www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Homer, epski pesnik

Homer (Όμηρος) je bio jedan od najvećih ranogrčkih pesnika. Legenda kaže da je bio slep i da je recitovao svoje pesme dok je putovao sa jednog mesta na drugo. Kažu da je iz tog razloga sebe nazivao pevačem, a ne piscem. Nakon što je umro na ostrvu Ios, drugi su nastavili njegov rad recitujući stihove gde god su putovali da bi ih na kraju pojedini pisci zapisali.

Homer je tvorac fenomenalne poezije u kojoj izražava duboke ljudske emocije. Grci su ga postavili na poetski tron i smatraju ga svojim najvećim pesnikom. Uzdignut je maltene do nivoa božanstva. Njegova najpopularnija i najpoznatija dela su epovi Ilijada i Odiseja. Ilijada je napisana u dvadeset četiri knjige i govori o Ahilovoj srdžbi izazvanoj katastrofalnim posledicama Trojanskog rata za koje je krivio grčkog komandanta Agamemnona.

Homer, Britanski muzej

Homer, Britanski muzej

Premda Ilijada govori o poslednjih 50 dana Trojanskog rata, mnogi je smatraju simbolom jedinstva i junaštva i zapravo je svrstavaju u red anti-ratne poezije. Odiseja je takođe napisana u dvadeset četiri knjige i opisuje aventure koje Odisej doživljava pokušavajući da se vrati u svoju otadžbinu. Homer je inspiraciju nalazio u istoriji, ali i u svakodnevnom životu, mešajući je sa mnogo mašte. Radnja oba epa se sastoji od niza podviga i avantura u kojima se prikazuju glavni junaci sa akcentom na junaštvo, mudrost i druge pozitivne osobine koji su primeri koje treba slediti.

O ovom misterioznom pesniku nema puno istorijskih podataka. Poznati su samo delići njegovog života, sakupljeni iz različitih izvora pa se o mnogim stvarima i dalje samo nagađa. U stvari, mi čak i ne znamo u kom je veku Homer živeo iako se na osnovu jezičkih, geografskih i istorijskih dokaza može reći da je živeo znatno pre 776. godine p.n.e. Herodot je smatrao da je Homer živeo nekih 400 godina pre njega, što bi značilo oko 850. godine p.n.e. pa većina istoričara prihvata ovaj period kao najverovatniji. Skoro svi dokazi ukazuju na to da je Homer bio Grk i da je rođen u Maloj Aziji (današnja Turska). Postoji najmanje sedam gradova koji tvrde da su njegovo rodno mesto uključujući ostrva Hios i Rodos, grad Smirnu (današnji Izmir), Kolofon u Turskoj (u blizini Efesa), ostrvo Salamina pa čak i Atinu i Argos na grčkom kopnu. Najviše dokaza ipak upućuje na Smirmu.

O Homeru se toliko malo zna da neki naučnici čak raspravljaju o tome da li je on uopšte postojao i da li je u pitanju samo jedna osoba ili više njih. Tu je i polemika o tome da li je Homer zaista napisao i Ilijadu i Odiseju. Mnogi smatraju neverovatnim da je Odiseju napisala jedna osoba, dok su drugi mišljenja da je stil pisanja isti u celom epu i da je stoga gotovo sigurno napisan od strane samo jedne osobe. Veruje se da je Homer preminuo na ostrvu Ios i da se njegov grob nalazi u blizini plaže Plakoto. Mnogi tvrde da je njegova majka Klimene bila sa Iosa i da je to razlog zašto je izabrao da tu provede svoje poslednje dane.

Neki veruju da je umro od bolesti, dok su drugi mišljenja da su meštani morali da ga ubiju jer nije mogao da reši zagonetku koju su mu postavili. Proći će puno vremena pre nego što neko razreši enigmu zvanu Homer koja će najverovatnije ostati večita tajna. Ipak, treba da budemo zahvalni što su njegovi veličanstveni epovi stigli do našeg vremena netaknuti. Ilijada i Odiseja se smatraju osnovama literature uopšte. Sadržaj, ideali i stil njegovih epova postavili su temelje grčkog obrazovanja u doba Sokrata, Aristotela i Platona i imali su veliki uticaj na dela zapadne literature, uključujući i Vilijama Šekspira. Bili su i inspiracija mnoštvu čitalaca tokom vekova. Koliko su samo obična lepota i snaga mašte i univerzalnost tema ovih dela vredni hvale, isto toliko ne možemo a da se ne divimo činjenici da u Homerovo doba nije postojala književnost kao takva koja bi ga vodila i usmeravala u stvaranju ovih dela. Homer se smatra prvim velikim svetskim piscem i modelom koji su ostali pisci sledili u vekovima koji su dolazili.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Tasos

Tasos_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Tasosa

Putno osiguranje

Uniqa_putno_osiguranje_tumb

Šta sve pokriva PUTNO osiguranje u inostranstvu?

Hilandar – pravoslavna duša Srbije

1-2012-09-16-321722899-12-34-01

Ovog letа gospodnjeg, 2012. godine, spojili smo lepo sа još lepšim.

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Put do Halkidikija

granicni-prelaz-grcka-1

Iz Beograda do Soluna vodi autoput E-75. Ako želite da izbegnete gradske gužve i ne želite da obiđete ovaj predivni grad, najbolje je koristiti obilaznicu oko Soluna...

Parga~Aranžmani letovanje 2017

Parga2016-setalicas

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)