www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-kastri-cover

Plaža Kastri

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške

GPS: 40.193471N  23.686287E

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-kastri

Pogled na jednu od uvalica

Poznato letovalište Nikiti (Νικήτη) na zapadnoj obali Sitonije jedno je od najpopularnijih na Halkidikiju. Nalazi se na severu ove obale, udaljeno 38 kilometara istočno od Nea Mudanje, odnosno 98 kilometara jugoistočno od Soluna. Od Neos Marmarasa udaljeno je 23 kilometara severno. Plaže Nikitija deo su najduže plaže Sitonije duge 32 kilometra, koja se pruža sve od mesta Gerakini smeštenog u zalivu Toroneos.

Na južnom kraju plaže Nikiti dolazi se do stene koja čini prirodnu podelu plaže. Sa jedne strane plaža Nikiti, sa južne strane nastavlja se u plažu Kastri, udaljenu oko 1,5 kilometara od Nikitija. Ne spada u grupu poznatih plaža Sitonije, ovde nema objekata i nikakvih sadržaja, pa možete videti relativno mali broj posetilaca.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-kastri

Uvala bliža Nikitiju okružena je zelenilom

Plažu Kastri čine dve prijatne uvale koje su sa obe strane zatvorene sa 2 mala rta. Rt na južnoj strani plaža završava se malim stenovitim ostrvom koje predstavlja karakteristiku celog kraja. Same uvalice odvojene su stenom. Jedna uvala je duga oko 200, a druga oko 350 metara. Voda je čista i plitka, sa peskovitim morskim dnom. Lako je dostupna autom, mada prvo treba pronaći uski put koji vodi do plaže. Teško ga je locirati, a najbolje je uzeti stari put koji vodi ka plaži Agios Joanis. U jednom trenutku ugledaćete oštar zaokret u levo, ali ne treba tu skretati, već nastaviti ka obali. Vozilo možete parkirati duž puta koji se pruža uz plažu svega nekoliko metara od mora, ali se problem može javiti u jeku sezone.

Ne postoje objekti na plaži, tako da bi posetioci morali da ponesu svoju opremu, poput suncobrana, peškira ili ležaljki.

Ovo područje ima važnu istorijsku pozadinu, jer mnogi arheolozi veruju da se na južnom rtu sa stenovitim ostrvom nalazio antički grad Galipsos čije postojanje pominje Herodot. Iako nema ostataka, odnosno ruševina grada, pronađeno je groblje i ostaci keramike na stenovitom rtu. Do stenovitog ostrva možete stići čak i pešice, pod uslovom da pronađete drevnu stazu koja je sada delimično ispod vode.

Ova plaža posebno je lepa zbog specifičnih zalazaka sunca sa divnim nijansama plave, crvene i ljubičaste boje. Uz pogled na malo ostrvo, ako je vreme vedro i jasno na horizontu možete videti i obrise planine Olimp.  

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)