www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Grcka-plaza-Kinira-202

Plaža Kinira (Koinira)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Nema gužve Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.665350N  24.763945E

Preko puta plaže se nalazi nenastanjeno ostrvo Kiniriotiko.

Preko puta plaže se nalazi nenastanjeno ostrvo Kiniriotiko.

Kinira (Κοίνυρα) je mirna plaža u istoimenom mestu na putu iz sela Potamia ka Rajskoj plaži (Paradisos). Od Limenasa je udaljena 20 kilometara.

Kinira je neorganizovana peščano-šljunkovita plaža koja se nalazi u istoimenom naselju i svega 2 km od poznate Rajske plaže (Paradisos).

Ovaj uski pojas peska i šljunka nije organizovan i nema ležaljke, suncobrane i tuševe, ali nema ni gužve, čak ni u sezoni. Od magistrale do plaže vodi zemljani put u dužini od nekoliko stotina metara i možete da se parkirate bukvalno uz samu plažu. U zaleđu plaže ima zelenila. Voda je veoma čista i bistra, a obala peščano-šljunkovita pa malo procunjajte dok ne nađete deo koji Vam se najviše sviđa. Kinira je podeljena na dva dela, po jedan sa obe strane rta. Improvizovani parking i većina kupača dolazi na deo bliži Golden Beachu (levo kad gledate od rta). Smeštajne objekte, taverne i prodavnice ćete pronaći u samom selu.

Ima peščanih i šljunkovitih delova

Ima peščanih i šljunkovitih delova

Iskreno, ako Vam nije usput nema razloga da se cimate jer plaža nije ništa posebno, a ako odete malo južnije, vrlo brzo stižete do plaže Paradise (Paradisos), jedne od najpopularnijih i najpeščanijih na Tasosu. Kinira je najbliže mesto ovoj plaži i udaljeno je oko 2 km.

Samo naselje Kinira ima bogatu istoriju koja seže do Feničana. Danas je među meštanima poznata kao “Lutru”. Selo je, dakle, bilo poznato još u antičkom svetu i Herodot ga je u svojim zapisima nazivao “Enera” i Kinira. Feničani su eksploatisali drvo i rudnike zlata na Tasosu, mnoge u okolini Kinire, u razdoblju 1600.-1500. pre Hrista. Postoje ostaci kupatila iz vizantijskog perioda i starohrišćanske bazilike koji su preživeli. Tokom mračnog perioda, gusari su zaklali mnoge hrišćane na mestu poznatom kao “Fonias”.

U naselju ćete pronaći taverne, prodavnice i smeštajne objekte

U naselju ćete pronaći taverne, prodavnice i smeštajne objekte

Naselje ima bogatu istoriju koja seže do Feničana. Herodot ga je u svojim zapisima nazivao “Enera” i Kinira.

Zbog mnogih izvora u okolini vegetacija je vrlo gusta i zato se Kinira smatra mestom blagoslovenim od Boga. U prošlosti je bilo malo stalnih stanovnika koji su se bavili ribolovom ili stočarstvom. U periodu skupljanja maslina koji lokalno stanovništvo zove maksuli, ljudi iz svih krajeva ostrva su se okupljali oko ovog teškog posla. Čak i danas kada su meštani brojni, Kinira i okolina se i dalje razvijaju, ovoga puta zahvaljujući turizmu.

U području Kinira postoji malo privatno ostrvo, nazvano Kiniriotiko (ili Kinira) koje je nenastanjeno iako se čak i danas tu nalazi kuća osobe kojoj ostrvo pripada. Gotovo cela površina je prekrivena borovinom, divljim maslinama i niskim rastinjem. Morska obala oko ostrva je kamenita i strma. No, vode oko njega su bogate ribom, kako tvrde lokalni ribari, a do skora su tu živeli i delfini. Komunikacija sa ostrvom Kiniriotiko je na isti stari način, brodovima, a većina posetilaca su ribari.

U ovom selu ne postoji mnogo više od onoga što Vam je potrebno. Tu su restorani i taverne, picerija, super market kao i smeštajne mogućnosti.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Paradisos
Plaža Paradise (Paradisos, Rajska plaža)
Tasos-Plaza-Agios-Joanis-19-T
Plaža Agios Joanis-Tasos (Agios Ioannis, Babouras)
Tasos-Skala-Potamias
Plaža Skala Potamia
Tasos-Panagia-6-T
Panagia i Skala Panagia (Golden Beach)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)