www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Cover-Halkidiki-solunski-zaliv-Nea-kalikratia-plaza-17

Plaža Nea Kalikratia

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Plaža u naseljenom mestu Smeštaj u blizini Spasilačka služba Sportski sadržaji Tuševi

GPS: 40.30967256778106N  23.06450843811035E

Nea Kalikratia je središte opštine Kalikratia, koja obuhvata još i naselja Agios Pavlos i Nea Iraklia. To je odmaralište na koje nailazite kada od Soluna, udaljenog odavde oko 40 kilometara, krenete ka poluostrvu Kasandra.

Ovo odmaralište ima prelepe plaže od zlatnog peska sa velikim brojem turista, ali ima i onih sa manjim gužvama ako želite mirniji odmor. Ovo je „grad plaža“ koje dostižu širinu i do 30 metara, sa letnjim apartmanima i borovom šumom iza njih.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia

Glavna plaža je široka, odlična za porodice sa decom

Glavna plaža, koja zauzima centralni deo Nea Kalikratije, duga je oko 800 metara i idealna je za mlade ali i za porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što kristalno čista voda nije duboka. Dobro organizovana plaža ima i dosta barova, gde se možete skloniti od jakog sunca ili provesti nezaboravne noći. Veći deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani. Osim kristalno čiste vode i zlatnog peska, mnoge će privući i mogućnost da se oprobaju u sportovima na plaži, odnosno odbojci i fudbalu na pesku. To je u pravom smislu “gradska” plaža sa svim uobičajenim sadržajima i prijatnim parkom u blizini, pa se tokom najjačeg sunca lako možete skloniti u hlad i osvežiti.

Problem može predstavljati parkiranje, posebno kada se stvore gužve zbog velikog broja automobila koji se kreću priobalnim autoputem. Na nekoliko minuta šetnje od plaže možete naći veliki broj taverni, kafića, picerija i restorana.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia

Taverna pored mora

Zbog svog specifičnog položaja u Solunskom zalivu, ovo je mesto kroz koje morati proći ako idete na poluostrva Kasandra ili Sitonija. Automobilom je na oko 45 minuta od Soluna, odnosno na 30-ak minuta od aerodroma. Pored blizine Soluna i aerodroma, na 30-ak kilometara odavde je i aqua park Waterland. Udaljeno je 42,5 km od centra Soluna, odnosno 35,5 kilometara od mesta gde se oblilaznica oko Soluna uključuje na put A25 koji vodi ka Halkidikiju.

Pored plaža, ono što najbolje oslikava ovo mesto je i mnoštvo restorana, taverni, supermarketa, prodavnica, kafića i barova sa gostoljubivim domaćinima. Tu su i bioskop, brojni pabovi i disko klubovi, pa oni mlađi mogu uživati i u prilično bučnom noćnom životu. Oblast je poznata po proizvodnji voća, grožđa, a uvek možete kupiti i sveže proizvode iz bašte i svežu ribu.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia

Veliki broj kafića i beach barova pruža se uz plažu

Od praistorijskog naselja koje se nekada nalazilo u zapadnom delu ovog naselja pronađeno je remek delo vajarstva koje se danas čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je nadgrobni spomenik (stela), isklesan u reljefu, koji prikazuje mladu devojku koja drži goluba u levoj ruci. Ovaj prizor je kao ikonografski motiv poznat kod drugih pogrebnih stela iz V veka pre nove ere, pa se pretpostavlja da je nastala negde oko 440. godine pre Hrista.

Posetioci ovog mesta mogu iskoristiti priliku i da posete akropolj Antigonia, blizu sela Nea Gonia. Kralj Makedonije, Antigonos Gonatas izgradio je Antiogoniu 220. godine pre nove ere, na prirodno zaštićenom mestu, na 5 kilometara severno od Kalikratie. Na ovom mestu uskoro je nastao grad koji se brzo razvijao i postao veoma važan. Grad je bio meta Rimljana tokom njihovog pohoda u Makedoniji 168. godine p.n.e.. U XIV veku pominju se dva sela u ovoj oblasti, Gornja i Donja Antigonia.
Oko pet kilometara severozapadno odavde nalazi se primorsko naselje Nea Iraklia.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Nea-Iraklia-thumbnail
Nea Iraklia
Halkidiki-solunski-zaliv-Mikonaitika-plaza-thumbnail
Plaža Mikoniatika (Geoponica - Mykoniatika)
Halkidiki-solunski-zaliv-Vergia-beach-bar-thumbnail
Plaža Vergia
halkidiki-pecina-petralona-T
Pećina Petralona

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)