www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Halkidikija

Pčelarstvo i proizvodnja meda

Centralni i severni Halkidiki poznati su kao centar pčelarstva u Grčkoj. Halkidiki ima 6.500 registrovanih pčelara (32% od ukupnog broja u zemlji) i proizvodi skoro 2.000 tona visokokvalitetnog meda godišnje. O lekovitim svojstvima meda i njegovom svojstvu da može da produžuje život pisao je još Aristotel. Biljni svet i klima na Halkidikiju idealni su za pčele koje proizvode odličan med, naročito od borova kojima je poluostrvo bogato. Bogata tradicija u pčelarstvu je dodatno unapređena, pa sada ova profesija daje veliki doprinos lokalnoj ekonomiji. Interesantan je podatak da proizvodnja meda u Nikitiju na Sitoniji predstavlja 10% od ukupne proizvodnje u Grčkoj, a poznati centri pčelarstva su i Arnea i Kasandria. Takođe, značajno je znati da na Sitoniji nema prskanja komaraca zbog velikog broja pčela, pa morate biti spremni na prave rojeve komaraca i spremiti sredstva protiv njih.

halkidiki-med

Duga tradicija rezultirala je u vrhunskom kvalitetu meda

Masline i maslinovo ulje

Masline su glavni poljoprivredni proizvod Halkidikija. Lokalne masline su poznate po svojoj veličini i odličnom ukusu, uzgajane su bez upotrebe hemikalija, a njihovo ulje je bogato vitaminima i ne sadrži holesterol. Topografija i suva klima Halkidija, jedinstvena u severnoj Grčkoj, savršena je za prilagođavanje lokalnih vrsta maslinovog drveta. Velikih maslinjaka ima širom Halkidikija, a posebno u području između Kasandre i Sitonije. Visoka nutritivna vrednost maslina i maslinovog ulja razlog su zašto predstavljaju integralni deo mediteranske, zdrave kuhinje.

Vina Halkidikija

Vina Halkidikija posebna su zbog tradicionalnog načina pripreme, dobrog zemljišta i korišćenja najboljih sorti grčke vinove loze (Limnio, Roditi, Athiri, Assirtiko), uz kombinaciju sa idealnim klimatskim uslovima. Brojna vinogorja osnovana su uz sistematske naučne studije, pa se uz najfinije grčke koriste i strane sorte, uglavnom francuske. Na Sitoniji se nalazi i najveći vinograd u Grčkoj, od 4.750 hektara, koji je u sastavu hotelskog kompleksa Porto Carras.

Ribarstvo i ulov ribe

Stanovnici i ribari Halkidikija imaju poseban odnos sa morem. Veliki broj ljudi rade kao mornari i ribari i čuvaju porodičnu tradiciju. Lokalna riba je odličnog kvaliteta, posebno ona ulovljena u zalivu Toroneos (između Kasandre i Sitonije), odnosno u Svetogorskom zalivu (između Sitonije i Svete Gore). Ovde je more toplo i nezagađeno, bez prolaska velikih brodova. Međutim, potražnja za ribom je veoma velika tokom leta, tako da većina ribe dolazi iz drugih oblasti. Ako želite da kupite zdravu i svežu lokalnu ribu, trebalo bi da pronađete lokalne ribare koji se rano ujutru vraćaju sa izlova i kupite je direktno od njih.

Voće 

Halkidiki je poznat i po proizvodnji brojnih sorti voća odličnog kvaliteta, bez upotrebe đubriva, a domaćice Halkidikija po proizvodnji tradicionalnih džemova i slatkiša koji predstavljaju jedinstven kulinarski užitak.

Stočarstvo i kozji sir

Oblasti Halkidikija poznate su i po stočarstvu, a kvalitetna goveda gaje se na planini Meliton, poluostrvu Palini, planini Holomontas, u oblasti oko Poligirosa, Nea Mudanje ili Ormilije. Jaka tradicija u govedarstvu rezultirala je i u proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda. Tradicionalni kozji sir Halkidikija proizveden je od čistog kozjeg mleka i bogat je proteinima. Specifična vegetacija planine Holomontas doprinosi povoljnom sastavu mleka za proizvodnju sira koji ima specifičan ukus.

halkidiki-sir

Kozji sir sastavni je deo laganih salata

Cipuro

Ova oblast poznata je i po proizvodnji rakije cipuro, koja sadrži 45% alkohola, a koju su najpre počeli da proizvode monasi. Cipuro se pije sa vodom, uz lake mediteranske salate i kozji sir.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Parga~Aranžmani letovanje 2017

Parga2016-setalicas

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Antičke Olimpijske igre

anticke-olimpijske-igre-123

Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni u vihorima vekova...

Ukratko o Kasandri

kasandra-zapadna-obala-ukratko

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)