www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Skala-Rahoniu

Plaža Skala Rahoniu (Rachoniou)

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.77801480231725N  24.602819681167603E

Skala Rahoniu (Σκάλα Ραχωνίου) se nalazi na severozapadnoj obali Tasosa, na manje od 5 km od Skale Prinos i skoro 13 kilometara od grada Tasos, u plodnoj ravnici punoj maslina. Dugo je ovo mesto korišćeno uglavnom kao luka za ljude iz planinskih sela Rahoni i Agios Georgios. Međutim, duge i peščane plaže koje se protežu duž cele obale su zapanjujuće i zbog toga se naselje razvilo u poslednjih nekoliko godina i postalo sve popularnije među turistima. Voda je plitka i čista, vrlo mirna i pogodna za malu decu. Plaža ispred naselja je dugačka, peščana i okružena zelenilom i hladovinom. Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Tasos-Skala-Rahoniu

Duž plaže ćete naći nekoliko kafića i barova

Duž plaže ćete naći mesta sa organizovanim sportskim sadržajima a u blizini se nalazi jedan od najvećih supermarketa na Tasosu. Ne zaboravimo da pomenemo da su Vam dostupne i razne vrste smeštaja među kojima se ističu hoteli sa bazenima bukvalno na samoj obali. U gradu i uz plažu ćete naći izvrsne restorane, taverne, kafiće, barove, pekaru, a imate i benzinsku pumpu. Skala Rahoni je mirno mesto sa simpatičnom lukom i šetalištem, idealno za one koji traže miran i opuštajući odmor. Na dobrom je mestu jer se stiže veoma brzo i jednostavno bez obzira u koju luku Tasosa da uplovite. Mnogi od stanovnika Skale Rahoni zarađuju za život od proizvodnje maslina, poljoprivrede, ribarstva i turizma.

Oni koji vole gužvu, šoping i malo aktivniji noćni život mogu da skoknu do Limenasa.

Tasos-Rahoni-Rachoni

Crkva u selu Rahoni

Na manje od 5 km od Skale Rahoni, u unutrašnjosti ostrva, nalaze se sela Rahoni i Agios Georgios. Rahoni je još jedno naselje prepuno zelenila, sa svim obeležjima sela na ostrvu Tasos. Oba naselja su mirna, tiha, slikovita i pogodna za one koji traže mir i odmor. Ovo potonje je izgrađeno na samom planinskom vrhu kako bi bilo zaštićeno od napada gusara. Kasnije je napušteno a meštani su se preselili bliže moru, poljima i maslinjacima i osnovali novo mestašce istog imena sa sada samo šačicom stanovnika. Pored taverne koja radi samo leti postoji crkva Svetog Nikole koja je izgrađena u Romanskom stilu. Ovde život ide sporijim tempom i pored uobičajene turističke vreve a stanovnici su vrlo gostoljubivi.

Agios Georgios je idealno polazište za razne izlete kao na primer za staro selo Agios Georgios. Ovo je mirno područje, idealno ako želite da iskusite tradicionalni način života na selu  a opet dosta blizu obližnjim mestima Prinos i Limenas. U starom selu Agios Georgios je odrastao Mehmet (Muhamed) Ali, utemeljivač moderne egipatske države koga je odgajila grčka porodica.

Na izlazu iz sela Rahoni, na veličanstvenom mestu, nalazi se crkvica Vaznesenja Bogorodice, izgrađena u 19. veku, u zaklonu velikog platana pored koga se nalazi izvor slatke vode. Crkva slavi 15. avgusta i tog dana, posle liturgije, počinje fešta na kojoj se služi tradicionalno jelo od mesa “klubani” (kurbani) koje se sprema u velikim šerpama sa testeninom ili pšenicom. Po legendi, kada se jedna slepa bugarka umivala vodom sa izvora i progledala na tom mestu je sagrađena crkvica.

Područje osim ova dva obuhvata i pomenuto naselje Skala Rahoni koju ova dva sela, udaljena od mora nešto manje od 5 km, koriste kao luku. Prvi stanovnici su se i naselili oko crkve. Tokom godina, selo Rahoni je zadržalo svoju autentičnost. Jedan od razloga je i što ga ne posećuje mnogo turista. U ovom mirnom mestu možete doživeti i upoznati grčki način života.

U selu ćete videti stabla masline za koja meštani tvrde da su stara preko 900 godina što ih zajedno sa onima u Prinosu čini najstarijim na Tasosu.

U Rahoniju ćete pronaći tradicionalne plemićke kuće, taverne i kafenia. Poznato je po proizvodnji maslinovog ulja, meda vrhunskog kvaliteta i slatkišima. Meštani tvrde da su maslinjaci u selu, zajedno sa onim u Prinosu, najstariji na ostrvu a mnoga stabla su pregurala 900 godina.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Kazaviti
Kazaviti (Megalos Prinos)
Tasos-plaza-Pahis-9-T
Plaža Pahis (Pachis)
Tasos-plaza-Dasilio-Ilio-Mare-6-T
Plaža Dasilio (Dasillio, Dasilio Prinu, Ilio Mare)
Tasos-Prinos-Skala-Prinos
Prinos i Skala Prinos

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)