www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

kasandra-halkidiki-polihrono-cover (1)

Polihrono (Polichrono)

GPS: 40.0154873695804N  23.527565002441406E

halkidiki-kasandra-polihrono

Šetalište pored plaže

Jedno od omiljenih letovališta Srba, Polihrono (Πολύχρονο), nalazi se između naselja Kriopigi i Hanioti, na istočnoj obali poluostrva Kasandra. Naselje je udaljeno 95 kilometara od Soluna, odnosno 60 kilometara od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa. Od Haniotija na jugu udaljeno je 5 kilometara, odnosno 10 km od Pefkohorija. To je mirno naselje sa nešto preko 1.000 stalnih stanovnika, savršeno za porodični odmor ali sa sve većim brojem turista iz godine u godinu. Gosti iz Srbije ovde će se osećati kao kod kuće, jer osim brojnih turista i lokalno stanovništvo iz godine u godinu sve bolje govori srpskim jezikom.

halkidiki-kasandra-polihrono

Popločani trg sa klupicama

Polihrono posetiocima pruža mešavinu tradicije i modernog. U tradicionalnom grčkom stilu bilo je izgrađeno selo u unutrašnjosti, blizu puta, odakle se možete popeti na brežuljak sa koga se pruža predivan pogled na Polihrono i more. Noviji deo naselja, izgrađen je uz samu plažu.

U naselju ima mnogo hotela, apartmana i soba za izdavanje, kafića, barova, supermarketa, prodavnica suvenira i rent-a-car agencija. Duž plaže pruža se veliki broj kafića, restorana i taverni, a tu su i pošta i ambulanta, pekare i mesare. Naselje praktično ima dve glavne, šetačke ulice. Jedna je šetalište praktično uz samu plažu koja se uveče zatvara za saobraćaj, a druga je ulica koja vodi od plaže do trga. To je inače i ulica u koju ulazite kada sa magistrale skrenete u Pefkohori. Na jednom ćošku na raskrsnici u glavnoj ulici smešten je i svima dobro poznati “Doktor” (Doctor of hunger), odnosno mesto za koje važi da ima najbolji giros. Dijagonalno odatle je i Cafe-Cafe poslastičara, sa odličnim sladoledima, kolačima i palačinkama. Gotovo svi turisti će se složiti da je restoran Kapetanios jedan od najboljih u Polihronu.

halkidiki-kasandra-polihrono

Noćni život je dosta mirniji od okolnih letovališta

Polihrono se ne može pohvaliti noćnim životom, ali veliki broj turista željnih zabave odlazi do obližnjih Haniotija i Pefkohorija, a posebno do Kalitee sa nekoliko disko klubova. Ako ste ljubitelj romantičnih večera, uživaćete u nešto mirnijoj atmosferi uz sveće u nekoj od taverni ili restoranu. Ne mali broj posetioca odluči se i za šetnju obalom do 5 kilometara udaljenog Haniotija, a poseban utisak na Vas može ostaviti veliki broj privatnih vila sa predivnim dvorištima.

Namenski građeno novo letovalište nalazi se na idealnom mestu, odmah do plaže. Plaže sa finim peskom pružaju se u dužini od nekoliko kilometara.

halkidiki-kasandra-polihrono

Plaža je dobro organizovan

Glavna plaža nagrađena je Plavom zastavom za organizovanost i čistoću, a njen fini pesak i kristalno čista voda, u kombinaciji sa senkom borovih šuma i maslinjaka u okolini (levo i desno od centralnog dela ispred nasela), učinili su je jednom od najboljih plaža na Kasandri. Zbog činjenice da dubina vode postepeno raste, odnosno da ima dug plićak, idealna je za porodice sa decom, dok je prozirnost vode savršena za snorkling. Posetiocima su na raspolaganju i ležaljke i suncobrani koji se naplaćuju, ali je dovoljno prostora ostavljeno za one koji nose sopstvene ležaljke ili peškire. Moguće je iznajmiti i pedaline, banane, kanu i ostala vozila i rekvizite. Iako relativno uska, plaža nije u istom nivou sa ulicom pa možete biti spokojni ako letujete se malom decom.

Neke od atrakcija naselja su i crkva svetog Atanasa sagrađena 1912. godine, trg sa crkvom Hristovog rođenja iz 1863. godine, kao i presa za masline na otvorenom.

halkidiki-kasandra-polihrono

Odlične taverne pružaju se uz plažu

Istorija ovog naselja počinje još 650. godine pre nove ere, kada su na prvi prst poluostrva doseljenici iz Eretrije osnovali koloniju Nea Polis. Pored brojnih napada Varvara, ova kolonija je uspela da se održi sve do 540. godine p.n.e. kada su je konačno uništili Huni.

U XI veku u ovoj regiji okupili su se stočari i farmeri i osnovali selo kome su dali naziv „Polihroo“, zbog mnogobrojnog cveća koje je okruživalo selo. Nekoliko vekova kasnije ostrvo je okupirano od strane Turaka, a tokom revolucije 1821. godine Turci su selo zapalili i u potpunosti uništili.

Nekoliko godina kasnije, malobrojni preživeli vratili su se nazad i obnovili selo. Zbog iskvarenosti jezika, termin Polihrono je postao opšte prihvaćen i do dan danas naselje nosi upravo taj naziv. Drugi međutim smatraju da ovaj naziv dolazi od raznobojne bujne vegetacije (polihrono na grčkom znači puno boja).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-hanioti-TN
Hanioti (Chanioti)
halkidiki-kasandra-pefkohori-T
Pefkohori (Pefkochori)
halkidiki-kasandra-istocna-obala-kriopigiT
Kriopigi
halkidiki-kasandra-kalitea-T
Hram Zevsa Amona - Kalitea

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)