www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Kefalonije

Kefalonija je vrlo plodno ostrvo i na njemu se uzgaja niz izvrsnih poljoprivrednih proizvoda.

Sir, masline i vino su specijaliteti ostrva.

Ne propustite da probate neke od tradicionalnih proizvoda

Ne propustite da probate neke od tradicionalnih proizvoda

Generalno, hrana na Kefaloniji je slična onoj na drugim jonskim ostrvima ali se male izmene mogu primetiti a tu su i lokalni specijaliteti.

Specijaliteti Kefalonije su pita sa mesom, burburelia (supa od mešavina pasulja, sa solju, biberom i maslinovim uljem), aliasa (pire krompir s umakom od belog luka i hobotnicom), odlična zečetina ili zečiji paprikaš, strapacada (kajgana s paradajzom), riganada (kriške hleba sa origanom i maslinovim uljem) te supa sa jajima i krompirom.

Kefalonija je uglavnom poznata po svojim sočnim sirevima, posebno po svojoj feti koja predstavlja tradicionalni grčki sir (koji se može naći širom Grčke) koji se pravi od kombinacije kozjeg i ovčijeg mleka.

Kefalonija je raj i za slatkiše. Najpoznatiji kolači su galaktobureko (kremasto pecivo), mandoles (prženi bademi), konfeto (pečena dunja), keks sa anisom, barbule (karamelisani bademi), nugat, pasteli (debeo i tvrd slatkiš od karamelisanog susama) i amigdalopita (pita od badema).

Kefalonija-Vino-Robola

Vino Robola je najpoznatiji proizvod sa Kefalonije

Ostrvo je poznato po izvrsnom vinu i postoje tri vrste sa geografskim poreklom: Robola (suvo belo), Mavrodafni (slatko, gusto, tamnocrveno) i Muskat (slatko). Šest poznatih proizvođača na ostrvu su Divino, Gentilini, Metaksas, Soroke, Sklavos i Vitoratos. Kefalonijska vina se prave od mnogih vrsta grožđa. Grožđe koje se koristi za vino Robola je najpoznatije i gaji se samo u određenim područjima ostrva.

Vino Robola

Poznato vino Robola je preživelo kroz vekove i stalno je poboljšavano da bi dostiglo vrhunac savršenstva u današnje vreme. Strogo je zaštićeno, posebnim zakonodavstvom kao izuzetno vino koje odlikuje vrhunski kvalitet i poreklo. Ograničena Robola zona se sastoji od sedam geografskih zajednica koje leže u južnom središnjem planinskom sektoru ostrva i imaju idealno tlo, s najboljim mogućim klimatskim uslovima. Tokom protekle decenije, osnivanje zadruge uzgajivača Robole uveliko je doprinelo širenju obradivih područja, dajući istovremeno podsticaj boljem kvalitetu proizvoda.

Robola se proizvodi i kontroliše s najvećom pažnjom, pod određenim uslovima i strogom specifikacijom. Ovo posebno vino se proizvodi u ograničenim količinama koje ne prelaze broj od 10.000 registrovanih boca godišnje.

Galaktobureko

Galaktobureko

Feta sir

Feta je najpoznatiji tradicionalni sir sa Kefalonije koji datira iz Homerovog doba. Umetnost proizvodnje fete se proširio na ostatak Grčke zahvaljujući poznatim proizvođačima sira sa Kefalonije. Feta je beli mekani zreli sir koji se čuva u salamuri najmanje dva meseca. Pravi se u različitim veličinama, često u obliku vekne. Feta je čvrtsa ali mrvljiva, s pukotinama. Izvorno je pravljena od ovčijeg ili mešavine ovčijeg i kozjeg mleka, ali se danas većina pravi od pasterizovanog mleka. Ovaj sir je bio, a i dalje je značajan deo grčke ishrane i njegovo ime se često povezuje s grčkom istorijom i tradicijom. Distribuira se na tržište u kacama, u limenim kutijama (konzervama) ili u plastičnoj ambalaži i konzumira se kao stoni sir, u poznatoj grčkoj salati, pecivima sa sirom i vrlo često kao saganaki (plitko prženi sir – kao naš pohovani kačkavalj mada se za saganaki češće koristi kefalotiri).

Neki ga izbegavaju zbog visokog sadržaj soli ali se so koristi samo kao konzervans i ne bi trebalo da nadvlada ukus sira. Fetu možete staviti u svežu, hladnu vodu ili mleko na nekoliko minuta ili duže, ako je potrebno, kako bi se umanjila slanoća. Sadržaj masti je od 40 – 50%.

Med

Na Kefaloniji se proizvode dve vrste meda. Prvi je od cvetnog nektara. U ovu kategoriju spada med od majčine dušice. Drugi je med od soka sa drveća. U ovu kategoriju spada med od jele. Med od majčine dušice je aromatičan, ukusan, svetlo zlatne boje. Smatra se jednim od najboljih.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Stavros~Aranžmani letovanje 2017

Stavros_setalica

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

Tasos

Tasos_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Tasosa

Interesantne činjenice o Grčkoj

Hellenic

Zanimljive činjenice o Grčkoj koje možda niste znali

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

Korisni telefoni tokom boravka na Kefaloniji

Korisni-telefoni

Tokom boravka na Kefaloniji od koristi Vam mogu biti važni brojevi telefona...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)