www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Develiki-Atos-C

Plaže Develiki i Kastri

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Smeštaj u blizini Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.3654465N 23.8308477E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja na Atosu

Plaža je delimično organizovana

Plaža je delimično organizovana

Develiki (Δεβελίκι) je jedna od najpoznatijih plaža u zalivu Sigitikos. Nalazi se na nekih 6,5 km od Jerisosa (ako idete prečicom, zemljanim putem) i oko 7,5 km od sela Gomati.

Ako dolazite iz pravca Jerisosa, na izlasku iz mesta prođite LIDL i vozite samo pravo oko 3 km dok ne dođete do odvajanja na zemljani put (videćete tablu za tavernu Dionisos). Odatle imate još nekih 3 km do same obale. Prvo nailazite na plažu Kastri, a zatim i na Develiki.

Druga varijanta, duža, ali je put bolji je preko sela Gomati. Ne skrećete na pomenuti zemljani put već produžavate do sela Gomati. Na ulasku u selo pratite put za Pirgadikia i vozite kroz naselje. Ubrzo će vam sa desne strane ostati parkić, a vi na raskrsnici kod jednog kioska imate mali putokaz za Develiki (skrećete levo, a pravo biste otišli za Pirgadikia i Sitoniju). Vozite lagano uskim, asfaltim putem i za par minuta stižete do raskrsnice. Desno se ide za plažu Hiliadu i beach bar Maori, a vi nastavljate pravo. Ubrzo imate još jednu raskrsnicu na kojoj opet nastavljate pravo jer se desno skreće za neki dečiji kamp. Dalje lagano ka moru. Najbolje je da se zabodete ispred poznate riblje taverne Eleni ili malo dalje kod restoran/bara Dionysos.

Plaža je veoma dugačka, jednim delom organizovana, sa tuševima, ali ima i dosta praznih mesta gde možete najnormalnije spustiti svoj peškir. Peščana je, ali na pojedinim delovima ima sitnih kamenčića pri ulasku u vodu i po samom morskom dnu. Dugačka je oko kilometar i široka u levom i desnom delu oko 15 metara, dok je na sredini široka oko 35 metara. Prelazak u dubinu je postepen, pa je plaža pogodna za porodice sa malom decom.

Plažu Kastri mnogi smatraju delom pojasa Develiki

Plažu Kastri mnogi smatraju delom pojasa Develiki

Duž cele plaže se može videti par vikendica lokalnih Grka. U zapadnom delu se nalazi već pomenuta taverna Eleni u kojoj se možete osvežiti ili ručati. Ispred ima ležaljke i suncobrane, ali su vrlo često zauzete. Tako da, ako želite da ugrabite neku za sebe, morate doći malo ranije ujutru. Malo dalje je bar Dionysos, takođe jedno poznato i popularno mesto. Istočni deo plaže je potpuno pust, bez ikakvih sadržaja. Jedino što ovde možete videti su šatori za kampovanje i par čamaca lokalnih ribara.

Plaža je dovoljno dugačka pa ovde nikada nisu gužve što vam garantuje mir i tišinu i odmor u pravom smislu te reči. Ako želite ovde da ostanete duže, postoji i nekoliko smeštajnih objekata.

Nedaleko odavde, istočno, iza stena, nalazi se neorganizovana plaža Kastri (GPS: 40.3671795N 23.8391733E) mada mnogi i ovaj deo nazivaju plaža Develiki. Na brdašcetu koje ih deli se nalazi crkvica Agia Marina.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)