www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Halkidikija i Kasandre

Pčelarstvo i proizvodnja meda

Centralni i severni Halkidiki poznati su kao centar pčelarstva u Grčkoj. Halkidiki ima 6.500 registrovanih pčelara (32% od ukupnog broja u zemlji) i proizvodi skoro 2.000 tona visokokvalitetnog meda godišnje. O lekovitim svojstvima meda i njegovom svojstvu da može da produžuje život pisao je još Aristotel. Biljni svet i klima na Halkidikiju idealni su za pčele koje proizvode odličan med, naročito od borova kojima je poluostrvo bogato. Bogata tradicija u pčelarstvu je dodatno unapređena, pa sada ova profesija daje veliki doprinos lokalnoj ekonomiji. Interesantan je podatak da proizvodnja meda u Nikitiju na Sitoniji predstavlja 10% od ukupne proizvodnje u Grčkoj, a poznati centri pčelarstva su i Arnea i Kasandria. Takođe, značajno je znati da na Sitoniji nema prskanja komaraca zbog velikog broja pčela, pa morate biti spremni na prave rojeve komaraca i spremiti sredstva protiv njih.

halkidiki-med

Masline i maslinovo ulje

Masline su glavni poljoprivredni proizvod Halkidikija. Lokalne masline su poznate po svojoj veličini i odličnom ukusu, uzgajane su bez upotrebe hemikalija, a njihovo ulje je bogato vitaminima i ne sadrži holesterol. Topografija i suva klima Halkidija, jedinstvena u severnoj Grčkoj, savršena je za prilagođavanje lokalnih vrsta maslinovog drveta. Velikih maslinjaka ima širom Halkidikija, a posebno u području između Kasandre i Sitonije. Visoka nutritivna vrednost maslina i maslinovog ulja razlog su zašto predstavljaju integralni deo mediteranske, zdrave kuhinje.

Vina Halkidikija

Vina Halkidikija posebna su zbog tradicionalnog načina pripreme, dobrog zemljišta i korišćenja najboljih sorti grčke vinove loze (Limnio, Roditi, Athiri, Assirtiko), uz kombinaciju sa idealnim klimatskim uslovima. Brojna vinogorja osnovana su uz sistematske naučne studije, pa se uz najfinije grčke koriste i strane sorte, uglavnom francuske. Na Sitoniji se nalazi i najveći vinograd u Grčkoj, od 4.750 hektara, koji je u sastavu hotelskog kompleksa Porto Carras.

Ribarstvo i ulov ribe

Stanovnici i ribari Halkidikija imaju poseban odnos sa morem. Veliki broj ljudi rade kao mornari i ribari i čuvaju porodičnu tradiciju. Lokalna riba je odličnog kvaliteta, posebno ona ulovljena u zalivu Toroneos (između Kasandre i Sitonije), odnosno u Svetogorskom zalivu (između Sitonije i Svete Gore). Ovde je more toplo i nezagađeno, bez prolaska velikih brodova. Međutim, potražnja za ribom je veoma velika tokom leta, tako da većina ribe dolazi iz drugih oblasti. Ako želite da kupite zdravu i svežu lokalnu ribu, trebalo bi da pronađete lokalne ribare koji se rano ujutru vraćaju sa izlova i kupite je direktno od njih.

Voće 

Halkidiki je poznat i po proizvodnji brojnih sorti voća odličnog kvaliteta, bez upotrebe đubriva, a domaćice Halkidikija po proizvodnji tradicionalnih džemova i slatkiša koji predstavljaju jedinstven kulinarski užitak.

Stočarstvo i kozji sir

Oblasti Halkidikija poznate su i po stočarstvu, a kvalitetna goveda gaje se na planini Meliton, poluostrvu Palini, planini Holomontas, u oblasti oko Poligirosa, Nea Mudanje ili Ormilije. Jaka tradicija u govedarstvu rezultirala je i u proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda. Tradicionalni kozji sir Halkidikija proizveden je od čistog kozjeg mleka i bogat je proteinima. Specifična vegetacija planine Holomontas doprinosi povoljnom sastavu mleka za proizvodnju sira koji ima specifičan ukus.

halkidiki-sir

Cipuro

Ova oblast poznata je i po proizvodnji rakije cipuro, koja sadrži 45% alkohola, a koju su najpre počeli da proizvode monasi. Cipuro se pije sa vodom, uz lake mediteranske salate i kozji sir.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Ukratko o Kasandri

kasandra-zapadna-obala-ukratko

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije

Grčki jezik

grcko-pismo-123

Moderni grčki je jezik većine populacije i koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim...

Aleksandar Veliki

solun-aleksandar-veliki-23

Aleksandar III, isto tako poznat kao Aleksandar Makedonski ili Aleksandar Veliki je makedonski kralj poznat po tome...

Zanimljivosti o Kefaloniji

Kefalonija-Markopulo-zmije

Markopulo je selo smešteno u jugoistočnom delu Kefalonije (GPS: 38.08079786354283N 20.73117971420288E). Nalazi se visoko u brdima na prirodnoj terasi iznad regije Katelios...

Istorija Halkidikija

istorija

Prema mitologiji, Halkidiki je mesto gde se odigrala velika bitka između bogova sa Olimpa sa jedne...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)