www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkas-Faneromeni

Manastir Panagia Faneromeni

GPS: 38.825882153169566N  20.67847430706024E

Ulaz u manastir

Ulaz u manastir

Manastir Faneromeni (Panagia Faneromeni) je izgrađen na brdu prekrivenom zelenom borovinom, 4 km zapadno od grada Lefkada i 2 km od sela Frini, na mestu odakle se pruža fantastičan pogled na Agios Joanis, Giru i tvrđavu Agia Mavra te kopno preko puta Lefkade. Predstavlja najvažniji verski centar ostrva. Nalazi se tačno na putu Lefkada-Agios Nikitas.

Njegova istorija je stara nekoliko vekova i počinje od prve apostolske godine. Iz tog razloga je jedan od najznačajnijih spomenika na ostrvu i jedini manastir u kome još uvek žive monasi.

U manastiru Faneromeni postoji mali crkveni muzej.

Prema predanju, prvobitno je izgrađen 1634. godine na mestu antičkog hrama posvećenog Artemidi, boginji lova. Učenici apostola Pavla, koji su prvi stigli na ostrvo, okupljali su stanovništvo i propovedali hrišćanstvo, stvarajući prvo mesto za molitvu, a jedan od njih, Sosion, postao je prvi episkop na Lefkadi. Sosion je i osnovao manastir. Prema verskim izvorima, u godinama Konstantina Velikog, nakon prvog ekumenskog sabora, 5 sveštenika je stiglo zajedno s episkopom Agatarhosom. Dvojica od njih su se nastanila u manastiru, a trojica u Ćelijama Svetih otaca izvan sela Aleksandros. Monasi su konstruisali prve ćelije, proširili crkvu i organizovali monaštvo na Lefkadi.

Drugo predanje kaže da se prva ikona Bogorodice pojavila kao “Ikona od Boga” (nije je napravio čovek) monahu i hagiografu Kalistosu, nakon molitve. Iz ovog razloga se manastir  zove Faneromeni.

Manastir je svoj konačni oblik dobio za vreme mletačke vladavine, 1734. godine. Crkva je obnovljena u 19. veku, nakon 2 požara i njene karakteristike otkrivaju jak uticaj arhitekture sa Zakintosa.

Unutrašnjost manastira

Unutrašnjost manastira

Ikona Panagie (1887.) je kopija stare čudotvorne ikone Faneromeni iz manastira sa Svete gore. Ikonostas je napravljen nakon 1886. i delo je Efstatiosa Prosalentisa mlađeg. Ikone su rad braće Hristodulosa i Tomasa Zografosa iz Hionade u Epiru.

Takođe, na prednjoj strani ikonostasa videćete dela Leonida Siderisa. Manastir je renoviran skoro. Novo krilo sa ćelijama izgrađeno je zajedno s igumanskim prostorijama, sinodikom, bibliotekom i kapelom posvećenom svetom Siluanosu Atonitiju. Ovde, u modernoj zgradi, smešten je novi crkveni muzej manastira sa crkvenom umetnošću i tradicionalnom izložbom. Ikone, odežde, posuđe, knjige te retke vizantijske ikone, stari rukopisi i jevanđelja izloženi su na 3 etaže i opisuju kulturni razvoj Lefkade.

U manastiru se čuvaju i mošti Svetog Arseniosa Kapadokisa. U manastiru su izložene i hrišćanske knjige, a ima i malu gostinsku sobu za hodočasnike. Crjva Panagia Faneromeni koja već vekovima stoji na svetom kamenu okuplja mnoge hodočasnike svake godine. To je svetac zaštitnik Lefkade i njezina milost se slavi u ponedeljak Duha Svetoga.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Grad Lefkada
Grad Lefkada (Lefkas)
Lefkada-Agios Joanis-19T
Plaža Agios Joanis-Lefkada (Agios Ioannis)
Lefkada-Cukalades-Tsoukalades
Cukalades (Tsoukalades)
Lefkada-Odigitria
Crkva Panagia Odigitria (Hodegetria)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)