www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Kinira

Kinira (Koinira)

GPS: 40.66619459435018N  24.762636423110962E

Naselje Kinira (Κοίνυρα) se nalazi 20 km jugoistočno od Limenasa, na istočnoj obali Tasosa, u blizini plaže Paradise (Raj). Ima bogatu istoriju koja seže do Feničana. Danas je među meštanima poznata kao “Lutru”. Selo je, dakle, bilo poznato još u antičkom svetu i Herodot ga je u svojim zapisima nazivao “Enera” i Kinira. Feničani su eksploatisali drvo i rudnike zlata na Tasosu, mnoge u okolini Kinire, u razdoblju 1600.-1500. pre Hrista. Postoje ostaci kupatila iz vizantijskog perioda i starohrišćanske bazilike koji su preživeli. Tokom mračnog perioda, gusari su zaklali mnoge hrišćane na mestu poznatom kao “Fonias”.

Tasos-Kinira-Paradise

Plaža Paradise se nalazi na svega 2 km od Kinire

Zbog mnogih izvora u okolini vegetacija je vrlo gusta i zato se Kinira smatra mestom blagoslovenim od Boga. U prošlosti je bilo malo stalnih stanovnika koji su se bavili ribolovom ili stočarstvom. U periodu skupljanja maslina koji lokalno stanovništvo zove maksuli, ljudi iz svih krajeva ostrva su se okupljali oko ovog teškog posla. Čak i danas kada su meštani brojni, Kinira i okolina se i dalje razvijaju, ovoga puta zahvaljujući turizmu.

U području Kinira postoji malo privatno ostrvo, nazvano Kiniriotiko (ili Kinira) koje je nenastanjeno iako se čak i danas tu nalazi kuća osobe kojoj ostrvo pripada. Gotovo cela površina je prekrivena borovinom, divljim maslinama i niskim rastinjem. Morska obala oko ostrva je kamenita i strma. No, vode oko njega su bogate ribom, kako tvrde lokalni ribari, a do skora su tu živeli i delfini. Komunikacija sa ostrvom Kiniriotiko je na isti stari način, brodovima, a većina posetilaca su ribari.

Veoma blizu sela (oko 2 km) se nalazi plaža Paradise (Paradisoσ), jedna od najpopularnijih i najpeščanijih na Tasosu.

U ovom selu ne postoji mnogo više od onoga što Vam je potrebno. Tu su restorani i taverne, picerija, super market kao i smeštajne mogućnosti. Kinira ima dugačku plažu duž obale sela koja se sastoji uglavnom od peska i šljunka, nije organizovana i nema ležaljke, suncobrane i tuševe. Na plaži zbog toga najčešće nema gužve kao na većini drugih po ostrvu.

Plaža u selu je dugačka, peščano-šljunkovita

Plaža u selu je dugačka, peščano-šljunkovita

Od magistrale do plaže vodi zemljani put u dužini od nekoliko stotina metara i možete da se parkirate bukvalno uz samu plažu. U zaleđu ima zelenila, voda je veoma čista i bistra, a obala peščano-šljunkovita pa malo procunjajte dok ne nađete deo koji Vam se najviše sviđa.

Plaža Kinira je podeljena na dva dela, po jedan sa obe strane rta. Improvizovani parking i većina kupača dolazi na deo bliži Golden Beachu (levo kad gledate od rta).

Oni koje ne mrzi da voze mogu otići malo južnije i vrlo brzo stići do plaže Paradise (Paradisos), jedne od najpopularnijih i najpeščanijih na Tasosu. Kinira je najbliže mesto ovoj plaži i udaljeno je oko 2 km.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Paradisos
Plaža Paradise (Paradisos, Rajska plaža)
Tasos-Panagia-6-T
Panagia i Skala Panagia (Golden Beach)
Tasos-Potamia
Potamia
Tasos-Muzej-skulptura-Polignotos-Vagis-13-T
Muzej skulptura Polignotos Vagis

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)