www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Dukina-plaza-Sitonija-C

Dukina plaža

Peščana plaža Stenovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Srednje zauzeta Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške Plaža dostupna brodom

GPS: 40.1290776N 23.9593899E

Fenomenalna Dukina plaža se nalazi na nekih 7,5 km severno od Sartija, između kampova Platanici i Armenistis. Krenite na sever, prođite kamp Platanici i na 6. kilometru od Marinopulosa u Sartiju imate skretanje za Orange beach. Ne skrećete tu već produžavate pravo još nekih 350-400 metara. Automobil ostavite na parkingu u hladu (GPS: 40.1255829N 23.9644217E, preko puta postoji parking koji se plaća) i krenite stazicom koja prati glavni put na sever (ne vraćate se nazad prema Orange beach-u). Posle nekih 50-ak metara staza se lagano odvaja udesno od glavne magistrale. Ubrzo ćete videti maslinjak pored čije ograde vodi put na koji se nastavlja stazica kojom se spuštate ka obali. Od mesta gde ste ostavili auto imate nekih 500 metara odnosno 12-13 minuta trekinga, ali verujte da se isplati i da se nećete pokajati.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Dukina plaža

Dukina plaža

Ovo je prelepa peščana plaža sa sitnim belim peskom (pesak je čak i u vodi) okružena gustom borovom šumom i stenama. More je tirkizne boje, kristalno čisto, a do dubine se dolazi postepeno (kao na mnogim plažama Sitonije). Ugođaj je potpun zahvaljujući direktnom pogledu na Atos što je takođe karakteristika većine plaža na istočnoj obali poluostrva.

I pored činjenice da je potpuno neorganizovana, Dukina plaža je prilično posećena i obavezno je uvrstite u svoj itinerer.

Dukina plaža se sastoji od nekoliko uvala, manjih i većih, ukupne dužine oko 100 metara. Odvojene su stenama, potpuno neorganizovane, prirodne, netaknute, dakle bez ikakvih sadržaja i objekata pa ponesite suncobran, vodu, pivo, sendviče… Zbog svega ovoga, ovde nekada nije bilo velike gužve, dolazili su samo Grci koji generalno ne vole komercijalne plaže (naravno, nisu svi Grci takvi, postoji i ona trendi ekipa koja mora da bude viđena te juri IN plaže), ali je danas malo drugačije. Forumi su učinili svoje pa je sve više i naših turista.

Zanimljiva je i priča kako je plaža dobila ime. Naime, naš čovek koji ju je otkrio ili bolje reći, prvi otkrio širim narodnim masama i forumašima pošto su je Grci još ranije posećivali, nazvao ju je po svojoj supruzi koju iz milošte zove Duka!

Zanimljiva je i priča kako je plaža dobila ime. Naime, naš čovek koji ju je otkrio ili bolje reći, prvi otkrio širim narodnim masama i forumašima pošto su je Grci još ranije posećivali, nazvao ju je po svojoj supruzi koju iz milošte zove Duka!

Ovo nije plaža za svakoga, nije mesto za one koji vole brdo kafića, taverni, ležaljke i suncobrane, sportove na vodi…ovo je plaža za prave ljubitelje prirode, prelepog mora, peska, stena…plaža za one koje borova šuma podseća na nekadašnja letovanja sa roditeljima u Hrvatskoj… Zato nemojte da se iznenadite kad vidite mnoštvo šatora i osetite onu kampersku atmosferu.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)