www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-porto-kufo-CF

Porto Kufo (Porto Koufo)

GPS: 39.971151N  23.918545E

Porto Kufo (Πόρτο κουφό) je najjužnije mesto na Sitoniji, udaljeno 141 km jugoistočno od Soluna, odnosno 81 od Nea Mudanje. Nalazi se južno od Neos Marmarasa I poznatog hotelskoh kompleksa Porto Carras.

To je veoma maleno ribarsko naselje na krajnjem jugu zapadne obale Sitonije, prilično popularno u letnjim mesecima. Celo područje oko naselja je puno prirodnih lepota, pećina i divnih plaža. Naselje se nalazi samo dva kilometra od Toronija, mesta u kome odseda veliki broj Srba. O tome koliko je naselje, najbolje ćete shvatiti kada posle nekoliko hotela I restorana ne budete ni svesni da ste već na putu ka Toroniju.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-porto-kufo

Pogled ka naselju

Porto Kufo predstavlja najveću i najsigurniju prirodnu luku u Grčkoj. Panoramski pogled na luku je impozantan zbog ogromnih stena koje se dižu iznad zaliva, pa predeo neverovatno podseća na neko planinsko jezero, jer se mali prolaz prema otvorenom moru jedva nazire. Rt koji se nalazi iza stena je u antičko doba nosio naziv Deris.

Opcije za smeštaj nisu tako raznovrsne kao u obližnjem Toroniju, ali Vam I Porto Kufo može ponuditi brojne varijante smeštaja, od većih hotela, preko manjih porodičnih, do apartmana I studija ili soba za izdavanje.

Pošto je ovo ribarsko naselje, turisti u jutarnjim satima mogu prisustvovati povratku lokalnih ribara sa otvorenog mora I kupiti uvek svež morski ulov.

Ova oblast I luka odlični su za skuba ronjenje, pa možete istražiti brojne pećine. Jedna od njih je pećina Erika sa ulazom 12 metara ispod vode. Ako ste iskusniji ronilac možete zaroniti I kod ulaza u luku gde je veoma bogat biodiverzitet.

Neke od mogućnosti su I brodske ture I krstarenja koji Vas vode na ronjenje ili pecanje širom Sitonije, a koji mogu trajati od jednog dana do čak cele nedelje.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-porto-kufo

Prirodna luka odlična je baza za krstarenja

Noćni provod svodi se na opuštajuće večere u tavernicama koje nude ono po čemu je mesto I najpoznatije – sveže morske plodove.

Okruženo divljim krajolikom, naselje ima malu plažu, idealnu za porodice. Na njeovim stenovitim i udaljenim obalama nalaze se pećine. U jednu od njih, na jugoistočnoj strani ulaza, posetilac može ući čamcem. Druga interesantna pećina nalazi se na jugoistočnoj strani luke, na vrhu starog kamenoloma, koju je danas gotovo nemoguće posetiti zbog preseka učinjenog radi kamenoloma. Ova je pećina u doba starih Rimljana najverovatnije bila mesto za verske rituale. Kasnije, kako bi se prostor pročistio, hrišćani su po krovu pećine nacrtali karakteristične crvene krstove.

Znamenitost u ovoj oblasti predstavlja i Kartalia, kako se zove najjužniji rt Sitonije. To je područje izuzetno opasno za nautičare, ali veoma impozantno. Ime je dobilo po jednoj vrsti orlova koje stanovnici ovog kraja nazivaju „kartalia“. Područje se može posetiti jedino brodom.

halkidiki-sitonija-zapadna-obala-porto-kufo

Ovde ćete imati utisak da ste na nekom planinskom jezeru

Sredinom septembra, selo Porto Kufo slavi Festival lova na tune. Iskusni kapetani organizuju izlete i ribolov. Stenovita obala je bogata pećinama koje se mogu obići brodom. Regija je popularna među turistima, posebno porodicama i romantičnim parovima. U okolini postoji mnogo lepih plaža kao što su Tristinika i Toroni.

Selo ima impresivnu istoriju. Porto Kufo je nekada bila luka antičkog grada Toroni, jedino bezbedno sidrište za brodove Toronaca. Spominje ga čak i Tukidid, poznati antički grčki istoričar, koji ga je nazivao “Kofos Limin”, što znači “gluva luka”, jer su stari Grci tvrdili da onaj ko se nalazi u uvali ne može uopšte da čuje zvuk mora. Čak su upotrebljavali luku i u poređenjima, pa se za one sa slabim sluhom govorilo da su „gluvlji od Kofos (Toronske) luke“. Inače, dužina ove prirodne luke je 1.600 metara, maksimalna širina 550, širina ulaza 300 metara, a maksimalna dubina nešto preko 8 metara.

U srednjem veku, luku Porto Kufo su koristili turski gusari a u Drugom svetskom ratu nemačka ratna mornarica zbog strateškog položaja u Egejskom moru.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)