www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti-cover

Plaža Nikiti

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Sportski sadržaji Plaža dostupna kolima

GPS: 40.211236N  23.672104E

halkidiki-sitonija-zapadna-obala

Pogled na letovalište iz pravca marine

Naselje Nikiti (Νικήτη) jedno je od najpopularnijih i najdinamičnijih mesta na Halkidikiju, a ujedno je i jedan od najvećih centara pčelarske industrije u Grčkoj. Nalazi se na severu zapadne obale Sitonije, 38 kilometara istočno od Nea Mudanie, 98 km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozi i Neos Marmaras (23 km). Od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa, udaljeno je 36 kilometara jugoistočno.

To je prelepo turističko mesto u čijoj se okolini mogu naći ostaci mnogih praistorijskih naselja. Mesto je još uvek nedovoljno istraženo i posećeno od strane Srba, pa ćete ovde češće čuti grčki, nemački i italijanski jezik, s obzirom da još uvek najviše turista dolazi iz tih zemalja.

Plaže Nikitija deo su najduže plaže Sitonije duge 32 kilometra, koja se pruža sve od mesta Gerakini smeštenog u zalivu Toroneos.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti

Dobro organizovana plaža je sa barovima, tavernama i restoranima

Glavna plaža Nikiti duga je preko 2,5 kilometara i prijatno je mesto sa kristalno čistom i toplom vodom. Jedan kraj glavne nalazi se sa južne strane, odmah pored crkve Agios Theodoros, dok je na drugom kraju mala marina koja je odlično mesto za dnevne i noćne šetnje. Idealna je za porodice sa decom jer je voda plitka na većem delu ove plaže. Lako je dostupna peške ili kolima. Parkinga ima dovoljno, a problem može predstavljati samo parkiranje u avgustu.

Pruža dosta sadržaja posetiocima, dobro je održavana, pa skoro svake godine dobija Plavu zastavicu za čistoću. Duž plaže su mnogi restorani i kafići sa ležaljkama i suncobranima, neki od njih imaju bežični pristup internetu, a dostupni su i razni sportovi na vodi. Iza plaže se pružaju borovi koji daju prirodan hlad, kao i prelepo šetalište.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti

Plivački maraton preko zaliva Toroneos

Južno od Nikitija nalazi se mnoštvo malih, peščanih plaža kao što su Kastri, Kalogria, Elia i brojne druge. Prelepe plaže su sa kristalno čistom vodom, a neke od njih dobile su Plave zastavice za čistoću. Ako želite da provete porodičan odmor u lepom i uređenom ambijentu, sa mogućnošću da iznova pronalazite nove plaže, onda je Nikiti više nego ispravan izbor.

Nikiti je poznat po čuvenom plivačkom maratonu „Prelazak zaliva Toroneos“ dugom 26 km, koji se održava svake godine u julu od poluostrva Kasandra do Nikitija, a iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih sportista.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti

Tradicionalno naselje Nikiti

Ovo naselje sa oko 3.000 stanovnika sastoji se od dva dela, starog i novog, koji su podeljeni magistralnim putem Halkidiki – Sitonija. Tradicionalno selo Nikiti proteže se od magistralnog puta prema brdima i udaljeno je od mora oko 2 kilometra, dok se novo naselje Nikiti proteže od magistralnog puta do mora.
Nikiti posetioce stavlja u dilemu na samom početku njihove posete – da li krenuti prema planini ili na more, a šta god da bude Vaš izbor nećete se prevariti.

Ako sa glavnog puta koji dolazi iz Soluna skrenete levo, krivudavi putevi će Vas odvesti do tradicionalnog naselja koga karakterišu očuvane kuće tipične makedonske arhitekture iz daleke 1830. godine, popločane ulice i lepi vrtovi. Ako međutim skrenete desno, put će Vas odvesti do savremenog letovališta i plaže Nikiti gde će Vam veliki broj kafića i barova sa pogledom na more biti prava dobrodošlica.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-nikiti

Ne propustite da posetite i živopisno selo iznad glavnog puta

U Nikitiju postoji širok izbor različitog smeštaja, od jeftinih soba do luksuznih vila i odmarališta, odnosno manjih i većih hotela. Tu su i brojne prodavnice, supermarketi, restorani, taverne, kafići i barovi. Svakog petka ujutru, do 13:00, otvorena je tradicionalna tržnica u Nikitiju na kojoj se mogu kupiti čuveni med i drugi domaći proizvodi.

Vredne posete u Nikitiju su crkva Agios Nikitas iz 1867. godine i škola (1890.-1918.), kao i ruševine pogrebne crkve iz XVI veka koja čuva freske iz kasnog XVI i s početka XVII veka. Tu je i bazilika Sofronios, jedna od najstarijih hrišćanskih crkava u Makedoniji, koju vredi posetiti zbog gotovo netaknutog podnog mozaika. Naravno, mesto je i odlična polazna stanica za posete brojnim arheološkim lokalitetima u regionu, pećini Petralona, Olintosu, Svetoj gori, unutrašnjosti Halkidikija. Ako Vas više zanimaju plaže i letovališta regiona, onda je Nikiti mesto na idealnoj lokaciji, iz koga vrlo lako možete obići poluostrvo Sitonija, Kasandru sa jedne i Svetu Goru sa druge strane.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)