www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Maries

Maries i Skala Marion (Maries)

GPS: 40.69092960302495N  24.620940685272217E  – Maries
GPS: 40.643046034028345N  24.515894651412964  – Skala Marion

Tasos-Maries

Kafanče u selu Maries

Maries (Μαριές) je planinsko selo u unutrašnjosti ostrva i poznato je po proizvodnji meda. Nalazi se 42 km jugozapadno od Limenasa, 27 km jugoistočno od Skale Prinos i svega 11 km severoistočno od Limenarije. Izgrađeno tokom srednjeg veka, Maries je jedno od najstarijih i najlepših sela na Tasosu koje i dalje čuva onaj stari grčki duh. Ulice su uske a kuće tradicionalne. S obzirom da se nalazi u središnjem delu ostrva, na nadmorskoj visini od 200 metara, iz Mariesa se pruža divan panoramski pogled.

Selo je prvobitno izgrađeno preko puta manastira Panaguda ali je kasnije izgrađeno novo, na novoj lokaciji, skrivenoj od gusara i na putu do njega ćete proći pored manastira. Crkva je sagrađena 1800. godine, posvećena je “Susretu Arhanđela”, slavi 8. novembra i jedna je od najstarijih na Tasosu. Ukrašena je brojnim delima monaha. Ima oko 700 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom i uzgojem maslina. Do sela se može doći i putem iz Skale Maries i iz Limenarije.

Ime sela potiče od dve žene, obe se zovu Maria i prema legendi, jedine su preživele piratsku raciju. Druga verzija vezuje ime za brojna stabla duda u ovom području ali je ta ipak manje verovatna. Treća verzija o poreklu imena sela kaže da je to zbog toga što su se gotovo sve žene zvale Maria. Tri manastira Svete gore, Karakalu, Ksiropotamu i Stavronikita su vlasnici zemlje u selu i okolnom području. Zbog bliskih odnosa koji su se razvili između ovog područja i Svete gore, sačuvani su mnogi spisi i informacije o Mariesu tokom vizantijskog razdoblja.

Tasos-Maries

Seoska crkvica

Iznad sela, penjući se prema Ipsarionu, doći ćete do guste šume, malog veštačkog jezera Jena (put nije asfaltiran ali vredi otići ako Vam je do piknika a možete kupiti i domaći med i maslinovo ulje), puta koji vodi do manastira Sv. Pantelejmona i puta do vrha planine, Teologosa i Kastra. Od ranih vremena su ovde radili rudnici gvožđa koji su danas napušteni i još uvek se vide iz klanca desno od sela.

Selo je dobilo današnji oblik u srednjem veku. Iz bezbednosnih razloga kuće su građene blizu jedna drugoj. Na staroj kući koja je preživela možete videti “furusia” na balkonima i plafonima, primere briljantne arhitekture i ekonomske snage.

Danas, selo je vrlo mirno, bez mnogo turističkog razvoja. I dalje je vrlo lepo i možda jedino gde ćete naći mir i tišinu, ako je to ono što tražite. Mali kafić u centru sela, pod večnim dudom je mesto koje bi trebalo posetiti. U Mariesu ćete naći mini markete i nekoliko taverni. Nećete naći prodavnice suvenira, barove i diskoteke. Maries nije turistički selo.

U priobalnom naselju Skala Maries koje je udaljeno nekih 12 kilometara postoje tri plaže, gradska, Beba i Atspas.

Tasos-Skala-Maries

Plaža u mestu Skala Maries

12 km od sela, na moru, uz mesto na kom su se vadili minerali iz rudnika, razvilo se ribarsko selo Skala Marion (Skala Maries) s puno mirnih, dobrih taverni, svežom ribom i plodovima mora, sobama s pogledom na more, veličanstvenim zalaskom sunca i na stražnjoj strani, na izlazu iz sela, najlepšom nekomercijalizovanom plažom na Tasosu, Atspas, malim duguljastim rajem za one koji ne uživaju u modernim turističkim plažama. Osim ove, u centru naselja ćete naći malu peščanu gradsku plažu sa kristalno čistom vodom na kojoj nikada nema gužve a na severnom izlazu iz sela i plažu Beba.

Nekada davno je bilo luka sela Maries. Tada su samo ribari i mornari živeli ovde. Skala Marion znači kapija ili vrata u selo Maries u planinama i fantastično je mesto za miran odmor sa romantičnim šetalištem sa lampionima i klupama. Turizam još uvek nije uzeo maha i smeštajnih kapaciteta nema mnogo. Od ostalih turističkih sadržaja ćete naći market, apoteku i pekaru.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Kastro
Kastro
Tasos-plaza-Atspas-TT
Plaža Acpas (Atspas, šećerna plaža)
Tasos-Manastir-Panaguda-10-T
Manastir Panaguda
Tasos-Jezero-Maries-7-T
Jezero Maries (Gena)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)