www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-cover

Plaža Nea Fokea

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Plaža dostupna kolima

GPS: 40.136185296889614N  23.398679494857788E

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Pogled na plaži i vizantijsku kulu

Nea Fokea (Νέα Φώκαια), jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, nalazi se severoistočnoj obali poluostrva Kasandra i sedište je istoimene opštine.

Ovo letovalište sa svojim jedinstvenim prirodnim lepotama, skrivenim uvalama, prelepim peščanim plažama, kristalno čistom vodom i visokim stablima borova koji se pružaju skoro do obale, privlači veoma veliki broj posetioca. Glavna plaža Nea Fokea, ispred istoimenog popularnog mesta, lepa je i organizovana peščana plaža, sa kristalno čistom vodom. Posetiocima su na raspolaganju ležaljke i suncobrani ispred lepih beach barova i taverni, a postoje i delovi gde možete poneti svoje rekvizite.

Plaža zaklonjena od vetra

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Uz more se pruža lepo šetalište, a u blizini možete naći barove, restorane, kafiće i taverne. Sa plaže možete uživati i u pogledu na lepu marinu, odnosno na 17 metara visoku, staru vizantijsku kulu izgrađenu početkom XV veka, koja se nalazi na malom rtu sa desne strane.

Pored glavne plaže, postoje i druge manje, neorganizovane, sa kristalno čistom vodom i odlične za nešto tiši i mirniji odmor. Posebno su interesantne one sa leve strane naselja, praktično ukopane u brdu koje ih zaklanja od vetra i sunca. Na oko 2 kilometra od naselja smešten je i dečiji sportski kamp Skouras, najbolji sportski kamp u Grčkoj sa predivnom plažom.

Nea Fokea je od Soluna udaljena 76 kilometara, a nalazi se na 5,5 km ispred Afitosa, odnosno oko 8 km ispred naselja Kalitea na istočnoj obali Kasandre.
Naselje su 1922. godine osnovale grčke izbeglice iz Male Azije, na imanju manastira Agios Pavlos sa Svete Gore. Izbeglice potiču iz mesta Fokea, u blizini današnjeg grada Smirna, poznatijeg kao Izmir u Turskoj. Novom gradu pridodali su samo prefiks Nea.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Ima i stenovitih plaža u okruženju

Nea Fokea je jedno od najpoznatijih turističkih mesta na Halkidikiju, sa lepim šetalištem uz more, okruženo lepom obalom. Naselje ima veliki broj luksuznih hotela, apartmana, kamp, a tu su i kafići, restorani i taverne koji mogu da zadovolje ukus i najprobirljivijih gostiju. Naselje ima i osnovnu i srednju školu, odnosno policijsku stanicu. Iako naselje ima svega oko 1.500 stalnih stanovnika, ovaj broj tokom leta naraste i na preko 10.000. Lokalno stanovništvo se pored turizma bavi ribarstvom, gajenjem povrća i pčelarstvom.

Pored svega nabrojanog, atraktivnost ovog regiona uvećava i postojanje velikog arheološkog blaga. Ono po čemu je naselje prepoznatljivo je vizantijska kula iz 1407. godine, koja je i danas odlično očuvana. Te godine je Janis Paleologos poklonio posed gde se nalazi današnje naselje Nea Fokea, svetogorskom manastiru Agios Pavlos (Sveti Pavle), a vizantijska kula i tvrđava su sagrađene u svrhu čuvanja i odbrane manastira. Kula je visoka 17 metara, a interesantno je da je izgrađena od materijala sa antičkih građevina. U vreme podizanja bune protiv Turaka, 1821. godine, ova kula je bila sedište Emanuila Pape, vođe ove bune.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Plaža Paradise ispred sportskog kampa

Na ulazu u grad nalazi se i Crkva Svetog Pavla, sa svetom vodom, ukopana u stenu u dužini od 10 metara (verovatno je tu bio makedonski grob). Prema predanju, ovde se krio apostol Pavle, propovedajući hrišćanstvo i krsteći nove hrišćane. S obzirom da je to u stvari prolaz otvoren kroz stene, koji se završava podzemnim odajama, poznat je i kao “prolaz apostola Pavla”.
Ispred crkve Svetih Apostola svakog 29. juna održava se vašar u čast apostola Petra i Pavla.

Ako volite šetnju plažom, dobar izbor može biti odlazak do 2,3 kilometara udaljene plaže Aristotelis, a za one malo upornije i do 5,3 kilometara udaljenog Afitosa i istoimene plaže.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-t
Vizantijska kula - Nea Fokea
halkidiki-kasandra-nea-potidea-T
Plaža Nea Potidea
halkidiki-kasandra-istocna-obala-aristotelis-plaza-Tn
Plaža Aristotelis - Aristoteles
varkes-TH
Plaža Varkes - Afitos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)