www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Sarakiniko-Parga-C

Plaža Sarakiniko

Peščana plaža Šljunkovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima Plaža dostupna brodom

GPS: 39.2873401N 20.3396925E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Slikovita plaža Sarakiniko (Σαρακήνικο) se nalazi između Parge i Sivote, na nekih 12 km od Parge, ispod sela Agia. Osim kolima (asfaltni put sve do obale), do plaže se može doći i taksi brodićem iz luke u Pargi (oko 25-30 minuta, cena 10 evra – 2015. god.) što predstavlja jedinstveno putovanje na kome imate priliku da vidite deo obale severno od Parge, prolazeći plaže Valtos, Agios Sostis, manastir Vlaheron i još nekoliko manjih, slikovitih uvalica.

Plaža Sarakiniko

Plaža Sarakiniko

Ako dolazite kolima iz Parge, prođite kroz selo Antusa i nastavite do sledećeg mesta koje se zove Agia. Posle drugog isključenja za Agiu, skrenite levo i pratite putokaze do plaže (oko 3 km, na svakoj raskrsnici idete levo). Ako dolazite iz pravca Sivote i Perdike, videćete skretanje desno i putokaz za plažu Sarakiniko. Put je asfaltiran, ali na pojedinim delovima prilično uzan, strm i sa dosta krivina. S obzirom da je okrenuta ka zapadu, dobra je varijanta i za popodnevno kupanje i uživanje u zalasku sunca. Takođe, zaštićena je od vetrova.

Ovo je ona prava grčka “halara” (chill out) plaža, najčešće mirna (tačnije, gužva je manja nego na nekim drugim plažama oko Parge, ali daleko od toga da je mirna), okružena starim maslinama koje se spuštaju do samog zaliva. Uglavnom je peščana, mada na pojedinim delovima ima i sitnog šljunka. Kad se uđe u vodu, uglavnom je sitan šljunak.

Dugačka je nepunih 200 i široka tridesetak metara. Nije tako popularna i komercijalna kao druge plaže u ovom delu Epira, ali u tome i jeste njena draž. Na raspolaganju vam je mnogo toga u čemu možete da uživate od plivanja, preko iznajmljivanja pedalina ili kanua, do ronjenja i snorklinga, ali je ekipa potpuno drugačija od one koja dolazi na Valtos, recimo. Valtos je potpuno komercijalna plaža (odlična, da se ne lažemo), ali Sarakiniko ima neki svoj trip. Ovde dolaze oni koji žele da izbleje i da se sklone od gužve koja karakteriše većinu drugih plaža u Pargi i okolini.

Na samoj plaži postoje tuševi, ležaljke i suncobrani (naravno, ko neće da plati, može da spusti peškir na pesak, a najviše mesta ima na levom kraju ispred taverne Του Χρηστου sa bazenom), mini market, dve taverne i jedan kafić dok se malo iznad krije još jedna kafanica sa smeštajnim kapacitetima. Do nje možete doći ili stepenicama sa plaže ili putem koji se odvaja sa glavnog puta kojim se spuštate ka plaži. U jednom trenutku ćete videti putokaz za tavernu, a vi ako nećete tamo, pratite tablu “beach”.

Plaža je odlična za porodice sa malom decom

Plaža je odlična za porodice sa malom decom

Možete se parkirati iza kafića ili pored već pomenute taverne Του Χρηστου koja je prva na koju nailazite odnosno skroz na levom kraju plaže ako gledate ka moru. Ima dobre cene, dobru klopu i lep bazen koji mogu da koriste gosti objekta. Zbog svega ovoga, plaža je dobra kako za porodice sa decom (na plaži postoji dečije igralište i mini klub), tako i za parove.

Naziv Sarakiniko je preuzet iz lokalne legende o piratima Saracenima (Sarakini) koje je zadesila iznenadna letnja oluja te su se nasukali u ovom zalivu. Lokalno stanovništvo im je poverovalo da su trgovci pa su nesrećnim “mornarima” pomogli da poprave brod i čak ih i pozvali na lokalnu ceremoniju venčanja dva dana kasnije. Pirati prihvatiše poziv iako im je brod bio uveliko spreman, ali su u startu imali zle namere. Hteli su, naime, da kidnapuju mladu i porobe stanovništvo, uprkos svoj pomoći i gostoprimstvu koje su im lokalci pružili. Kad su malo više popili, počeli su da šapuću na svom jeziku misleći da ih niko ne razume. Na njihovu žalost, mlada je znala njihov jezik i odmah je o planu obavestila meštane. Mlada i mladoženja su se pretvarali da je sve normalno, ali kad su pirati došli ​​na proslavu sa noževima u rukama, sigurni u uspeh svoga plana, meštani su uspeli da ih poraze i proteraju iz zaliva koji je do danas poznat pod nazivom Sarakiniko.

Nekih 500 metara desno se krije jedna izolovana, stenovita uvalica koju lokalci zovu Beretiniko (39.2939476N 20.3352749E) i do nje se može doći samo vodenim putem ili ozbiljnim trekingom kroz šumu.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)