www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kasandra

Kliknite na www.grckanadlanu.rs/kopnena-grcka/halkidiki-kasandra-i-solunski-zaliv  za kompletan vodič o Kasandri – plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije…

Kasandra, najzapadniji prsten Halkidikija i najbliži Solunu, najpopularnije je i najnaseljenije od tri poluostrva Halkidikija. Predivne peščane i stenovite plaže, borovom šumom prekriveni rtovi i predivno azurno plavo more privlače hiljade turista, među kojima i veliki broj Srba kojih je iz godine i godinu sve više.

Poluostrvo Kasandra nudi sve pogodnosti – od hotela svih kategorija, preko tradicionalnih grčkih taverni, diskoteka, barova, do raznovrsnih rekreativnih objekata, posebno onih za vodene sportove. Noćni život privlači veliki broj turista, ali i Grka celog područja, pa i na hiljade Solunjana koji ovde redovno provode vikende. Ali, ako su mir i tišina ono što želite, tu su i brojna skrovita mesta i plaže na kojima možete uživati u prijatnom odmoru.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala

Kasandra je najpitomije od tri poluostrva, sa obrađenim zlatnim poljima, brežuljcima sa bujnom vegetacijom i predivnim borovim šumama. U unutrašnjosti ostrva živi nešto starije stanovništvo koje se obično bavi poljoprivredom na tradicionalni način i koji svakog stranca dočekuju kao prijatelja.

Do poluostrva se najbrže dolazi obilaznicom oko Soluna, a prvo naselje se nalazi na rastojanju manjem od 70 km od ovog grada. Mali rezorti i naselja nalaze se udaljeni svega nekoliko kilometara udaljeni jedni od drugih i često ih povezuju plaže. Ukoliko ste na odmor došli bez auta, uvek možete koristiti usluge rent-a-car agencija ili javne autobuse koji na ovom poluostrvu idu redovno.

Često ovde možete čuti i naziv Palini. Ovo nije selo ili grad, to je stari naziv za Kasandru po kome i danas jedna opština nosi isto ime. U blizini naselja Kalitea nalazi se i hotel ovako nazvan.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi

More je ovde kristalno čisto, sa tirkizno plavom bojom. Na istočnoj obali su talasi veoma retki, a površina je gotovo uvek glatka kao ogledalo. Plaže su najčešće peščane, a ima i onih sa kamenčićima i šljunkom. Na plažama su ležaljke barova obično besplatne za korišćenje, ali morate naručiti neko piće i uz to ćete celog dana uživati ispod suncobrana.

Iz nekih od mesta možete krenuti i na celodnevne izlete brodom do druga dva prsta Halkidikija, sa ručkom na brodu. Za ovakve izlete, potrebno je i znati neke korisne stvari. Ulaznice se kupuju unapred, obično u večernjim satima za naredni dan. Najbolje bi bilo doći najmanje pola sata pre polaska i zauzeti neko od dobrih mesta na brodu, u hladu. U svakom slučaju, korisno je poneti i nešto dugih rukava jer zbog vetra nećete osetiti koliko je sunce jako.

Pored putovanja na Svetu Goru i Sitoniju, odavde se organizuju i izleti ka pećini Petralona, izleti do akva parka Waterland blizu Soluna, kao i ture do samog grada Solun.

Istočna obala poluostrva Kasandra je turistički dosta razvijenija od zapadne obale, a među turistima iz Srbije je poslednjih godina apsolutni hit. Prelepe peščane plaže, kristalno čisto more, blizina Soluna, brojne taverne, restorani, odlični hoteli, klubovi i barovi na plaži, uz aktivan noćni život, privlače iz godine u godinu sve više turista.

Zapadna obala poluostrva Kasandra je turistički nerazvijenija od istočne strane, sa dosta manje turista. Tek poslednjih godina intenziviran je razvoj ovog dela, a sve češće se i turisti iz Srbije odlučuju da posete zapadnu obalu koja je dobra baza za obilazak poluostrva.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Lokalni saobraćaj na Skiatosu

Linije lokalnog autobusa

Iako na ostrvu postoje rent a kar i rent a moto agencije, većina turista za obilazak istog koristi lokalne autobuse...

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

Tradicionalni proizvodi i gastronomija Halkidikija

halkidiki-masline-1

Centralni i severni Halkidiki poznati su kao centar pčelarstva u Grčkoj.

Korisni telefoni tokom boravka na Kefaloniji

Korisni-telefoni

Tokom boravka na Kefaloniji od koristi Vam mogu biti važni brojevi telefona...

Lokalni saobraćaj na Halkidikiju

halkidiki-plaza

Sva naselja i plaže Halkidikija povezana su autobusom sa Solunom...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)