www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Tvrdjava-Kastro

Tvrđava Kastro

GPS: 39.209514N 23.4603864E

Skiatos-Kastro

Kastro

Stari grad Kastro (Κάστρο) i sama tvrđava su izgrađeni sredinom 14. veka kako bi zaštitili stanovništvo starog grada Skiatosa od gusarskih napada, prilično čestih u ovim vremenima svuda po Egejskom moru. Novi grad je osnovan na severnoj obali ostrva, na malom poluostrvu, prirodno utvrđenom, na otprilike 9 kilometara od današnjeg glavnog grada. Zidovi tvrđave sa unutrašnje strane su bili vrlo visoki i snažni, s brojnim puškarnicama gde je kasnije postavljen niz topova kako bi se pojačala odbrambena sposobnost mesta.

Komunikacija između tvrđave i ostatka kopna je ostvarivana preko pokretnog drvenog mosta na samom ulazu. U slučaju opasnosti ili kada bi napadači došli vrlo blizu zidova, most se podizao i ulaz se zatvarao. Za dodatnu sigurnost, iznad ulaza je bila ravna terasa sa zematistrom odnosno tiganjima punim ključale vode ili maslinovog ulja koje su bacali na napadače ako bi pokušali da prodru unutra. Danas do kapije vode kamene stepenice.

Skiatos-Kastro

Nekada je unutar Kastra bilo oko 300 kuća

Do 1453. kada su Osmanlije osvojile Konstantinopolj, tvrđava je pripadala vizantijskom carstvu. Nakon pada Vizantije prešla je u ruke Mlečana koji su je držali do 1538. godine a zatim Osmanlija koji su je zadržali sve do Grčke revolucije 1821. osim u kratkom razdoblju 1660. kada su je Mlečani pod vođstvom Morosinija iznova okupirali. Kada je ostrvo prešlo u grčke ruke, tvrđava je postepeno napuštana.

Nekada je unutar Kastra bilo oko 300 kuća i 22 crkve, a do danas su samo 3 još uvek sačuvane (Evangelistria, verovatno najstarija građevina u Kastru, Genisi tu Hristu-rođenje Hristovo i Agios Nikolaos). Tu je i crkva Panagia Preklas koja je srušena do pola, uz mali deo velikog zida kao i terasa sa zematistrom, uništena džamija bez minareta i nekoliko ostataka osmanlijskog zapovedništva, dva vodena bazena i veliki top Anagia. Hristos sto Kastro (Hrist u tvrđavi), posvećena rođenju Hristovom (otuda i ime Genisi tu Hristu) je bila katedrala srednjevekovnog grada. Izgrađena je u 17. veku i ima zanimljive freske i lep ikonostas koji datira iz 1695. godine. Ova crkva se često pominje u romanima Aleksandrosa Papadiamantisa i Aleksandrosa Moraitidisa.

Stari grad Kastro i sama tvrđava su izgrađeni sredinom 14. veka kako bi zaštitili stanovništvo od gusarskih napada, prilično čestih u prošlosti svuda po Egejskom moru. Novi grad je osnovan na severnoj obali ostrva, na malom poluostrvu, prirodno utvrđenom, na otprilike 9 kilometara od današnjeg glavnog grada. Do tvrđave je moguće doći privatnim prevoznim sredstvima (automobilom i motociklom) kao i izletničkim brodovima koji polaze svakodnevno iz gradske luke.

Period kada se ovde živelo je bio prilično težak za stanovnike ostrva koji su morali da se nose sa neprestanim piratskim napadima i pokušajima provala. Tvrđava je bila mala i sa znatnim nedostatkom prostora. Tako su kuće bile prilično male i “spakovane” jedna na drugu. Nikakve druge građevine osim crkava nisu izgrađene u sklopu tvrđave. Čak je i groblje bilo izvan, u blizini grada.

Skiatos-Kastro

Plaža Kastro leži tačno ispod tvrđave

Danas je Kastro jedna od najvažnijih znamenitosti ostrva koja privlači brojne posetioce koji dolaze ovde da se dive ruševinama koje podsećaju na stara vremena, teška, ali slavna.

Ispod tvrđave leži mala peščano-šljunkovita plaža sa barom koji je pun kada pristanu izletnički brodovi.

Odmah ispod tvrđave leži mala peščano-šljunkovita plaža u čijoj blizini se kriju tri morske špilje.

Tu je i beach bar i zna da bude krcat kada pristane brod sa ekskurzijašima, posebno u letnjim mesecima. Na plaži Kastro uvek ima ljudi iako je prilično izolovana i razlog tome leži u činjenici da je veoma blizu ove srednjevekovne tvrđave.

Do tvrđave je moguće doći privatnim prevoznim sredstvima (automobilom i motociklom) kao i izletničkim brodom koji polazi svakodnevno iz gradske luke.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-plaza-Kastro
Plaža Kastro
Skiatos-Lalaria
Plaža Lalaria
Skiatos-Manastir-Panagia-Kehria
Manastir Panagia Kehria (Kechria)
Skiatos-Manastir Evangelistria-56T
Manastir Evangelistria

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)