www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Geografija i klima Skiatosa

Geografija

Skiatos je deo grupe grčkih ostrva koja se zove Sporadi i nalazi se u severozapadnom delu Egejskog mora. Najzapadnije je ostrvo arhipelaga koji osim Skiatosa čine još Skopelos, Alonisos i Skiros kao i druga manja i nenaseljena ostrva.

Lalaria

Lalaria

Nalazi se između obala Magnesije (na zapadu) i ostrva Skopelos (na istoku). Na zapadnoj strani je omeđen Skiatoskim kanalom a na istočnoj Skopeloskim kanalom. Ima površinu od 50 kvadratnih kilometara, dugačak je 12 km a širok 6 km od severa prema jugu dok mu je dužina obale 44 km.

Najveći deo ostrva je planinski i najviši vrh je Stavros sa 433 metra nadmorske visine koji se nalazi na severnoj planini Karaflitzanaka. Ima mnogo plaža (70, mada neki tvrde da ih ima i više), zaliva, uvala i poluostrva. Najvažnija poluostrva (od grada Skiatos u pravcu kazaljke na satu) su: Kalamaki, Turkovigla, Eljas (Mandraki), Agios Sozon, Kastro, Kefala i Punta dok su najznačajniji zalivi Skiatos, Siferi, Platanias, Strofilia i Kehria. Severna strana je nepristupačna zbog grube obale i tu se nalazi rt Kastro. Na južnoj obali ostrva, najpoznatija geografska celina je poluostrvo Kalamaki, jedno od prvih područja koje je krenulo sa razvojem turizma, zeleno, prepuno borovine i brda sa kojih se pruža veličanstven pogled.

Plaža Kukunaries i laguna Strofilia u pozadini

Plaža Kukunaries i laguna Strofilia u pozadini

Jugoistočni deo ostrva je potpuno drugačiji, vrlo miran i tu se nalazi naselje Skiatos, glavni grad i luka ostrva, na zapadnoj strani uvale istoga imena.

Dva rta, Sozon i Gurnes formiraju uvalu Katavotras na zapadu. Na severnoj strani ostrva su mnoge lepe pećine, dostupne jedino brodom.

Skiatos ima oko 6.000 stanovnika i većina živi u glavnom gradu. Privreda ostrva uglavnom se temelji na turizmu i ribarstvu ostavljajući daleko iza ratarstvo i stočarstvo.

Poput ostalih Sporada, Skiatos je pod borovim šumama, platanima, hrastovinom i maslinama a tu su i razne biljne vrste. Najšumovitiji deo ostrva je istočni i ekološki je zaštićen i priznat od strane cele Grčke kao retko ekološko stanište koje zahteva ozbiljne mere zaštite.

Klima

Skiatos ima klimu koja podseća na onu koju ima poluostrvo Pilion. Karakterišu je blage zime s visokom količinom padavina i leto sunčano i toplo, ali bez vrućina kakve vladaju na Kikladima.

Kao gotovo sva ostrva i Skiatos ima letnje vetrove pod nazivom meltemia koji ublažavaju temperature od kraja jula do sredine avgusta.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Lokalni saobraćaj na Lefkadi

Lokalni-Saobracaj-L3

Redovna autobuska linija (KTEL) često ide iz glavnog grada prema Nidriju i pokriva celu istočnu obalu Lefkade...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)