www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Alonaki-Fanariu-C

Plaža Alonaki (Alonaki Fanariu, Alonaki Fanariou)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Stenovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.2062367N 20.504458E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Alonaki Fanariu (Αλωνάκι Φαναριού ili samo Alonaki kako je poznata kod većine putnika) se nalazi između Parge i Preveze, tačnije između letovališta Amudja i čuvene plaže Luca (Paralia Vrahu). Od Parge je udaljena oko 25 km, a od naselja Amudja oko 10. Među putnicima je poznata i kao Alonaki Fanariu Valanidorahi (Βαλανιδόραχη), po obližnjem selu kroz koje prolazite na putu do plaže. Takođe, u ovom delu jonske obale postoji još jedna plaža Alonaki (Alonaki Pantokrator) koja se nalazi u blizini Preveze i nemojte ih mešati.

Alonaki je prelepa peščana uvalica

Alonaki je prelepa peščana uvalica

Alonaki je nešto zaista posebno. Pesak (krupniji) prošaran sa nešto šljunka u kombinaciji sa tirkiznim morem i visokim liticama prekrivenim borovinom koje skoro da dodiruju obalu…prava egzotika i nešto što se ne propušta.

Ako dolazite iz Parge, ne skrećete sa glavnog puta Igumenica-Preveza za Amudja, već nastavljate pravo, prolazite pored sela Mesopotamos u kome se nalazi čuveni antički lokalitet Nekromantion. Prelazite reku Aheron i vozite još nekih 500 metara dok ne vidite skretanje desno na sporedni put, ali ne iz ove trake već iz suprotnog pravca. Dakle, napravite polukružno i videćete putokaz i skretanje za plaže Alonaki i Odiseas. Isključite se sa glavnog puta i samo pratite putokaze. Oni koji dolaze iz pravca Vrahosa i Preveze, naravno, ne moraju da prave polukružno već samo da prate znak za isključenje sa glavnog puta. Proći ćete ispod glavne magistrale kojom ste došli i nastaviti dalje prema selu Valanidorahi. Ne ulazite u naselje već vozite pored njega. Selo vam je sa desne strane dok su sa leve polja. Samo pravo dok vam se na levoj ne pojavi šuma i ubrzo ćete videti skretanje levo za Alonaki. Pored plaže postoji parking u borovini od koga do same obale vode stepenice.

Ceo ovaj potez između Parge i Preveze je pun interesantnih i lepih plaža, za svačiji ukus, ali je Alonaki nešto zaista posebno. Pesak (krupniji) prošaran sa nešto šljunka u kombinaciji sa tirkiznim morem i visokim liticama prekrivenim borovinom koje skoro da dodiruju obalu…prava egzotika i nešto što se ne propušta. Na ulasku u vodu je takođe sitan pesak (par metara) i zatim kreće dubina i krupno kamenje u kombinaciji sa podvodnim stenama. Nešto više kamenja ima na krajevima plaže.

Uvala je okružena visokim šumovitim liticama

Uvala je okružena visokim šumovitim liticama

U ovom delu jonske obale postoji još jedna plaža Alonaki (Alonaki Pantokrator) koja se nalazi u blizini Preveze i nemojte je mešati sa ovom.

Jedno od prepoznatljivih obeležja je i maleno stenovito ostrvce, pre se može reći velika stena koja se nalazi tačno preko puta, negde na sredini “potkovice”. Da, baš tako jer plaža leži u zalivu koji ima oblik pomenute potkovice i koji je zaštićen od vetra i struja pa je voda uvek topla (jedan od razloga je i to što je more plitko). Zbog obilja borovine i visokih stena ima dosta prirodnog hlada. Ogromne stene stoje nasred zaliva i na samoj plaži stvarajući još neverovatniji prizor.

Plaža je dugačka nepunih 200 metara, ima jednu kantinu u kojoj možete kupiti kafu, piće ili pojesti sendvič, ali nema ležaljki i suncobrana. Gužva nikad nije velika, kako zbog dužine same plaže tako i zbog činjenice da je manje-više izolovana. Iz tog razloga je nemojte propustiti jer zaista predstavlja pravo malo parče raja. Odlična je za sve ljubitelje prave prirode koji su željni mira i opuštanja, ali i za snorkling zbog činjenice da je okružena stenama i liticama. Inače, za vreme Drugog svetskog rata je poslužila za iskrcavanje savezničkih snaga.

Ko voli da pliva i u dobroj je kondiciji, može da krene u avanturu, desno od plaže. Odmah iza prve velike stene postoji jedna prelepa uvalica, a ako krenete još dalje, oko velike stene ili pešaka preko rta, čeka vas jedna velika i takođe potpuno izolovana uvala Odiseas. Ako, pak, krenete levo, doplivaćete do jedne uvale koja je u podnožju ogromne litice.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)