www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Amudia-C

Plaža Amudja (Amudia, Ammoudia)

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 39.2401144N 20.4802966E

Amudja (Αμμουδιά) je maleno i mirno naselje smešteno u prelepom zalivu sa tirkizno plavim morem, između Parge i Preveze. Ako dolazite iz Parge, pratite put za Prevezu. Obiđite zaliv Agios Joanis i ubrzo ćete videti odvajanje za mesto. Možete i da vozite do sela Mesopotamos u kome ćete videti raskrsnicu za Nekromantion, izvor reke Aheron i letovalište Amudja. Ako, pak, dolazite iz Preveze, prođite plažu Vrahos i dalje pratite put do sela Mesopotamos.

Naselje je prepoznatljivo po svojoj velikoj, peščanoj plaži i plitkom moru (fenomenalno za klince). Mitska reka Aheron se baš ovde posle nekih dvadesetak kilometara toka uliva u more, a izvor reke je po grčkoj mitologiji ulaz podzemni svet boga Hada. Uz obalu se nalaze i mnogobrojni ribarski brodovi, kao i turistički čamci i brodići kojima se može ploviti uzvodno prema izvoru reke. Osim ovoga, nikako ne propustite da posetite obližnji Nekromantion, antički lokalitet odnosno proročište posvećeno bogu Hadu.

Peščana plaža (sitan pesak) je razlog zbog koga ovde svraćaju i mnogi iz obližnjih mesta. Dugačka je oko 700 i široka od 30 do čak 60 metara zbog čega nikada nije prevelika gužva. More je, kao što je već rečeno, plitko i nešto hladnije. U zaleđu plaže je šuma (u levom delu) koja pravi odličan prirodni hlad. Veći deo plaže je neorganizovan, ali ima tuševa, a ležaljke i suncobrane ćete pronaći ispred nekoliko barova (dobijate ih uz piće). Od sportskih sadržaja na raspolaganju su vam pecanje, skiing, beach volley, paraglajding, jahanje konja, kanu-kajak i naravno rafting niz mitsku reku Aheron.

Amudia je pravo mesto za miran, porodični odmor, bez velike gužve i buke. Kod naših turista nije mnogo poznato, a omiljeno je pre svega među kamperima, zbog dobre plaže i dosta hlada. U naselju i oko reke ima taverni, kafića, picerija, girosa i nekoliko marketa koji su slabije snabdeveni i nešto skuplji nego u drugim letovalištima. Veće markete ćete pronaći u selu Kanalaki ili u Pargi. U mestu postoji pekara i poslastičarnica. Od smeštaja u samom mestu ćete pronaći samo manje hotele i privatne kuće.

Glavna ulica ide pored već pomenutog ušća reke i tu ćete pronaći dosta taverni, restorana i kafića. Ne propustite da probate ribu po kojoj je mesto poznato i koja je ovde, zahvaljujući činjenici da se meša slatka i slana voda, sveža i ima je u izobilju. Zbog ulivanja hladne planinske reke u more, voda zna da bude prilično hladna (ko ne voli neka beži na desni kraj plaže). Područje oko naselja se sastoji od nekoliko močvara.

Tokom antičkog doba, u severozapadnom delu Amudije se nalazio antički grad Elea čiji je jedan deo uništen. Očuvan je samo deo tvrđave ili citadele, kao i grnčarija pronađena u ribarskim mrežama što dokazuje postojanje naselja. Kod rta Himerio, na severnom kraju zaliva Amudja, nalazio se svetionik koji je vekovima navodio posetioce ka Nekromantionu. Opština Fanariu je po svetioniku i dobila ime jer na grčkom jeziku “fanari” znači svetionik. Na drugoj obali reke Aheron su pronađene ruševine carinarnice koje dokazuju da je Amudja bila značajna trgovačka luka.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)