www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Praznici i festivali Halkidikija i zaliva Toroneos

Februar, Simandra blizu Olintosa

Karneval

Najveća karnevalska parada na Halkidikiju održava se poslednjeg ponedeljka u februaru, u Simandri blizu Olintosa. Žene su tog dana obučene u tradicionalne nošnje, a posetiocima se nudi vino i tradicionalna grčka kobasica.

 

Od sredine jula do kraja avgusta, Siviri

Kasandra festival

Krajem juna u Siviriju se održava godišnji Kasandra festival u velikom teatru na otvorenom. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala na Halkidikiju, poznat po kvalitetnim kulturnim dešavanjima. Mnogo poznatih umetnika kako iz Grčke tako i iz inostranstva prodefilovalo je ovde, a neki od njih su i B.B. King, Ray Charles, Nana Mouschouri, N. Kazakos i mnogi drugi. Pored koncerata, predstava, ovde se održavaju i razne izložbe i kulturne večeri.

halkidiki-kasandra-festiva

 

28.-30. jun, 14. jul, Nea Fokea

Praznik u čast Apostola Pavla održava se od 28. do 30. juna svake godine u Nea Fokei, dok se 14. jula obeležava datum dolaska prvih izbeglih Grka iz Srednje Azije na ove prostore.

 

Jul – septembar, Sani

Letnji festival pesama i zabave

Sani je naselje poznato po Letnjem festivalu pesama i zabave koji traje od juna do septembra, uz izvođenje najboljih klasičnih grčka dela, od strane najpoznatijih autora, glumaca i muzičara. Festival se održava u prirodnom amfiteatru na brdu u blizini srednjevekovne tvrđave.

halkidiki-festivali-sani-letnji-festival

 

Jul – septembar, Nea Fokea

Vizantijska (Paleologos) kula u Nea Fokei

U Vizantijskoj kuli i prostoru oko nje, u letovalištu Nea Fokea, svake godine od jula do septembra održavaju se brojne kulturne manifestacije koje uključuju izložbe slika, koncerte, pozorišne predstave i gostovanja kulturno-umetničkih društava.

 

6. i 7. jul, Olimpiada

Festival školjki

Svake godine, na praznik Agia Kiriaki 6. i 7. jula, održava se festival školjki.

 

Druga nedelja jula, Nea Mudanja

Festival sardine

Kulturna dešavanja traju 6 dana. Festival se završava u nedelju, festivalom sardine, kada se grilovana sardine i belo vino poslužuju besplatno posetiocima. Proslava se obično produži do ranih jutarnjih časova narednog dana.

 

19.-23. jul, Halkidiki

Dance Xperience Festival

Strani i grčki izvođači i DJ-evi u 5 dana festivala nude Vam jedinstveno putovanje u svet muzike za mlade. Prvi festival održan je 2011. godine i već te i naredne godine svrstao se u red najboljih festival Grčke. Lokacija festivala nije unapred poznata, osim što se zna da će biti održan u nekom od kampova na obali mora.

Dance Xperience Festival

 

Poslednja nedelja jula, Nikiti

Plivački maraton preko zaliva Toroneos

Plivački marathon preko zaliva Toroneos održava se svake godine u poslednjoj nedelji jula. Učesnici su obično plivači iz celog sveta koji dolaze na takmičenje koje počinje u letovalištu Kalitea na Kasandri i završava se na plaži u Nikitiju na poluostrvu Sitonija. Plivači su tako u prilici da plivaju oko 25 kilometara dugi maraton.

 

27.-30. jul, Kalitea

Od 27. do 30. jula svake godine u Kalitei održavaju se brojna kulturna, sportska i folklorna dešavanja, uz izložbe knjiga.

 

Poslednji ponedeljak u julu, Nea Roda

Poslednjeg ponedeljka u julu mesecu svake godine, održava se festival sardine u Nea Rodi, manifestacija slična onoj koja se održava nešto ranije u Nea Mudanji.

 

Poslednja tri dana jula, Olintos

Festival masline

Svake godine, poslednja 3 dana jula obeležena su festivalom masline koji se održava u Olintosu. Poslednjeg dana festival održava se koncert, a posetiocima se nude cipuro (tsipouro, vrsta uzo-a) i masline.

 

Jul i avgust, Afitos

Brojne manifestacije, od izložbi apstraktne umetnosti, preko “street art” izložbi, koncerata tradicionalnih grupa i kulturno-umetničkih društava, do koncerata klasične i moderne muzike.

 

1.-30. avgust, Poligiros

Festival tradicionalnih igara, koncerti pevača, umetnika i bendova održava se svake godine u Poligirosu od 1. do 30. avgusta.

 

1.-5. septembar, Agios Mamas

Tradicionalni vašar

Tradicionalni vašar u Agios Mamasu održava se na prostoru ispred crkve i okuplja veliki broj posetilaca iz okoline. U toku vašara održavaju se i različite kulturne manifestacije, kao što je Simpozijum Agios Mamasa.

Brojni drugi praznici i vašari održavaju se širom Halkidikija, posebno u slavu svetaca zaštitnika naselja, pa Vas crkvene povorke uz učešće velikog broja meštana ne bi trebale iznenaditi. Grci su pobožan narod koji dosta drži do vere i veliki broj manastira, crkava i kapela to samo potvrđuje.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Korisni telefoni tokom boravka na Kefaloniji

Korisni-telefoni

Tokom boravka na Kefaloniji od koristi Vam mogu biti važni brojevi telefona...

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

Putno osiguranje

Uniqa_putno_osiguranje_tumb

Šta sve pokriva PUTNO osiguranje u inostranstvu?

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Halkidikija

halkidiki-masline-1

Centralni i severni Halkidiki poznati su kao centar pčelarstva u Grčkoj.

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)