www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Klimataria-Sitonija-Sikia (1) - C

Plaža Klimatarja (Klimataria)

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Prodavnica u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.0338127N 24.0095741E

Klimatarja (Κληματαριά) je poslednja uvala u nizu koji počinje od plaže Sikja i obuhvata uvale Linaraki, Limanaki i Turkolimnionas. Tačnije, ovo je poslednja urbana plaža, fenomenalna, nezaboravna, jedna od najboljih na celoj Sitoniji… Od pomenute susedne uvale Turkolimnionas udaljena je nepuna 2 kilometra, od Sartija 12, a od Kalamicija 9.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Ako dolazite iz pravca Sartija, prođite isključenja za plaže Goa, Valti i Agridia i produžite napred još oko dva kilometra. Dolazite do prvog skretanja za plažu Sikja (GPS: 40.0541657N 23.9834064E), dok je odmah iza krivine i drugo (GPS: 40.051628N 23.9832509E). Možete da se isključite gde god vam volja ili da produžite pravo. Ako ste skrenuli, nastavljate vožnju prema obali. Maltene pred samim morem se put račva i tu idete desno. Prolazite celu plažu Sikja, kampove i dolazite do raskrsnice. Desno se vraćate ka magistrali, a vi idete levo, pratite obalu i posle par stotina metara dolazite do male, ušuškane uvalice Linaraki sa poznatom tavernom Akrogiali. Produžite istim putem i posle par krivina dolazite do plaže Limanaki koju ćete najlakše prepoznati po četiri taverne i ovo mesto nemojte da preskočite ako ste ljubitelj dobre ribe i plodova mora.

Klimaktarja je jedna od najboljih plaža na celoj Sitoniji, fenomenalna, nezaboravna…

Sledeća je plaža Turkolimnionas, od uvale Limanaki udaljena još nekih 250 metara. Ne skrećete tu već nastavljate pravo još nepuna 2 kilometra, uskim i krivudavim putem koji je na pojedinim mestima oštećen tako da morate biti oprezni i stižete do fenomenalne plaže Klimatarja (mnogi je zovu Klimataria, ali s obzirom gde je akcenat, izgovara se Klimatarja). Pokazatelj da ste na dobrom putu je nadvožnjak na koji ćete naići i tu skrećete oštro ulevo te do plaže imate još nekih 200 metara. Na ovom potezu između plaža Turkolimnionas i Klimatarja imate još nekoliko izolovanih i neorganizovanih uvalica ako ste željni potpunog mira i osame. Kola možete da parkirate na jednom od tri parkinga.

Ako ste na glavnoj magistrali produžili pravo, prolazite skretanje za selo Sikia i posle sledeće krivine i pravca iza nje imate odvajanje sa glavnog puta (40.0347327N 23.9820385E). Tu se izdvajate i spuštate ka moru. Kad dođete do istog, idete desno i odmah tu vam je plaža Linaraki, a malo dalje i Limanaki. Ovo isključenje koriste i oni koji dolaze iz pravca Kalamicija odnosno Toronija i Neos Marmarasa.

Na plaži postoje 3 taverne i jedan beach bar u kojima možete nešto pojesti ili popiti kako biste dobili ležaljke besplatno.

Klimatarja je kao što je već rečeno fenomenalna plaža, jedna od najboljih i najpopularnijih na celom poluostrvu. Okružena je brdima sa niskom vegetacijom. More je tirkizno, kristalno čisto i plitko poprilično od obale pa je mesto idealno za porodice sa mlađim naraštajima, pogotovo ako se tome doda i činjenica da je plaža peščana celom dužinom (najsitniji beli pesak), a pesak se nastavlja i u moru. Plaža je izuzetno popularna i posećena pa očekujte gužvu čemu doprinosi i podatak da je dugačka manje od 150 metara, a nije ni mnogo široka.

Ako dolazite kolima, na raspolaganju su vam tri parkinga

Ako dolazite kolima, na raspolaganju su vam tri parkinga

Na ovom prostoru rade tri taverne i jedan beach bar, a na raspolaganju su vam već pomenuta tri parkinga. Svaka taverna ima svoje sadržaje na samoj plaži odnosno suncobrane i ležaljke koje dobijate ako naručite piće ili hranu. Desni deo je rezervisan za ove tri taverne i bar dok je levi prazan i tu možete da stavite svoj peškir i suncobran. Na levom kraju su interesantne stene i plavo-bela crkvica Agios Georgios.

Vratimo se sad na taverne. Prva, skroz desno se zove Ammos (u prevodu “pesak”) i predstavlja u stvari zajednički naziv za tavernu i beach bar koji je odmah pored. Ovde imate veliki izbor hrane i pića kao i prodavnicu. Prepoznaćete je po suncobranima od trske. U sredini je taverna Dina (Ntina) Viky sa lepom baštom u hladovini i sobama za izdavanje dok je na desnom kraju ovog niza odnosno prva na koju nailazite kada se spustite na plažu taverna nazvana kao i uvala, Klimatarja i nju ćete prepoznati po brojnim zastavama.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)