www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Rodos-Kalavarda-3-C

Kalavarda

GPS: 36.3397422N  27.948575E

Lokacija: 28 km jugozapadno od grada Rodosa

Kalavarda (Καλαβάρδα) je malo, slikovito, ruralno naselje na zapadnoj obali ostrva, izgrađeno pored ruševina antičkog grada Kamirosa, na 800 metara od plaže. Od grada je udaljeno 28 km, a od aerodroma oko 16 km. Osim pomenutog arheološkog lokaliteta vredi posetiti i Dolinu leptirova i Profitis Ilias.

Ruševine antičkog grada Kamiros

Ruševine antičkog grada Kamiros

Pripada opštini Kamiros i ima preko 500 stanovnika. Okolno područje je poznato po proizvodnji keramike. Cela oblast je puna polomljene grnčarije i raznih predmeta pronađenih u helenističkim grobnicama. Ispod Mirtonasa postoje čak i tragovi stare kule koju su sagradili Krstaši.

Stanovništvo se bavi uglavnom stočarstvom i zemljoradnjom, odnosno proizvodnjom citrusnog voća, žitarica i maslinovog ulja. Poslednjih nekoliko godina smo svedoci sve većeg razvoja turizma. Ipak, još uvek u selu postoji samo jedan mali hotel za turiste mada ima i nekoliko domaćinstava koji se bave izdavanjem soba. Ipak, stanovništvo i dalje neguje svoju tradiciju i običaje. Unutrašnjost većine domova odiše prošlim vremenima.

Kalavarda je interesantna onima koji žele da upoznaju lokalno stanivništvo, njihovu tradiciju, kulturu i kuhinju i treba im opušteni odmor, daleko od gužve i komercijalnih letovališta, ali opet dovoljno blizu prirode. Ako želite da upoznate meštane, sedite na kafu u jedan od tradicionalnih kafića na centralnom trgu, a ne zaboravite i da probate ribu u jednoj od taverni na samoj plaži.

Plaža je čista, peščano-šljunkovita i odavde se pruža jedan od najlepših zalazaka sunca na ostrvu. Organizovana je, ima ležaljke, suncobrane, tuševe i kantinu. Na raspolaganju su Vam i sportski sadržaji, a kao i sve plaže na zapadnoj obali Rodosa i ova je poznata među ljubiteljima wind i kitesurfinga! Za razliku od nekih drugih mesta koja su mnogo komercijalnija, Kalavarda je dobra za one koji traže mir i opuštanje. Pejzaž je još lepši zahvaljujući planini Porfitis Ilias i odličnim stazama za šetnju ili vožnju bicikla. Možda ćete naići i na jelena koji živi u okolnim borovim šumama.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)