www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Livari-Sitonija-Vurvuru (3) - C

Plaža Livari

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.2029934N 23.7670434E

Peščana plaža Livari u blizini Vurvurua

Peščana plaža Livari u blizini Vurvurua

Plaža Livari (Λιβάρι) se nalazi oko 2 kilometra severozapadno od Vurvurua, na putu za Ormos Panagias i Nikiti.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Ako dolazite iz pravca Sartija, prođite ceo Vurvuru i vrlo brzo posle raskrsnice gde je poslednji ulaz u mesto, dolazite do skretanja za plažu (GPS: 40.1963352N 23.7680411E). Ako dolazite iz pravca Nikitija, skretanje je čim prođete lagunu Vurvuru. Odavde se spuštate do same obale i plaže na kojoj postoji parking.

Sa plaže Livari se pruža odličan pogled na ostrvo Diaporos koje je ovde najbliže kopnu i koje je deo arhipelaga od 9 ostrvaca. Karakteriše ga veliki broj plaža i uvalica od kojih je najpoznatija Mirsini.

Ceo ovaj potez, ne samo plaža, zove se Livari i predstavlja kombinaciju mora, peščanih sprudova koji izbijaju na površinu u vreme oseke, zelenila i lagune Vurvuru. Sama plaža Livari je peščana, a more oko nje plitko. Okružuje je dosta vikendica što pokazuje koliko je mesto popularno među Grcima iz Soluna i drugih delova Grčke.

Glavna karakteristika plaže je plitko more

Glavna karakteristika plaže je plitko more

Plaža je neorganizovana i nema nikakvih sadržaja pa ponesite sa sobom sve što vam treba, od suncobrana, preko sendviča, vode i ponekog piva.

O pogledu na ostrvo Diaporos koje je ovde najbliže kopnu i koje je deo arhipelaga od 9 ostrvaca, ne treba trošiti reči. Karakteriše ga veliki broj plaža i uvalica od kojih je najpoznatija Mirsini, po mišljenju nekih jedna od najlepših plaža na celoj Sitoniji. Nalazi se na istočnoj obali ostrva (GPS: 40.2116279N 23.7856216E). Jedina varijanta da dođete do ovde je da iznajmite čamac u obližnjem mestu Vurvuru i prepustite se uživanju u tirkiznom moru.

Na ostrvu se nalaze ostaci crkve Agios Andreas iz predvizantijskog perioda kao i nekoliko kapelica koje su veoma interesantne: Panagia, kapela Profitis Ilias i kapela Agios Teonas. U blizini je i takozvani Veliki zid za koji se ne zna kada je izgrađen, ali se zna da mu je svrha bila da onemogući komunikaciju između poluostrva Sitonija i ostatka Halkidikija.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)