www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaža Kriarici (Kriaritsi)

Peščana plaža Stenovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Kamp Parking u blizini Prodavnica u blizini Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.0265957N 24.0174007E

Kriarici (Κριαρίτσι) je fenomenalna, dugačka plaža u blizini još jednog bisera Sitonije, plaže Klimatarja (udaljene su oko 2,5 kilometra). Od Sartija je udaljena nešto više od 14, a od Kalamicija nepunih 8.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Plaža Kriarici (Kriaritsi)

Plaža Kriarici (Kriaritsi)

Ako dolazite iz pravca Sartija, prođite isključenja za plaže Goa, Valti i Agridia i produžite napred još oko dva kilometra. Dolazite do prvog skretanja za plažu Sikja (GPS: 40.0541657N 23.9834064E), dok je odmah iza krivine i drugo (GPS: 40.051628N 23.9832509E). Možete da se isključite gde god vam volja ili da produžite pravo. Ako ste skrenuli, nastavljate vožnju prema obali. Maltene pred samim morem se put račva i tu idete desno. Prolazite celu plažu Sikja, kampove i dolazite do raskrsnice. Desno se vraćate ka magistrali, a vi idete levo, pratite obalu i posle par stotina metara dolazite do male, ušuškane uvalice Linaraki sa poznatom tavernom Akrogiali.

Kriarici je jedna od manje poznatih, ali takođe odličnih plaža na istočnoj obali Sitonije.

Produžite istim putem i posle par krivina dolazite do plaže Limanaki koju ćete najlakše prepoznati po četiri taverne i ovo mesto nemojte da preskočite ako ste ljubitelj dobre ribe i plodova mora. Sledeća je plaža Turkolimnionas, od uvale Limanaki udaljena još nekih 250 metara. Ne skrećete tu već nastavljate pravo još nepuna 2 kilometra, uskim i krivudavim putem koji je na pojedinim mestima oštećen tako da morate biti oprezni i stižete do fenomenalne plaže Klimatarja (mnogi je zovu Klimataria, ali s obzirom gde je akcenat, izgovara se Klimatarja). Pokazatelj da ste na dobrom putu je nadvožnjak na koji ćete naići i tu skrećete oštro ulevo za plažu Klimatarja. Međutim, ako vam je krajnji cilj uvala Kriarici, produžavate pravo.

Zahvaljujući veličini, na plaži nikada nije prevelika gužva

Zahvaljujući veličini, na plaži nikada nije prevelika gužva

Na plaži postoje dva kampa, Hristina i Paradisos ispred kojih je obala organizovana i sa sadržajima.

Kada prođete ispod njega ugledaćete putokaz za Kriarici i uskoro skrenuti levo. Sa asfaltiranog puta prelazite na zemljani put kojim se vozite prateći znakove sve do obale. Od skretanja do same plaže treba da pređete oko kilometar i po. Auto možete ostaviti na ulici.

Ako ste na glavnoj magistrali produžili pravo, prolazite skretanje za selo Sikia i posle sledeće krivine i pravca iza nje imate odvajanje sa glavnog puta (40.0347327N 23.9820385E). Tu se izdvajate i spuštate ka moru. Kad dođete do istog, idete desno i odmah tu vam je plaža Linaraki, a malo dalje i Limanaki. Ovo isključenje koriste i oni koji dolaze iz pravca Kalamicija odnosno Toronija i Neos Marmarasa.

Jedan deo plaže je pod suncobranima i ležaljkama dok je drugi namenjen onima koji žele da leže na svom peškiru.

Mnogi i ne znaju za Kriarici, a spada u red najboljih plaža Sitonije. Sastoji se iz tri dela odnosno glavne plaže i još dve manje uvale. Prvo nailazite na glavnu plažu, peščanu (krupniji pesak), dužine oko 500 metara i tu ćete videti dva kampa, Hristina i Paradisos ispred kojih je obala organizovana i sa sadržajima (u desnom su delu), dok je levi deo prazan i ostavljen onima koji “sve svoje nose sa sobom”.

Kamp Kristina je prodičan biznis koji postoji već 23 godine. Možete iznajmiti mesto za kampovanje, a za karavane je obezbeđena struja i voda, kao i tuševi i toaleti. Kamp ima i restoran u kom možete probati grčke specijalitete, mini market i bar na plaži Vanila u kom su vam suncobrani i ležaljke besplatni ako naručite piće. Ima obezbeđena i mesta za parking.

Kamp Paradisos raspolaže sa prostorom za 50 kamp kućica. U sklopu kampa takođe postoji restoran, mini market i bar na plaži. Zbog svega ovoga, ali i zbog činjenice da ima dosta slobodnog prostora, plaža Kriarici je odličan izbor za porodice sa malom decom.

Dve pomenute manje uvale se nalaze desno od glavne plaže (ako gledate ka moru), iza kampa Kristina. Mnogo su manje, dugačke svega 100 i 50 metara, respektivno, potpuno su neorganizovane i posećene od strane gejeva i nudista.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)