkvica izgrađena između dve stene do koje vodi staza.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)