www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaža Ligja (Ligia, Lygia, Himadio) - Preveza

Peščana plaža Šljunkovita plaža Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.1485338N 20.5709338E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Deo plaže je uređen dok je deo potpuno neorganizovan

Deo plaže je uređen dok je deo potpuno neorganizovan

Plaža Ligja (Λυγιά), poznata i kao Paralia Ligias Rizon, nalazi se pored istoimenog naselja, na nekih 30 km od Preveze. Postoje dva načina da dođete do plaže. Možete da se spustite odmah do zapadne obale poluostrva i da vozite prema naselju Mitikas pa dalje duž istoimene plaže na koju se nastavlja Monoliti, naselje i plaža Kanali, sela Kastrosikja i Riza i dolazite do naselja Ligia ili da krenete glavnim putem ka Arti i Janjini pa da se posle antičkog grada Nikopolis isključite levo prema obali. Kad dođete do šume i mora, levo je plaža Mitikas, a desno plaže Monoliti, Kanali (idite kroz naselje, a ne duž plaže) i sve već pomenuto.

Kako god, sa glavnog puta ne idete u selo Riza već skrećete levo i dalje pratite put prema obali. Na prvoj velikoj raskrsnici skrenite desno mada je bolja varijanta (koja god od ova dva načina da izaberete) da prođete skretanje za selo Riza i vozite dalje do skretanja za naselje Ligia ili čak da se isključite i negde sa puta između ova dva mesta. Sa parkiranjem nećete imati nikakvih problema.

Plaža je dugačka, uglavnom peščana mada ima i šljunkovitih delova. Delom je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima, ima restoran i kantinu dok je u blizini i taverna. Takođe, naselje i mala luka su veoma blizu pa i tu imate nekoliko tradicionalnih taverni.

Plaža se sastoji iz tri dela. Najviše kupača je u ovom delu južno od naselja,ispod luke, ali nema prevelike gužve jer je plaža, kao što je već pomenuto, prilično dugačka. Drugi deo plaže je severno od naselja mada ćete po vodičima videti, ali i čuti od drugih putnika da se ovaj deo plaže zove Vrahos što je u neku ruku tačno. Odnosno, nema jasne granice između ove dve plaže i možemo da kažemo da je Ligja na početku, bliže mestu, a sve dalje je plaža Vrahos, nazvana tako po obližnjem selu koje je malo udaljeno od obale. Međutim, ono što se sigurno smatra plažom Vrahos (preciznije Paralia Vrahu) odnosno Luca-Vrahos je sledeća plaža koja je severno od ove.

Plaža Ligia

Plaža Ligia

Treći deo plaže je nazvan Himadio (naravno, opet po selu koje se nalazi malo u unutrašnjosti) i predstavlja levi (južni) kraj plaže, najdalji od naselja i luke. Na samom putu ćete videti putokaze za Paralia Ligias Rizon i Himadiu što će Vas možda naterati da pomislite da su u pitanju dve različite plaže. U sušitni ste u pravu i to ćete i pronaći u pojedinim vodičima mada se, kao što smo i mi uradili, pod Himadio može podrazumevati krajnji levi deo plaže Ligias Rizon. Pogotovo što ne postoji jasna granica između ove dve plaže.

Na samoj obali nema prirodnog hlada mada je Ligja okružena šumom Lekaca u kojoj se krije istoimena vizantijska crkva. Na šumovitom brdu iznad plaže stoje ostaci utvrđenja Riniasas. S obzirom na lokaciju, dešava se da ima vetra i talasa, ali ovo je jedno od najboljih mesta u oblasti Preveza za one koji vole privatnost i izolaciju. Iako većina kuća u ovom području predstavlja vikendice, može da se pronađe i smeštaj.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)