www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija – Plaže

Kliknite na www.grckanadlanu.rs/grcka-letovanje/kefalonija-plaze za detaljne opise i lokacije plaža na Kefaloniji  – koordinate, opisi, fotografije…

Ostrvo duguje svoj naziv Kefalosu, mitskom heroju. Ima i drugačijih teorija o poreklu imena ostrva. Jedna kaže da je ime izvedeno iz činjenice da je ostrvo najveće u jonskoj grupi (na grčkom se glava kaže kefali) a postoji i teorija da je „glava“ u osnovi imena ostrva zbog samog oblika koje isto ima i zovu ga „ostrvo sa glavom“. Poznato je kao “ostrvo pomoraca”.

Kefalonija-Mirtos

Plaža Mirtos se smatra jednom od najlepših u Grčkoj

Zbog nebrojenih lepota i šarma i svega što nudi čak i najzahtevnijim putnicima, Kefalonija je jedno od najpopularnijih jonskih ostrva. Nalazi se između Lefkade na severu i Zakintosa na jugu. Ima mnogo prelepih plaža s finim peskom i tirkizno more. Takođe, slikovita sela, nacionalni park na najvišoj planini (Enos) na kom raste retka vrsta jele i neverovatni krajolici čine ovo ostrvo nadaleko poznatim.

Prefektura Kefalonija uključuje i ostrva Itaki, Kastos i Kalamos. Ostrvo ima populaciju od gotovo 55.000 stanovnika od kojih većina živi u glavnom gradu Argostoliju koji je ujedno i glavna luka. Njihova glavna zanimanja i izvor prihoda su poljoprivreda, ribarstvo i turizam.

Ostrvo je vrlo brdovito. Najviša planina Enos se uzdiže do nadmorske visine od 1.628 metara i jedina je planina u celom Sredozemlju na kojoj raste jela Abies Kefalonika.
To je zaštićena vrsta i područje gde raste je proglašeno nacionalnim parkom.

Kefalonija-Melisani

Pećina i jezero Melisani

Kefalonija se sastoji od 4 poluostrva: Paliki, Erisos, Livatos i Atros. Mnoge plodne ravnice, neverovatna jezera i reke, pećine, guste i raskošne šume i prelepe plaže sa zlatnim peskom i kristalnom vodom ulepšavaju ostrvo. Ostrvo je bogato geološkim fenomenima poput pećina i podvodnih jezera. Pećina Drogarati je samo jedna od mnogobrojnih, bogata je stalaktitima i stalagmitima i naučnici procenjuju da su stari preko 150 miliona godina. Tu su i pećina i jezero Melisani te jezero Karavomilos.

U vodama oko ostrva žive i retke morske vrste kao što su kornjača Caretta-Caretta i foka Monachus-Monachus.

Zbog svog ogromnog prirodnog bogatstva, Kefalonija je bila, kao i sva druga jonska ostrva stecište različitih civilizacija kao što su vizantijska, franačka, osmanlijska, mletačka, ali je bila i deo Napoleonovog i britanskog carstva. Ove različite kulture su ostavile vidljiv trag na arhitekturi Kefalonije s velikim delima, kao što je most u Argostoliju.

Fiskardo je jedino selo koje je 1953. preživelo zemljotres

Fiskardo je jedino selo koje je 1953. preživelo zemljotres

Ostrvo ima fascinantnu istoriju s arheološkim nalazištima koja datiraju iz mikenske ere kada je Odisej isplovio za Troju sa 12 brodova sa Kefalonije. Osim glavnog grada, Argostolija, ostrvo ima mnogo interesantnog za videti u svakom od svojih 365 sela uz manastire i crkve skrivene daleko u plodnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima.

Najpoznatije od tih sela je živopisni Fiskardo, jedino selo koje nije bilo uništeno u katastrofalnom zemljotresu 1953. godine, i koje je sačuvalo svoje prelepe neoklasične zgrade do danas.

Lord Bajron je između ostalog boravio u Metaksati. Brodski magnat Vergotis je obnovio celo selo Kurkumelata sa neoklasičnim zgradama i kafićem u obliku broda. Selo Travliata je izgrađeno oko dvorca Agios Georgios koji je bio glavni grad ostrva.

Tokom Drugog svetskog rata, Kefalonija je bila pod italijanskom i nemačkom okupacijom i kapitulacija Italije je dovela do masakra 5.000 italijanskih vojnika. Ovaj događaj je inspirisao pisca Louisa de Bernieresa da napiše poznatu knjigu, “Mandolina kapetana Korelija” koja je kasnije i ekranizovana.

Argostoli

Argostoli

Kefalonija ima nekoliko luka. Sami na istoku povezuje ostrvo sa Patrom na grčkom kopnu. Poros na jugu ima trajektne linije za Kilini, mesto na Peloponezu. Agostoli, takođe na jugu je najveća luka za lokalne brodove i trajekte za Patru, s redovnom linijom za Liksuri. Fiskardo na severu ima veze sa Vasilikijem na Lefkadi i Itakijem (Itakom). Na istočnoj obali, Agia Efimia je mala luka koja se koristi uglavnom za jedrilice i kruzere a postoji i vodeni taxi za Itaku pošto je trajekat na ovoj relaciji obustavljen. Luka Liksuri nalazi se 4 km od Argostolija, preko zaliva, na poluostrvu Paliki. Pesada je mala luka na jugu s trajektnom vezom za Zakintos. Nove marine se još uvek grade na Ag. Pelagiji u Svoronati.

Ribolov je jaka i razvijena industrija na Kefaloniji i lokalne vode su pune ribe. Luke Argostoli i Liksuri su glavni ribarski centri i između njih možete da vidite velike plutajuće ribnjake.

Mnoge lokalne porodice na Kefaloniji imaju prezimena koja se završavaju na “atos” i skoro svaka opština ima ime koje se završava sa “ata” (Antipata, Lurdata, Metaksata, Kurkumelata).

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Sarti~Aranžmani letovanje 2017

Sarti2016-setalica

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

Korisni telefoni tokom boravka na Kefaloniji

Korisni-telefoni

Tokom boravka na Kefaloniji od koristi Vam mogu biti važni brojevi telefona...

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

Elefterios Venizelos

elefterias-venizelos-124

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864.-1936.) je jedan od najznačajnijih...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)