www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Sitonija-Agios-Nikolaos (2) - C

Agios Nikolaos

GPS: 40.2492015N 23.6974239E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u letovalištu Vurvuru

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Tradicionalno selo Agios Nikolaos

Tradicionalno selo Agios Nikolaos

Agios Nikolaos (Άγιος Νικόλαος, Sveti Nikola) je simpatično tradicionalno selo koje se nalazi na istočnoj obali poluostrva Sitonija, severoistočno od Nikitija i oko 110 kilometara od Soluna. Leži duboko u unutrašnjosti kopna i udaljeno je od mora skoro 2 kilometra. Ovde ćete imati priliku da se upoznate sa tradicionalnom makedonskom arhitekturom. Područje katastarski pokriva veliku teritoriju. Na severoistoku se prostire do sela Pirgadikia, na severu do sela Metagici, na zapadu i jugozapadu do Nikitija, a na jugu do plaže Armenistis koja pripada Sartiju.

Reljef Agios Nikolaosa je raznolik. Na istoku i jugoistoku preovlađuje ravničarski deo bogat maslinovim drvećem. Jug je brdovit zahvaljujući planini Itamos. Ovaj deo je u potpunosti prekriven šumom. I na severoistoku je veliki deo teritorije prekriven šumom. Poljoprivreda je razvijena u ravničarskim delovima Agios Nikolaosa.

Najviši vrh oblasti Agios Nikolaos je planina Karvunas sa visinom od 550 metara. Nalazi se na jugozapadu, u pravcu Vurvurua.

Nekoliko naselja pripada oblasti Agios Nikolaos. Vurvuru se nalazi oko 10 kilometara jugoistočno i najpoznatije je kao turistička destinacija. Saloniki je na nekih 8 kilometara severoistočno (poznato je i kao Akti Salonikiu jer je izgrađeno oko plaže Saloniki). Najbliže naselje je Metagici (oko 4 kilometra u unutrašnjosti). Najveći broj objekata u ovom području su privatne vile, ali postoje i apartmani koji se izdaju. Plaža je dugačka oko kilometar i široka između 5 i 25 metara. Ormos Panagias je na nekih 4 kilometra jugoistočno od Agios Nikolaosa i predstavlja jednu od važnih luka Sitonije odakle kreću brodovi koji vode na izlet oko Svete gore.

Fontana u centru sela

Fontana u centru sela

Samo selo ima oko 1.880 stanovnika, a ako dodamo i okolna mesta Vurvuru, Saloniki i Ormos Panagias, broj stanovnika prelazi 2.000 i skoro svi su starosedeoci. Nakon što se Sitonija razvila kao turistička destinacija, povećao se i broj stanovnika, a među njima su i Nemci, Holanđani i Austrijanci. Tokom letnje sezone broj stanovnika (turista) se povećava na nekih 10.000.

U Agios Nikolaosu su razvijene dve privredne grane, poljoprivreda i ribolov, mada je mesto nekada bilo poznato i po dobrim zanatlijama i građevincima. Poljoprivreda se zasniva na proizvodnji cipura (rakije), vina, meda i maslinovog ulja, po čemu su i poznati.

Od 1980. godine je turizam zamenio poljoprivredu i ribolov i postao glavni izvor prihoda. Stanovništvo se posvetilo izgradnji hotela i apartmana ili su prodali svoja poljoprivredna dobra zarad kupovine nekretnina. Shodno tome, životni standard je značajno porastao.

Istorija naselja

Iako je oblast Agios Nikolaos naseljena hiljadama godina unazad, nije baš sasvim jasno do kada sežu počeci razvoja ovog sela. U prošlosti je bilo poznato pod nazivima Furnia i Manites i tokom istorije je osvajano i uništeno nekoliko puta. U pisanim zapisima sa Atosa se Agios Nikolaos pominje otprilike od 14. veka. Ipak, najviše se o istoriji mesta zna iz lokalnih predanja. Naime, veruje se da je selo nekada bilo smešteno na obali mora, ali su se stanovnici preselili u unutrašnjost zbog sve učestalijih napada pirata. Dokazi o ovoj tvrdnji se mogu videti na plaži Pirgos gde se nalaze ostaci osmatračnice iz Vizantijskog perioda.

Prelepa crkvu u selu Agios Nikolaos

Prelepa crkvu u selu Agios Nikolaos

Drevni grad Sigos, po kom je zaliv Sigitikos dobio ime, nalazio se na teritoriji Agios Nikolaosa. Smatra se da je bio lociran na poluostrvu Livari, kod Vurvurua. Ovde se može videti drevni zid napravljen od velikog kamena. Naziv ovog zida je Mega Teihos. U nekim dokumentima čak piše da je na ovom mestu postojala luka, mada dokaza za te tvrdnje nema. Takođe, nisu izvršena arheološka iskopavanja kako bi se potvrdila tačna lokacija drevnog Sigosa. Mnogo kasnije, u ratovima za nezavisnost od Turaka, čitava muška populacija sela je izginula.

U Agios Nikolaosu se nalaze policijska stanica, dom zdravlja, apoteke, pošta, bankomat (nema banke) i radio stanica. Najbliže mesto koje ima banku je Nikiti (udaljeno je oko 7 kilometara). Glavna luka Agios Nikolaosa je Ormos Panagias koja je udaljena oko 2 kilometra.

Znamenitosti sela su bele kuće iz 19. veka duž uskih uličica, veliki broj crkava (Agios Nikolaos, Agios Georgios, napuštena crkva Agia Triada…), Cesma, najstarija sačuvana fontana koja se nalazi severoistočno od sela, sagrađena 1626. godine i tvrđava gde se nalaze ostaci drevnog grada Sigosa.

Plaže Agios Nikolaosa se nalaze u neposrednoj blizini sela i poznate su po belom pesku i kristalno čistom moru tirkizne boje. Najpoznatije su Lagonisi, Latura, Trani Amuda…

Osim u obližnjim plažama, možete uživati i u ručku ili kafi u nekom od brojnih kafića i restorana na centralnom seoskom trgu. Ako dođete u Agios Nikolaos oko 26. jula, bićete svedok trodnevne proslave praznika Agia Paraskevi, rimske hrišćanske svetice iz drugog veka koja je pogubljena zbog posvećenosti veri.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)