www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada – Plaže

Kliknite na www.grckanadlanu.rs/grcka-letovanje/lefkada-plaze za detaljne opise i lokacije plaža na Lefkadi – koordinate, opisi, fotografije…

Lefkada je zeleno i planinsko ostrvo, deo Jonskog arhipelaga (Eptanisa – sedmoostrvlje na grčkom). Nalazi se između Krfa i Kefalonije. Svojom lepotom privlači desetine hiljada turista svake godine, ali je srećom ovo predivno ostrvo zadržalo svoju autentičnost i prirodno okruženje koje je i dalje netaknuto. Krase je prelepe peščane i šljunkovite plaže s kristalnom vodom.

Lefkada koju zovu i Lefkas (iz starogrčkog) je četvrto po veličini jonsko ostrvo, posle Kefalonije, Krfa i Zakintosa. Ime je dobilo po belim liticama (lefko na grčkom znači belo). Ima površinu od 302,5 kvadratnih kilometara, obalu dužine 117 kilometara i oko 22.000 stanovnika. Lefkada je takođe arhipelag koga čine 24 veća i manja ostrva.

Manastir Panagia Faneromeni

Manastir Panagia Faneromeni

Smeštena iznad Kefalonije i Itake, Lefkada je odvojena od kopna, tačnije od prefekture Etoloakarnanija, uskim kanalom. Plutajući most dužine 50 metara povezuju ostrvo sa kopnom. Most je pokretan i omogućava prolaz brodovima.

Zahvaljujući ovom mostu, Lefkada je jedino ostrvo do kog se može doći putem, bez korišćenja trajekta. U prošlosti nije bilo tako. Bila je povezana sa kopnom uskim parčetom zemlje ali su Korintijanci prokopali kanal kako bi brodovi mogli da prolaze (u 7. veku pre Hrista).

Planinska i plodna, Lefkada je uglavnom prekrivena gustim i raskošnim rastinjem. Dva najviša vrha su na preko 1.000 metara nadmorske visine.

Lefkada je popularna zbog svojh neverovatnih pejzaža, prelepih rajskih plaža, impresivnog tirkiznog mora i veličanstvenih stenovitih litica.

Devet ostrva satelita okružuje Lefkadu: Meganisi, Kalamos, Kastos, Maduri, Skorpidi, Skorpios, Tilia, Petalu i Kitros kao i nekoliko ostrvaca. Svi oni zajedno sa Lefkadom čine provinciju Lefkada sa glavnim gradom koji se takođe zove Lefkada. Provincija je podeljena na 6 opština: Lefkada, Elomenos, Apolonion, Karias, Sfakiotes i Meganisi te Kalamos i Kastos koji imaju nešto drugačiji status.

Lefkada-Porto-Kaciki

Porto Kaciki, jedna od najlepših plaža na Lefkadi

Među ostrvima, Skorpios je najpoznatije jer je u vlasništvu slavnog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa odnosno njegove porodice.

Lefkada je rodno mesto svetski poznatih umetnika kao što su operska pevačica Agnes Balca, pisac Angelos Sikelianos i Patrik Lafkadio Hearn, uglavnom poznat kao Jakumo Koizumi

Ne treba zaboraviti ni manje poznatog pesnika Aristotela Valaoritisa koji je takođe rođen na Lefkadi.

Ostrvo je generalno bogato istorijom i kulturom što se vidi po mnogim spomenicima, muzejima i bibliotekama.

Nakon zemljotresa iz 1948. i 1953. koji su uništili dobar deo ostrva kao i mnoga druga jonska ostrva glavni grad Lefkada je potpuno obnovljen.

Uprkos činjenici da je jedno od najlepših i najpopularnijih ostrva u Grčkoj, Lefkada je ostala turistički nerazvijena i autentična s tradicionalnim selima i čistom prirodom. Takođe je poznata destinacija za wind i kite surfing jer neke od plaža pružaju idealne uslove za ove sportove a poznata je i među ljubiteljima jedrenja. U unutrašnjosti, vreme se kreće polako, u čudnim, starim selim, za razliku od primorskih sela na jugu koja oduševljavaju surfere koji dolaze zbog najboljeg surfinga na Mediteranu.

Lefkada-Agiofili

Skrivena plaža Agiofili

Lefkas (Lefkada) privlači zbog raznolikosti i zbog činjenice da je masovni turizam do sada ignorisan. Otvaranjem aerodroma u Prevezi, Lefkada je postala popularnija, ali i dan danas zadržava svoju netaknutu atmosferu. Na ostrvu još uvek možete pronaći sela u kojima se stari način života nastavlja. Mnoge od starih kamenih kuća su obnovljene i ispred i dalje sede žene i prave, kao što to čine već vekovima, svoje lepe vezove i čipke. Lokalne rukotvorine i tekstil su dobro poznati poznavaocima ove umetnosti.

Bogata je vodom, rekama ponornicama, poljima pamuka, gustim maslinjacima, vinogradima i šumama bora i jele.

Lefkada ima neke od najboljih plaža u Grčkoj i spektakularne zalaske sunca. Jedinstven karakter je mešavina prirodnih lepota, jonske kulture i besprekorne gostoljubivosti lokalaca.

Jedna od stvari koju ćete sigurno pamtiti dugo je koliko je Lefkada zelena. Kad je jednom otkrijete, Lefkada postaje idealno odredište za miran ili sportski odmor.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Znamenite ličnosti grčke istorije

Elefterios-Venizelos-HomePage

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος), jedan od najznačajnijih političara u modernoj Grčkoj istoriji...

Zanimljivosti o Kefaloniji

Kefalonija-Markopulo-zmije

Markopulo je selo smešteno u jugoistočnom delu Kefalonije (GPS: 38.08079786354283N 20.73117971420288E). Nalazi se visoko u brdima na prirodnoj terasi iznad regije Katelios...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)