www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Sitonija-Vurvuru (4) - C

Vurvuru (Vourvouru)

GPS: 40.1882503N 23.7953997E

Vurvuru (Βουρβουρού) je naselje na istočnoj obali poluostrva Sitonija. Od Nikitija je udaljeno oko 15, a od dva poznata letovališta Sartija i Neos Marmarasa oko 30 kilometara. Od Soluna je udaljeno oko 105 kilometara.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u letovalištu Vurvuru

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Odlikuje se živopisnim uvalama, zelenom obalom, peščanim plažama, kamenitim ostrvcima, čistim morem i mnogobrojnim vikendicama okruženim maslinama i borovinom.

Istorija naselja

Vurvuru

Vurvuru

U 5. veku pre nove ere je na mestu današnjeg Vurvurua postojao grad Sigos koji je bio jedan od najvećih na poluostrvu i po njemu je i nazvan zaliv Sigotikos koji se nalazi između Sitonije i Atosa.

Istorijski događaji sa područja Vurvurua datiraju iz 9. veka nove ere. U to vreme je postojao manastir Jeromnimon koji je zajedno sa okolnim zemljištem kasnije pripao manastiru Ksenofont na Svetoj gori. U vizantijsko vreme manastir Ksenofont (ili Ksenofondos) je koristio okolinu za ispašu stoke. U 9. veku ljudi iz manastira Simonos Petras iz Agios Orosa su pokušali da preuzmu teritoriju Vurvurua, a zatim zemlju prodali monasima ruskog manastira u Agios Orosu. Stanovnici mesta Agios Nikolaos su u isto vreme tražili podršku iz Soluna i napali manastir. Oni su se fizički obračunali sa monasima i teritorija Vurvurua je pripala njima. Šezdesetih godina prošlog veka u oblasti je počelo da se razvija univerzitetsko naselje za profesore Univerziteta u Solunu. 1974. godine su počela arheološka iskopavanja oko crkve Panagia. Pretpostavlja se da ruševine predstavljaju ostatke starih manastira Jeromnimon i Simopetritiko.

Naselje

Vurvuru je malo mesto, tačnije vikend naselje elitnijeg staleža ove regije, sa malim brojem gostiju koji ga obiđu svakog leta. Pored obale, ka unutrašnjosti, uzdiže se planina Itamos do koje postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume. Na putu do Itamosa se nalazi i vidikovac sa kog se pruža divan pogled na zaliv i planinu Atos koja je preko puta. Današnji naziv ovog mesta datira iz Vizantijskog doba i odnosi se na naziv plemena koje je ovde živelo.

Sitonija-Vurvuru (19) - U

“Gradska” plaža

Vurvuru je malo mesto, tačnije vikend naselje elitnijeg staleža ove regije.

Iako malo mesto, pronaći ćete restorane, picerije, markete, hotelske komplekse, kamp, sobe za izdavanje, apartmanske komplekse i malu luku. Takođe, videćete i dosta luksuznih vila sa ogromnim dvorištima, ležaljkama, zidanim roštiljima i bazenima. Sve u svemu, izbor smeštaja je dobar, ali na mnogo višem nivou nego u ostalim delovima Halkidikija. Ovde ipak dolazi posebna klijentela koju u suštini i ne čine klasični turisti. Imajući u vidu da je Vurvuru vikend naselje, administrativno je pripojeno većem mestu – Agios Nikolaosu.

Na samom ulazu u naselje, sa južne strane, nalazi se odmaralište za profesore solunskog univerziteta. Ove prelepe kuće izgrađene su u skladu sa okolinom i lokalnom arhitekturom. Obala Vurvurua je nešto uža. Najpoznatija plaža je Karidi koja privlači goste i iz drugih delova Sitonije. Naspram Vurvurua se nalazi mali arhipelag sa 9 ostrva, od kojih je najpoznatije Diaporos. Ko želi, u samom mestu može iznajmiti čamac i krenuti u avanturu po ostrvcima.

Diaporos karakteriše veliki broj plaža i uvalica od kojih je najpoznatija Mirsini, po mišljenju nekih jedna od najlepših na celoj Sitoniji. Nalazi se na istočnoj obali ostrva (GPS: 40.2116279N 23.7856216E).

Naspram Vurvurua se nalazi mali arhipelag sa 9 ostrva, od kojih je najpoznatije Diaporos. Ko želi, u samom mestu može iznajmiti čamac i krenuti u avanturu po ostrvcima.

Na ostrvu se nalaze ostaci crkve Agios Andreas iz predvizantijskog perioda kao i nekoliko kapelica koje su veoma interesantne: Panagia, kapela Profitis Ilias i kapela Agios Teonas. U blizini je i takozvani Veliki zid za koji se ne zna kada je izgrađen, ali se zna da mu je svrha bila da onemogući komunikaciju između poluostrva Sitonija i ostatka Halkidikija.

Plaža Karidi

Plaža Karidi

Pošto Vurvuru predstavlja i ribarsko mesto, taverne i restorani ovde su idealna prilika da se probaju riblji specijaliteti. Vurvuru nije za one koji vole provod. U samom mestu nema noćnih klubova, ali su zato restorani odlični, a postoji i par barova koji su vrlo prijatni. Glavni vid “provoda” čine duge šetnje, vozikanje čamcem među malim ostrvima i mirne sedeljke na plaži. Ukratko, Vurvuru je idealno mesto za porodice i ljubitelje potpunog mira i pravog odmora. Mesto za opuštanje u netaknutoj prirodi.

Obala u mestu i oko njega je među najlepšim u celoj Grčkoj. Plaža u Vurvuruu je mahom uska, na pojedinim delovima ispresecana privatnim posedima, a voda izuzetno topla i kristalno čista. Ima mnogo usidrenih čamaca pa je na pojedinim delovima kupanje nemoguće. Ipak, najlepše plaže se nalaze na obodu mesta (Manasu, Banana, Bahia, Zografu, Kutlumusiu, Fava i Karidi..) i zaštićene su od jakog vetra. Takođe, postoji i nekoliko malih zaliva koji su relativno mirni, čak i u letnjoj sezoni. Ipak, na glavnoj plaži može biti gužve, posebno u avgustu. More je veoma plitko, tako da je idealno za porodice sa malom decom. Može se ići metrima daleko od obale, a da ne postane duboko. Koralni reljef malo dalje od obale, na dubini od 20 metara privlači ronioce iz svih delova Sitonije. Jedan od bisera Vurvurua je predivna laguna Livari.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)