www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti-spaties-cover

Plaža Spaties (Spathies)

Stenovita plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške

GPS: 40.172426N  23.719472E

Odmah posle plaže Kalogria na zapadnoj obali Sitonije, oko 8 km od južno od Nikitija, nalazi se zaliv Spaties (Spathies, Σπαθιες) sa nekoliko malih uvala skrivenih između stena i drveća. Zaliv i istoimena plaža su lako dostupni, a sa magistrale koja vodi ka jugu poluostrva postoji znak koji Vas usmerava do njih. Od Neos Marmarasa zaliv je udaljen 13 kilometara ka severu, odnosno nalazi se na 105 kilometara jugoistočno od Soluna.

Zaliv je podeljen na dva dela, pa tako postoje i dve plaže, takozvane “mala” i “velika” plaža Spaties, odvojene brdovitim rtom. “Mala” plaža duga je oko 50 metara, dok je “velika” nešto duža i prostire sa na oko 150 metara. To su manje poznate plaže koje nude fantastičan prizor stena, mora i borovih šuma koje ih okružuju. Voda je topla i mirna na obe plaže, dok su stene odlične za istraživanje bogatog podvodnog sveta. Plaže nisu organizovane, odnosno nema barova, restorana ili taverni koje bi nudile ležaljke, suncobrane i osveženje.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti-spaties-mala-plaža

Mala plaža je okružena šumovitim stenama i predstavlja pravi prirodni bazen

U prvoj uvali gledano sa severa nalazi se plaža “mali Spaties” (Mikres Spathies), mala peščana plaža duga samo 50 metara. Iako je ona deo veće uvale, veći deo uvale je sa oblim stenama na obali i u vodi na kojima posetioci mogu uživati, dok se mala peščana plaža nalazi na južnom kraju. Stene smeštene sa obe strane, beli pesak i voda čija dubina postepeno raste čine pravi prirodni bazen. Ova plaža je idealna za decu, jer retko postoje talasi, a tu su i borovi koji danju prave senku i hlad.

Do ove plaže se lako dolazi kolima. Moguće joj je prići priobalnim putem od plaže Kalogria, odnosno glavnim putem od Nikitija, od znaka za skretanje na plažu Spaties. Problem može predstavljati limitiran broj parking mesta.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti-spaties-velika-plaza

Veća plaža je odlična za one koji žele usamljenost i mir

U sledećoj uvali ka jugu smeštena je veća plaža. Plaža “veliki Spaties” je gotovo nepoznata većini ljudi, koji se odlučuju za popularnije plaže Sitonije. Baš iz tog razloga može biti idealna za one koji su sanjali pravi, miran odmor, daleko od gužve i organizovanih plaža sa velikim brojem posetilica. Problem može predstavljati i što se drugoj uvali i plaži ne može lako prići autom, pa je najbolje do nje spustiti se pešice.
Obe plaže su sa kristalno čistom, plavom vodom koja će Vam probuditi sva čula. Voda je mirna i možete roniti i uživati u pogledu na kamenito dno.

Na oko 150 metara od plaže nalazi se i Hotel Spathies koji nudi predivan pogled na zaliv. Oko 500 metara od odavde ka severu je plaža Kalogria, dok je kilometar ka jugu plaža Elia.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)