www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Arheološki-muzej

Arheološki muzej Lefkade

GPS:  38.83505694233687N  20.704309344291687E

Arheološki muzej je smešten u gradu Lefkada, u novoj zgradi Kulturnog centra. U istoj zgradi je i Gradska kuća (krenite od mostića obalom odnosno ulicom Aggelou Sikelianou.  Ima četiri prostorije u kojima su prikazane kolekcije od paleolita do rimskog perioda poput keramike, nakita i dragocenosti iz starih grobova.

Lefkada-Arheološki-muzej

Jedna od četiri prostorije muzeja

U muzeju postoji zasebna prostorija sa iskopinama iz istraživanja koja je sproveo Wilhelm Dorpfeld. Ovaj nemački arheolog je pomagao Heinrichu Schliemannu u potrazi za antičkom Trojom. Dorpfeld je verovao da je Lefkada Homerova Itaka a Nidri mesto na kome se nalazila Odisejeva palata. Umro je 25. aprila 1940. na Lefkadi i sahranjen je na vru brda na ivica poluostrva Vliho.

Arheološki muzej Lefkade obuhvata iskopine iz istraživanja ovog poznatog arheologa u mestima Nidri, Evgiros i Kariotes ali i iz drugih delova ostrva. Zbirka sadrži iskopine od ranog bronzanog do rimskog doba i uključuje keramiku, lonce, statue, znakove, crkvene predmete i fotografije iz istraživanja u Nidriju. Većina arheoloških pronalazaka se nalazi u muzejima u Atini i Janjini ali i ovaj muzej ima neke zanimljive predmete koji ga čine najzanimljivijim muzejom na ostrvu.

Lefkada-Arheološki-muzej

Arheološki muzej se nalazi u gradu Lefkada

U prvoj prostoriji su izloženi predmeti koji prikazuju život ostrvljana u ovom periodu istorije. U vezi su sa muzikom, trgovinom, tkanjem, kovanjem, ribarstvom i poljoprivredom.

Druga prostorija je posvećena božanstvima Lefkade kroz prezentacije kovanica i figurica.

Treća prostorija je posvećena zagrobnim običajima drevnih stanovnika Lefkade i prikazani su nadgrobni spomenici, kamene urne i antičko groblje.

Četvrta prostorija je posvećena uspomeni na pomenutog arheologa Vilhelma Dorpfelda. U ovoj poslednjoj prostoriji možete da vidite iskopine iz paleolita i neolita uključujući oružja, posuđe i razne vrste alata.

Tokom letnjih meseci muzej je otvoren od utorka do nedelje, od 09:00 do 16:00 časova. Ponedeljkom je zatvoren. Ulaznica košta 2 evra.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Grad Lefkada
Grad Lefkada (Lefkas)
Lefkada-Muzej-gramofona
Muzej gramofona
Muzej folklora Orfeus
Lefkada-crkva-Hrista-Pantokratora
Crkva Hrista Pantokratora

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)