www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Manastir-Evangelistria

Manastir Evangelistria

GPS: 39.19025627094031N  23.480615615844727E

Skiatos-Manastir-Evangelistria

Dvorište manastira Evangelistria

Manastir Evangelistria (blagovesti), poznat i kao “Moni Evangelistrias” (Μονή Ευαγγελίστριας-grč.) odnosno “Vangelistras” ili “Evangelista” kako ga meštani zovu se nalazi 5 km severno od grada Skiatosa, usred područja bogatog vegetacijom, ispod Karaflizanakie, najvišeg vrha na Skiatosu i pored izvora potoka Lehuni.

Sagrađen je na padinama planine, u ranom 19. veku i ima veliki istorijski značaj za ostrvo jer je dao veliki doprinos u Grčkom ratu za nezavisnost. Naime, pružao je utočište borcima i izbeglicama i ekonomski podržavao revoluciju.

Do manastira možete doći kolima (isključite se sa kružnog puta 80 metara od skretanja za aerodom i nastavite prilično dobrim asfaltnim putem koji vodi do samog manastira) ili pešice (sat vremena) od glavnog grada. Postoji i bus servis na otprilike svaka 3 sata.

Manastir je među najvažnijim verskim centrima na Sporadima i svakako najvažniji na Skiatosu. Njegova izgradnja je započela 1794. a završena 1806. godine. Osnovali su ga monah Nifon sa Hiosa i lokalni monah Gregorios Hatzistamatis. Na vrhuncu, u njemu je bilo 70 monaha koji su tu živeli i radili. Danas ćete sresti samo jednog monaha i njegovog pomoćnika.

Skiatos-Manastir Evangelistria-6UCOvde su septembra 1807. tzv. “Zakletvu slobode” dali heroji kao što su Teodoros Kolokotronis, Andreas Mjaulis i drugi, pred prvom grčkom zastavom nezavisnosti koja je blagoslovlena i podignuta, s belim krstom na plavoj pozadini. U unutrašnjosti manastira možete videti katolikon, crkve Agios Joanis i Agios Dimitrios.

Izložba domaćih proizvoda i muzej folklora su smešteni u prostorijama gde je stara presa za masline i u njemu su izložene svešteničke odeće, retke knjige, rukopisi iz 17. i jevanđelja iz 18. veka, srebrni i drveni krstovi, vizantijske ikone i drugi crkveni predmeti.

Manastir Evangelistria je najvažniji verski centar na Skiatosu i jedan od najznačajnijih na Sporadima. Tokom Grčkog rata za nezavisnost je pružao utočište borcima i izbeglicama.

Skiatos-Manastir-Evangelistria

Manastir Evangelistria

Veliki broj posetilaca dolazi ovde tokom cele godine ali najveći broj 15. avgusta na Veliku Gospojinu (Megali Panagia). Na ovaj dan se svi meštani okupljaju u manastiru i pevaju zajedno himnu posvećenu Bogorodici, ritual prilično redak u Grčkoj.

Katolikon manastira je crkva u vizantijskom stilu u obliku krsta, sa tri kupole, smeštena u središtu kompleksa. Ikonostas je u drvorezu i velike je umetničke vrednosti, sa ikonama koje datiraju iz 17. i 18. veka. Tu su i relikvije raznih svetaca. Na području manastira možete videti monaške ćelije, trpezariju, bolnicu te kuhinju sa pećima. Možete videti dve kapele, skladišta, cisterne i štale.

Manastir je nedavno obnovljen i renoviran a nekoliko novih zgrada je dodato onim inicijalnim poput nove trpezarije, novih kuhinja i nekoliko drugih.

Red vožnje autobusa za i iz manastira (proveriti u svakom slučaju)

Iz grada:          Iz manastira:

07:30              07:50
10:15               10:45
13:00              13:45
17:00              17:30
18:30              19:00

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Manastir-Agios-Haralambos
Manastir Agios Haralambos
Skiatos-Manastir-Panagia-Kehria
Manastir Panagia Kehria (Kechria)
Skiatos-Lalaria
Plaža Lalaria
Skiatos-Lechouni-Nikotsara
Plaža Lehuni-Nikocara (Lechouni, Nikotsara)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)