www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Sitonija-Ormos-Panagias (14) - C

Ormos Panagias

GPS: 40.2346241N 23.7312841E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Ormos Panagias (Όρμος Παναγιάς) je mala ribarska luka obližnjeg sela Agios Nikolaos sa velikim brojem dobrih i popularnih plaža u okolini. Nalazi se na oko 3 kilometra od Agios Nikolaosa, 4 kilometra od Nikitija i 40-ak kilometara od Sartija. Od Soluna je udaljeno oko 106 kilometara.

Iako malo ribarsko mesto, Ormos Panagias se smatra važnom lukom na Sitoniji. Ovu malu luku koriste lokalni ribari, a služi i za dnevna krstarenja. Naime, odavde kreću ture za Uranopolis i obilaske Svete Gore i svakog jutra u 9 sati selo je preplavljeno turistima koji čekaju ukrcavanje na brod.

Takođe, veliki je broj ribarskih brodica koje upravo odavde kreću i vraćaju se sa svežom ribom, tako da u određeno doba dana možete kupiti svežu ribu, lignje, škampe i ostale kvalitetne morske plodove. U lokalnim restoranima koji nude predivan pogled na zaliv i luku može se takođe naći dobra ponuda sveže ribe i morskih plodova.

Ormos Panagias je nazvan po vizantijskoj crkvi Panagia (Bogorodica) i naziv mesta bi u prevodu bio “Luka Bogorodice”. Crkva je podignuta tokom vizantijskog perioda, a obnovljena je 1970. godine. U okolini se nalazi i veliki broj drugih crkava što nam pokazuje da je ova luka mesto od izuzetnog religijskog značaja. Neke od bitnijih crkava su Panaguda i crkva Svetog Vasileosa koje spadaju u najlepše.

Ono što najviše privlači turista iz svih delova sveta je krstarenje oko Svete Gore koje polazi iz luke Ormos Panagias.

Tokom godina su među meštanima razvijeni i prihvaćeni brojni običaji i elementi verske tradicije, a jedan takav tradicionalan događaj je i litija trećeg dana Vaskrsa. Povorka ide od sela Agios Nikolaos do Ormos Panagiasa i nazad, a narod nosi ikone i verska obeležja. Takođe, tokom prve subote Velikog posta organizuje se trka od Agios Nikolaosa do luke Ormos Panagias.

Simpatična crkvica Panagia po kojoj je mesto nazvano

Simpatična crkvica Panagia po kojoj je mesto nazvano

Ormos Panagias ima i malu plažu koja se nalazi u blizini luke, a u blizini se nalaze i prelepe plaže Trani Amuda, Talgo, Livrohia i Lagonisi.

U Ormos Panagiasu postoji veliki broj manjih hotela, vila i apartmana, kao i taverni, restorana i kafića koji su raspoređeni od pristaništa do glavnog trga kod crkve, a zatim duž glavne plaže mesta. Tu je i nekoliko prodavnica te ribarnica sa velikim izborom sveže ribe. Naravno, jedan od glavnih razloga za povećan broj smeštajnih objekata poslednjih godina leži u već pomenutoj činjenici da se u blizini mesta nalazi nekoliko odličnih i velikih plaža. Osim duž ovih plaža i u samom mestu, smeštaj se može naći i na poluostrvu južno od Ormosa, na putu za Vurvuru.

Meštani su poznati po pravljenju cipura, vrste uza koji se pravi tradicionalnim metoda od sredine oktobra do sredine novembra.

U lokalnim restoranima koji nude predivan pogled na zaliv i luku može se takođe naći dobra ponuda sveže ribe i morskih plodova.

Ono što najviše privlači turista iz svih delova sveta je krstarenje oko Svete Gore. Turisti imaju više opcija. Jedna je krstarenje drvenim piratskim brodom koji se zove “Menia Maria III” do južnog rta Svete Gore, a zatim duž obale na sever poluostrva i tada imate priliku da vidite veliki broj pravoslavnih manastira koji su građeni u poslednjih 1.500 godina. Ostale kompanije imaju u ponudi krstarenja drugim vrstama brodova, ali su ona mnogo drugačija. Karte za ove izlete možete kupiti u samom mestu i to na nekoliko punktova.

Takođe možete otići i do Amuljanija, jedinog naseljenog ostrva na Halkidikiju koje se nalazi između Ormos Panagiasa i Uranopolisa na poluostrvu Atos.

Svake godine mesto je domaćin “Regate Diaporos” koja se sastoji od nekoliko trka (od surfovanje do kanuinga).

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)