www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Petani

Plaža Petani

Šljunkovita plaža Plaža nagrađena plavom zastavicom Grčka na dlanu preporučuje Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Spasilačka služba Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 38.26105557162372N  20.3771710395813E

Kefalonija-plaža-Petani

Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima

Petani (Πετανοί) je prelepa plaža koja podseća puno na Mirtos, najpoznatiju plažu na Kefaloniji. Nalazi se 14 km severozapadno od Liksurija i 33 km od Argostolija, u severozapadnom delu poluostrva Paliki, u zapadnom delu Kefalonije. Manje je poznata od Mirtosa pa zbog toga gužve nisu tolike. Leži u zalivu u obliku potkovice okruženom ogromnim liticama sa bujnom vegetacijom.

Petani se često poredi sa plažom Mirtos koja je po mišljenju većine turista najlepša na Kefaloniji.

Za plažu Petani kažu da je brat blizanac plaže Mirtos. Ko god je bio na ovoj plaži ili je barem video na fotkama znaće odmah šta može da očekuje u ovom raju. Imaju mnogo sličnosti. Plaža Petani je šljunkovita, a boja vode se menja od tirkizne do kobaltno-plave čineći jak kontrast sa belim liticama koje je okružuju što je takođe jedna od sličnosti sa svetski poznatom plažom Mirtos koja je osim toga i veća od plaže Petani. Ima dve taverne i generalno nema mnogo gužve. U svakom slučaju mnogo manje nego na Mirtosu. Brojne taverne se mogu naći u okolnim selima Vovikes i Vilatoria koja su udaljena svega nekoliko kilometara.

Kefalonija-plaža-Petani

Plaža Petani

Petani je jedna od najspektakularnijih plaža na Kefaloniji. Ističe se plavim kristalnim morem i upečatljivom okolinom. Na prvi pogled će Vas impresionirati bezbroj nijansi plave boje. Kuće i hoteli su izgrađeni na okolnim brežuljcima tokom poslednjih nekoliko godina, ali je plaža sačuvala svoj mir. Ime vuče od Homerove reči „petano“ ili „epietani“ što znači „područje sa mnogo vode tokom cele godine“. Lokalci je zovu Ksuras po dedici koji je prvi otvorio tavernu uz plažu.

Put do plaže je strm, krivudav i prolazi kroz živopisna sela. Pratite rutu Liksuri – Monopolata – Agia Tekli – Vilatoria. Kada dođete do ovog poslednjeg sela stanite i pogledajte zaliv. Pogled je fantastičan! Iznad same plaže takođe ima nekoliko odličnih mesta sa kojih se mogu napraviti neverovatne fotke.

Većina parkira kola duž puta kojim se spušta ka plaži mada postoje i dva mala parkirališta pored taverni na kojima je uglavnom gužva u špicu sezone. Plaža je delom organizovana (središnji deo), ima suncobrane i ležaljke te dve taverne. Postoje i spasioci, tuš i toalet. Dugačka je oko 600, široka do 50 metara, a najveća gužva je u centralnom delu. Dobitnik je Plave zastave za 2012. godinu.

Kefalonija-plaža-Petani

Plaža je 2012. godine dobila Plavu zastavu

Obično su veliki talasi na Petaniju i kao i na Mirtosu pad je strm i posle nekoliko koraka ste u dubokom te stoga i nije baš najbezbednija za malu decu. Plaža je prekrivena uglavnom peskom ali ima i šljunka i stena razbacanih duž obale, najviše u južnom delu. Pazite na ježeve kojih ima po stenama. U blizini plaže, postoji nekoliko taverni koje će privući Vašu pažnju i tu možete jesti svežu ribu po vrlo pristojnim cenama. Ne propustite da obiđete obližnja sela i manastire.

Ovo predivno mesto je prilično opušteno i mirno, iako tokom avgusta meseca gužva može da bude i malo veća. Jedan od razloga zašto na ovoj plaži ima manje turista je možda i prevoz, odnosno nepostojanje autobuske linije tako da je jedini način da je posetite automobil, motor ili taksi.

S obzirom da je okrenuta na zapad, na plaži možete ostati veoma dugo i uživati u zalasku sunca pre nego što se uputite u neku od taverni koje se kriju po tradicionalnim selima u blizini ovog dela obale Kefalonija.

S obzirom na gužvu tokom avgusta meseca a zbog već pomenute činjenice da je okrenuta na zapad, na plažu je najbolje doći kasno popodne kada ima manje kupača a vremena za uživanje dovoljno.

Levo od plaže Petani (ako gledate prema moru) postoji još jedna izolovana uvala poznata kao Agia Eleni.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-manastir-Kipureon
Manastir Kipureon (Moni Kipuria, Kipoureon)
Kefalonija-Liksuri-44T
Liksuri (Lixouri)
Kefalonija-plaža-Xi
Plaža Ksi (Xi)
Kefalonija-plaža-Lepeda
Plaža Lepeda

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)