www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Sitonija-Vurvuru (4) - C

Plaža Vurvuru (Vourvouru)

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.188533N 23.799026E

Plaža je peščana i sa postepenim ulaskom u vodu

Plaža je peščana i sa postepenim ulaskom u vodu

Plaža Vurvuru (Βουρβουρού) se nalazi u istoimenom naselju na istočnoj obali poluostrva Sitonija pa je pristup onima koji u njemu borave prilično jednostavan. Ako dolazite iz nekog od okolnih mesta, autom ulazite u centar mesta (ima nekoliko isključenja sa glavne magistrale) i parkirate što bliže plaži (na nekom od praznih parking mesta u ulici paralelnoj sa plažom). Vurvuru je od Nikitija udaljen oko 15, a od dva poznata letovališta Sartija i Neos Marmarasa oko 30 kilometara. Od Soluna je udaljen oko 105 kilometara. Odlikuje se živopisnim uvalama, zelenom obalom, peščanim plažama, kamenitim ostrvcima, čistim morem i mnogobrojnim vikendicama okruženim maslinama i borovinom.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u letovalištu Vurvuru

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Glavna plaža se proteže duž čitavog mesta. Dosta je uska i na pojedinim delovima ispresecana privatnim posedima. Takođe ima i dosta čamaca koju su usidreni u plićaku ili privezani za obalu pa je na tim mestima kupanje skoro nemoguće. Peščana je i sa postepenim ulaskom u vodu, idealna za porodice sa malom decom. Možete ići metrima daleko od obale, a da ne postane duboko. Od vetra je zaštićena ostrvom Diaporos, tako da ovde skoro da nema talasa. Nadomak plaže se nalazi koralni greben na dubini od 20 metara koji privlači ronioce iz svih delova Sitonije. Ovde skoro nikada nema gužve (osim vikendima i u špicu sezone) jer većina posetilaca ide na druge plaže koje se nalaze u blizini.

Plaža Karidi

Plaža Karidi

Na plaži ima dosta barova koji obezbeđuju ležaljke i suncobrane ako naručite piće ili hranu. Ako nećete ovu varijantu, plaža je toliko dugačka da možete spustiti svoje peškire i zabosti suncobran gde vam se svidi.

Vurvuru je malo mesto, tačnije vikend naselje elitnijeg staleža ove regije.

Samo mesto je malo i predstavlja vikend naselje elitnijeg staleža ove regije, sa malim brojem gostiju koji ga obiđu svakog leta. Pored obale, ka unutrašnjosti, uzdiže se planina Itamos do koje postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume. Na putu do Itamosa se nalazi i vidikovac sa kog se pruža divan pogled na zaliv i planinu Atos koja je preko puta zaliva. Današnji naziv ovog mesta datira iz Vizantijskog doba i odnosi se na naziv plemena koje je ovde živelo. Iako malo mesto, pronaći ćete restorane, picerije, markete, hotelske komplekse, kamp, sobe za izdavanje, apartmanske komplekse i malu luku. Takođe, videćete i dosta luksuznih vila sa ogromnim dvorištima, ležaljkama, zidanim roštiljima i banzenima. Sve u svemu, izbor smeštaja je dobar, ali na mnogo višem nivou nego u ostalim delovima Halkidikija. Ovde ipak dolazi posebna klijentela koju u suštini i ne čine klasični turisti. Imajući u vidu da je Vurvuru vikend naselje, administrativno je pripojeno većem mestu – Agios Nikolaosu.

Na samom ulazu u naselje, sa južne strane, nalazi se odmaralište za profesore solunskog univerziteta. Ove prelepe kuće izgrađene su u skladu sa okolinom i lokalnom arhitekturom. Obala Vurvurua je nešto uža. Naspram Vurvurua se nalazi mali arhipelag sa 9 ostrva, od kojih je najpoznatije Diaporos. Ko želi, u samom mestu može iznajmiti čamac i krenuti u avanturu po ostrvcima.

Vurvuru

Vurvuru

Naspram Vurvurua se nalazi mali arhipelag sa 9 ostrva, od kojih je najpoznatije Diaporos. Ko želi, u samom mestu može iznajmiti čamac i krenuti u avanturu po ostrvcima.

Pošto Vurvuru predstavlja i ribarsko mesto, taverne i restorani ovde su idealna prilika da se probaju riblji specijaliteti. Vurvuru nije za one koji vole provod. U samom mestu nema noćnih klubova, ali su zato restorani odlični, a postoji i par barova koji su vrlo prijatni. Glavni vid provoda u mestu Vurvuru čine duge šetnje, vozikanje čamcem među malim ostrvima i mirne sedeljke na plaži. Ukratko, Vurvuru je idealno mesto za porodice i ljubitelje potpunog mira i pravog odmora. Mesto za opuštanje u netaknutoj prirodi.

Obala u mestu i oko njega je među najlepšim u celoj Grčkoj. Najlepše plaže se nalaze na obodu mesta (Manasu, Banana, Bahia, Zografu, Kutiumisu, Fava i Karidi..) i zaštićene su od jakog vetra. Sam Vurvuru ima nekoliko malih zaliva koji su relativno mirni, čak i u letnjoj sezoni. Jedan od bisera Vurvurua je predivna laguna Livari.

Istorija naselja

U 5. veku pre nove ere je na mestu današnjeg Vurvurua postojao grad Sigos koji je bio jedan od najvećih gradova na poluostrvu i po njemu je i nazvan zaliv Sigotikos koji se nalazi između Sitonije i Atosa.

Istorijski događaji sa područja Vurvurua datiraju iz 9. veka nove ere. U to vreme je postojao manastir Jeromnimon koji je zajedno sa okolnim zemljištem kasnije pripao manastiru Ksenofont na Svetoj gori. U vizantijsko vreme manastir Ksenofont (ili Ksenofondos) je koristio okolinu za ispašu stoke. U 9. veku ljudi iz manastira Simonos Petras iz Agios Orosa su pokušali da preuzmu teritoriju Vurvurua, a zatim zemlju prodali monasima ruskog manastira u Agios Orosu. Stanovnici mesta Agios Nikolaos su u isto vreme tražili podršku iz Soluna i napali manastir. Oni su se fizički obračunali sa monasima i teritorija Vurvurua je pripala njima. Šezdesetih godina prošlog veka u oblasti je počelo da se razvija univerzitetsko naselje za profesore Univerziteta u Solunu. 1974. godine su počela arheološka iskopavanja oko crkve Panagia. Pretpostavlja se da ruševine predstavljaju ostatke starih manastira Jeromnimon i Simopetritiko.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)