www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaža Krioneri

Peščana plaža Šljunkovita plaža Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 39.2833437N 20.4043472E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Krioneri (Κρυονέρι) se nalazi nedaleko od centra Parge i luke, odmah ispod trga Kanaris. Smatra se glavnom gradskom plažom što je i čini toliko popularnom i posećenom.

Krioneri je veća od dve gradske plaže u Pargi, a takođe i organizovanija i poznatija.

Možete doći pešaka, ako ste odseli u samom letovalištu ili kolima odnosno motorom, ako dolazite u Pargu kao “gost” ili sa plaže Valtos. Pronaći parking je gotovo nemoguće u sezoni, mada ima jedan koji se plaća. Prođite ulicom koja ide duž plaže i krenite prema susednoj uvali Piso Krioneri (plaža vam je sve vreme sa desne strane) i ubrzo ćete videti skretanje levo za parking. Ulazite u uličicu i posle 20-ak metara sa leve strane imate veliki parking koji se, kao što je već rečeno, plaća.

Plaža je dugačka nešto više od 200 metara, a široka svega dvadesetak. Duž cele plaže prolazi promenada koja ide dalje ka centru naselja i omiljeno je šetalište kako za lokalce tako i za brojne turiste. Krioneri gleda na prelepo i bujno zelenilo veličanstvenog ostrvceta Panagia (Bogorodica) koje je tačno preko puta i do koga se može otplivati ili preći pedalinom. Nazvano je po istoimenoj beloj crkvici koja predstavlja jedno od glavnih obeležja grada i iznad koje je malo uzvišenje odakle možete da napravite najlepše fotke ovog živopisnog mesta. Osim ove, na ostrvcetu postoji još jedna crkva (Agios Nikolaos) pored koje se krije plažica Amopuli (Amopulis). Na južnom kraju ostrva se mogu videti ruševine starog venecijanskog utvrđenja.

Odmah iza plaže Krioneri krije se manja i manje poznata od dve gradske plaže, Piso Krioneri.

Iznad same plaži Krioneri se nalazi crkva Agios Atanasios, na istoimenom brdu (na levom kraju plaže). Plaža je peščano-šljunkovita (u središnjem delu je pesak dok je u pojedinim delovima krupan šljunak) i potpuno organizovana sa mnogo turističkih sadržaja i mogućnošću iznajmljivanja ležaljki i suncobrana (plaćaju se bez obzira da li nešto pijete ili ne). Na plaži postoje tuševi i toaleti, a u blizini i duž same plaže ima dosta smeštajnih objekata, mnoštvo taverni, kafića, barova, marketa i prodavnica. Ono što dodatno privlači brojne kupače su čista i srednje duboka voda te sportski sadržaji. Takođe, plaža Krioneri je prilično zaštićena od vetrova.

Preko puta plaže je ostrvce, zaštitni znak Parge

Preko puta plaže je ostrvce, zaštitni znak Parge

Na plaži Krioneri je uvek ogromna gužva, čak i u septembru.

Imajte na umu da je na plaži Krioneri ogromna gužva, čak i u septembru, pa potražite neko drugo mesto u okolini, ako želite mirniji odmor. Levo od plaže je stena Skordas (u prevodu “beli luk”), a još malo dalje i stena Kremidas (u prevodu “crni luk”). Pomenuti šumoviti rt Agios Atanasios odvaja plažu Krioneri od susedne uvale Piso Krioneri (piso na grčkom znači “iza”).

Ako dođete do krajnjeg desnog dela plaže, videćete nastavak šetališta koje vodi prema luci i centru grada. Duž cele promenade su načičkane taverne, turističke agencije, prodavnice i tu ćete pronaći sve što jednom turisti može zatrebati. Na sredini šetališta se nalazi veliko sidro i luka iz koje isplovljavaju taksi čamci do ostalih popularnih plaža u okolini Parge (Valtos, Lihnos, Sarakiniko itd…) dok se na desno i uzbrdo zrakasto šire uličice prepune ljudi, prodavnica, girosa…

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)