www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-zaliv-termaikos-kalives-kuda-hura-bar-cover

Plaža Kalives

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Spasilačka služba Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.27952566881291N  23.40238094329834E

Kalives (Καλύβες) je primorsko naselje smešteno na putu od Nea Mudanje ka Nikitiju i poluostrvu Sitonija. Naselje se nalazi na čelu Toroneos zaliva, izmedju mesta Gerakini i Olintos. Udaljeno je 15 kilometara južno od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa, 11 kilometara istočno od Nea Mudanje, odnosno 70 kilometara jugoistočno od Soluna.

Plaža Kalives ispred istoimenog naselja duga je oko 4 kilometara i prirodni je nastavak plaže Agios Mamas koja se pruža u dužini od 7 kilometara. Ove dve plaže razdvaja reka Vatunia (Vatounia).

halkidiki-zaliv-termaikos-kalives

Pogled na priobalni deo Kalivesa

Do nje se dolazi kada se sa glavnog puta prema naselju Nikiti skrene desno do obale i naselja Kalives. Na plaži ćete mahom sresti lokalno stanovništvo, a nešto veće gužve su vikendom. Posetioce čine uglavnom Grci.

Plaža je uglavnom peščana, ponegde sa šljunkom. Organizovane delove naći ćete ispred pojedinih barova, ali je to pre svega porodični tip plaže, bez mnogo mladih. Jedan od omiljenih barova za mlade je Kuda Hura beach bar, gde mogu uživati u dobroj muzici, osvežiti se pivom, sokovima, frapeom ili koktelima ispod suncobrana od trske. Osim sprava za decu, posebna povoljnost za njihove roditelje je i što dubina vode postepeno raste. Ako ste ljubitelji odbojke na pesku, na delu zapadno od naselja postoji i teren za ovaj sport.

halkidiki-zaliv-termaikos-kalives

Pored zabave za odrasle, barovi brinu i o deci

Νаselje je dobilo ime po velikom broju koliba (seoskih kuća) koje su pravili Poligirini (stanovnici Poligirosa) kako bi mogli da odbradjuju zemljište. U davnim vremenima stanovnici ovog naselja bavili su se izradom svile, a duga tradicija je i uzgoj maslina.

Kalives ima oko 1.000 stanovnika, dok se tokom letnjih meseci njihov broj drastično povećava. Posetiocima su na raspolaganju taverne, kafići i apartmani, a ima i vikendica, uglavnom stanovnika 15 kilometara udaljenog Poligirosa. Tu su i prodavnice, pekare, mesare, odnosno sve ono što je turistima potrebno tokom boravka. Za neke veće kupovine najbolje je otići do Nea Mudanje i velike pijace sredom. Svetac ovog mesta je Sveti Modesto, koji se praznuje 17. i 18. decembra, a pored istoimene crkve postoji i veliki broj kapela. Inače, veći deo naselja nalazi se sa gornje strane puta koji vodi ka Sitoniji, dok se onaj deo ka plaži konstantno razvija.

Osnovna delatnost ljudi ovog mesta je proizvodnja jestivih zelenih maslina (njen naziv je hondroelia što bi u prevodu značilo velike, gigantske masline) koja je i glavni izvor prihoda stanovništva.

halkidiki-zaliv-termaikos

Zalazak sunca možete dočekati u nekom od beach barova

Pored tradicionalnih maslinjaka koji su postojali vekovima, poslednjih godina podignuti su veliki zasadi savremenih maslinjaka, koji sa susednim u Olintosu čine najveći proizvodni centar na Halkidikiju sa hiljadama tona ove čuvene masline.

U ovom regionu nalazilo se praistorijsko naselje Molivopirgos, a kasnije i antički grad Mikiverna. Mikiverna je prvo bio nezavistan grad, a u kasnijem periodu postao je luka važnog antičkog grada Olintos. Sistematska iskopavanja i istraživanja ovog drevnog grada do današnjih dana nisu pokrenuta. Arheološki lokalitet Mikiverna smešten je na brdu sa leve strane naselja, odnosno plaže Kalives, ka Sitoniji.

Posetioci ovog naselja u prilici su da posete okolna mesta i plaže, relativno blizu je Poligiros, zatim poluostrva Sitonija i Kasandra, a svakako ne bi trebali da izostave posetu antičkom gradu Olintos, udaljenom odavde oko 5 kilometara, kao i pećini Petralona udaljenoj 35 kilometara severozapadno.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)