www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-zaliv-toroneos-gerakini-C (1)

Plaža Gerakini

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Kamp Smeštaj u blizini Spasilačka služba Plaža dostupna kolima

GPS: 40.26967N  23.44403E

Gerakini (Γερακινής) je je jedno od popularnijih letovališta na Halkidikiju koje privlači hiljade turista svake godine. Smešteno je 76 km jugoistočno od Soluna, odnosno 16 kilometara istočno od Nea Mudanje, sa vrlo lepim i organizovanim plažama i brojnim hotelima. Nalazi se u zalivu Toroneos, na idealnoj lokaciji ako želite da obiđete sva tri prsta Halkidikija, kao i naselja i turističke atrakcije u unutrašnjosti poluostrva Halkidiki.  Gerakini je i luka Poligirosa, glavnog grada Halkidija udaljenog 13 kilometara od obale. Pored starog dela naselja koje se nalazi iznad magistrale, ubrzano se razvija deo koji je smešten uz samu obalu i plažu.

halkidiki-zaliv-toroneos-gerakini

Plaža sa širokim šetalištem

Gerakini plaža proteže se ispred istoimenog mesta, ispod magistrale koja vodi ka letovalištu Nikiti na Sitoniji. Ova dugačka peščana plaža je odlično organizovana, smeštena u maloj uvali, sa obe strane okruženoj borovom šumom koja na nekim mestima dolazi sve do plaže.  O Vašoj i bezbednosti Vaše dece brinu spasioci pa možete biti spokojni ispod ležaljki i suncobrana uz neko osveženje iz beach barova. Voda je kristalno čista, a s obzirom na dug plićak i da nema mnogo mladih idealna je za porodice sa malom decom. Plaža ima centre za sportove na vodi, terene za odbojku na plaži i riblje taverne duž obale.

halkidiki-zaliv-toroneos-gerakini

Beach bar sa suncobranima od trske

Ako ste na odmor krenuli sa decom bićete zadovoljni njihovom animacijom koju organizuju neki od hotela, gde su Vam na raspolaganju i kids klubovi, akvabik, gimnastika, a organizuju se i razni turniri i pozorišne predstave. Uređenije su upravo plaže hotela, a i pored činjenice da ne odsedate u nekom od njih možete iznajmiti ležaljke i suncobrane i uživati na nekoj od hotelskih plaža. Najbolje uređene su plaže Gerakina beach resorta i hotela, odnosno hotela Maistrali beach.

Postoji legenda da je kraljica po imenu Yerakina (Gerakina) živela na ovom području, po čemu je naselje dobilo ime.

halkidiki-zaliv-toroneos-gerakini

Hoteli dosta pažnje posvećuju zelenilu

Gerakini se nalazi u izuzetno lepom krajoliku, sa brdima prekrivenim borovom šumom koja na nekim mestima dolazi sve do plaže. Iako postoje brojni hoteli, apartmani, bungalovi i kampovi, restorani i taverne, naselje nije klasično turističko kao druga na poluostrvu. Turistički razvoj Gerakinija počeo je ’60.-tih godina prošlog veka, a samo napušteni rudnik podseća na dane kada je ovo bila mala zajednica rudara. Samo naselje nema puno drugih osim već pomenutih sadržaja, pa se preporučuje za miran porodičan odmor. Većih supermarketa nema, najbliži je u 5 kilometara udaljenom Kalivesu, dok je praktično jedini doktor u hotelu Gerakina beach. Noćni život se svodi na obilazak radnjica suvenira i nakita, šetnju pored plaže ili na večeri u nekoj od taverni sa uvek svežom ribom, tradicionalnim grčkim salatama, uzom i vinom.

Gerakini se praktično sastoji iz tri različita i relativno udaljena dela. Srednji deo, odnosno pravo selo Gerakini je tamo gde su smeštena i policijska stanica i crkva, iznad magistrale. Stanovnici sela bave se poljoprivredom, odnosno pre svega uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja.

halkidiki-zaliv-toroneos-gerakini

Taverna u starom delu naselja iznad magistrale

Severni deo je naselje čiji su stanovnici bili zaposleni u rudniku magnezita. Prvi rudnik na ovom području otvoren je početkom XX veka, kada su brodovi iz celog sveta dolazili u Gerakini za ovaj značajan mineral.

Konačno, južni deo se pruža pored mora i najpoznatiji je turistima. Razvoj ovog dela naselja započet je ranih ’70-ih godina kada je resort počeo da se gradi, a turistička industrija počela je da raste kako bi zadovoljila potrebe sve većeg broja turista.

Posetioci Gerakinija imaju tu privilegiju da su gotovo u srcu regiona i dobrom mrežom puteva mogu posetiti brojne lokacije. Nea Mudania udaljena je 16 kilometara, Poligiros 13, Olintos je na 10-ak kilometara, a kanal i tvrđava u Potidei na tačno 20 kilometara. Još tri značajne lokacije koje se moraju posetiti su pećina Petralona (udaljena odavde 38 kilometara), impozantni Meteori i Sveta Gora, udaljena odavde 112 kilometara.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)