www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaža Agia Paraskevi - Perdika

Peščana plaža Šljunkovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Smeštaj u blizini Spasilačka služba Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 39.3866735N 20.2740026E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Agia Paraskevi (Αγία Παρασκευή) je jedna od najpopularnijih u celom području, naročito među porodicama sa malom decom. To je jedan od razloga što su i gužve nešto veće, ali je plaža dovoljno dugačka da možete da pronađete i neko mirnije mesto. Najveću atrakciju predstavlja svakako istoimeno ostrvce koje se nalazi preko puta.

Ostrvce Agia Paraskevi preko puta plaže

Ostrvce Agia Paraskevi preko puta istoimene plaže

Pripada naselju Perdika i nalazi se između Sivote i Parge. Od kružnog toka u Sivoti je udaljena oko 5,5 km. Ako dolazite kolima, imate dva puta. Prva varijanta je da se isključite kad vidite prvo skretanje za plažu, a druga da produžite i isključite se kod putokaza za plažu Kamini. U ovoj potonjoj varijanti (koja je duža oko kilometar) prolazite pored plaža Kamini i Agali i dolazite do crkvice koja je sa leve strane i velikog parkinga koji je sa desne strane, pre prvog bara, na samom početku plaže. Ovaj kraj plaže, levi (ako gledate ka pučini i ostrvcetu preko puta) ima sitniji šljunak i bolji je za porodice sa malom decom (ima i peščanih delova).

Do plaže u sezoni saobraća vozić koji polazi od jedine apoteke u mestu (pedesetak metara ispod kružnog toka), a mnogi dolaze i taksijem.

Plaža je nazvana po pomenutoj crkvici kao i ostrvce koje je preko puta i do koga možete otplivati ili preći pedalinom i to nemojte propustiti.

More je toplo i ima nešto egzotično. Ovo je vrlo bitan detalj kad je Sivota u pitanju. Naime, plaže oko Sivote imaju značajno hladniju vodu u odnosu na onu na koju smo navikli u Grčkoj. Tako je čak i u avgustu. Zato je dobro znati koje su plaže sa toplom, a koje sa hladnijom vodom.

Agia Paraskevi je jedna od najpopularnijih plaža među ljudima sa malom decom

Agia Paraskevi je jedna od najpopularnijih plaža među ljudima sa malom decom

Generalno, plaže koje su u samom mestu imaju topliju vodu. To su one desno od rive (ako gledate prema moru odnosno Galikos Molos, Zeri i Dei) plus Karvuno i Pisina. Ostale, počev od plaže Zavia pa dalje prema Perdici i Pargi, imaju hladniju vodu, ali je Agia Paraskevi vrlo često izuzetak, odnosno ovde je more kao što je već pomenuto, toplo.

Plaža je organizovana, prilično dugačka (oko 200 metara), ali ne preterano široka (3 reda ležaljki i suncobrana), sa tuševima, spasiocima, restoranima i barovima ispred kojih su pomenute ležaljke i suncobrani. Idealna je za porodice sa malom decom, naročito već pomenuti levi kraj jer je tu šljunak sitniji, ima i peščanih delova, ali je i gužva najveća. Ovde, kao što je već objašnjeno, dolazite ako idete na drugi ulaz, preko plaže Kamini. Ako idete na prvi, izbijate na bar i na deo plaže (oko “rta”) gde je šljunak krupniji, a sama plaža uža nego na levom kraju.

Krajnji desni deo plaže je najmanje posećen

Krajnji desni deo plaže je najmanje posećen

Agia Paraskevi je jedna od najpopularnijih plaža među ljudima sa malom decom.

Najmanja je gužva na skroz desnom kraju plaže koja je tu i najuža, ali i najmanje organizovana. Ovde je šljunak takođe sitan i veoma prijatan, a stene prave prirodan hlad. Generalno, u ovom delu ima i najviše zelenila.

Plaža je dobro zaštićena od vetra i talasa zahvaljujući ostrvcetu Agia Paraskevi. U blizini postoji nekoliko dobrih smeštajnih opcija, a nedaleko su i već pominjane plažice Kamini i Agali.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)