www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Poros

Plaža Poros (gradska)

Šljunkovita plaža Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 38.150428426432924N  20.77652782201767E

Kefalonija-plaža-Poros

Gradska plaža u Porosu

Plaža Poros (Πόρος) se nalazi na jugoistočnoj obali Kefalonije, oko 40 km istočno od Argostolija, glavnog grada ostrva. Leži ispred slikovitog turističkog naselja okruženog izvanrednom prirodnom okolinom. Iako je gradska, privlači solidan broj kupača tokom letnjih meseci zahvaljujući kristalnoj mirnoj vodi i belom šljunku, a i lepo je mesto za opuštanje. Ima suncobrane i ležaljke koji pokrivaju mali deo plaže, dok je drugi ostao netaknut.

Kola možete da parkirate odmah iza plaže a na raspolaganju su Vam i svi potrebi turistički sadržaji i ugostiteljski objekti kojih ima u izobilju. Manje je poznata i popularna od druge plaže u mestu koja se zove Ragia (Aragia). Ona je malo dalje i 2012. je nagrađena Plavom zastavom. Desno od gradske plaže, u pravcu luke, postoje još dve uvale za kupanje.

Poros (Πόρος) je slikovito naselje, treća luka na Kefaloniji i istovremeno vrlo lepo selo u kome se kombinuju planine i more. Odavde kreću trajekti za Kilini i Patru na Peloponezu. Ima populaciju od oko 1.100 stanovnika i pripada opštini Elios Proni čiji je najveći grad. Zajednica Poros se sastoji od naselja Poros koje je najveće te sela Asprogerakas, Kampicata, Riza i Tzanata.

Kefalonija-Poros-šetalište

Gradska plaža se nalazi odmah pored šetališta

Gusta i zelena vegetacija uz kristalno plavo more čine ovo mesto jednim od najlepših na ostrvu, a Poros je i jedno od najelegantnijih i najatraktivnijih letovališta na Kefaloniji koje svakog leta privlači mnogo turista iz čitave Evrope (uglavnom iz Italije, Francuske, Grčke i Velike Britanije). Svake godine je sve više gostiju koji biraju Poros za svoje odredište, a cene su niže nego u nekim drugim mestima na ostrvu.

Iz luke Poros polaze trajekti za Peloponez.

Smeštajnih mogućnosti ima dosta kao i svih očekivanih turističkih sadržaja. Poros je možda i najkosmopolitskiji risort na ostrvu. Najveći je pijačni grad na ostrvu, a tokom leta ćete u zalivu videti veliki broj impresivnih privatnih jahti i kruzera koji na svakih nekoliko nedelja iskrcavaju nove turiste. Srećom, nema ih toliko da ne može da se diše. Naročito sa ekspanzijom Skale, Poros ima turista taman koliko treba da ne izgubi svoj šarm koga ima mnogo.

Generalno, zapadnoevropske turističke agencije slabije nude ovaj deo ostrva pa ćete uglavnom sresti individualne putnike. Poros i nije klasično turističko mesto već aktivan grčki grad i luka. Malo se toga promenilo za poslednjih dvadesetak godina.

Kefalonija-Poros

Plaža u Porosu

Ovo mesto ima sve, od raskošne luke i lepih plaža do nekih od najšarmantnijih i najlepših taverni i restorana na Kefaloniji, kao i prodavnica, butika i pijaca.  Turisti će naći sve potrebne sadržaje i atrakcije i istovremeno doživeti život u ribarskoj luci i trgovačkom centru.

Kefalonija je preko luke Poros trajektima povezana sa kopnenom Grčkom. Luka je takođe okružena sa svih strana nekim od najraznovrsnijih biljnih i životinjskih vrsta na ostrvu.

Grad se nalazi u podnožju planina Atros i Pahni kao i brojnih manjih brda. Gde god pogledate videćete bujne šume pune hrastova, četinara i čempresa te plodna polja, voćnjake, potoke i reke koje teku prema moru. Postoje i stotine različitih pešačkih staza koje vode kroz unutrašnjost. Na plažama oko Porosa nema gužve, a imaju ležaljke i suncobrane koje možete iznajmiti ili sesti na bezbroj mesta i popiti piće ili nešto pojesti. I drugi uobičajeni sadržaji i objekti su Vam na raspolaganju. Aragia je glavna plaža (ponekad se naziva i Ragia), kombinacija je peska i šljunka i okružena žbunjem i drvećem dok je voda kristalno bistra.

Kefalonija-Poros

Poros

Poros je efektivno podeljen na tri dela. Luka sa nekoliko taverni i barova kao što je već rečeno povezuje ostrvo sa Kilinijem i  Patrom na Peloponezu (kopnena Grčka) redovnom trajektnom linijom koja saobraća cele godine. Luka je takođe dom lokalnih ribarskih brodica koje snabdevaju oblast sa svežom ribom.

Pored luke (tačnije malo odvojena) je već opisana šljunkovita gradska plaža sa ležaljkama i suncobranima iza koje je trg (Platia) pun taverni, trgovina i tradicionalnih kafića, a tu su i glavni sadržaji: banka, apoteka, lekar, pošta, policijska stanica i lokalne prodavnice. Veći deo taverni i barova se nalazi duž plaže Aragia sa Plavom zastavom koja je odvojena od centra Porosa rekom Vohinas. Iako se tokom leta koristi kao parking, u zimskom periodu može da bude divlja bujica. Duž cele obale su restorani i taverne, ali je atmosfera opuštena i bez buke i bahatosti koja karakteriše neka druga mesta u Grčkoj. Kefalonija je generalno mirno i porodično ostrvo.

Reka Vohinas izvire iz “jezera bez dna” i gotovo sigurno je kumovala nazivu mesta. Reč “Poros” na grčkom znači “prelaz” i na mestu gde se Vohinas uliva u more je jedini prirodan prelaz, iako dva mosta danas prelaze reku uzvodno gde Vohinas izlazi iz impresivne klisure Poros duboke 80 metara koja je dok nije urađen put do Skale bila jedini zemljani put iz Porosa. Lokalna legenda kaže da je klisuru stvorio Herakle kada je stao i spljoštio ovaj deo planine. Leti od reke može da se vidi samo suvo rečno korito.

Kefalonija-luka-Poros

Luka u Porosu

Ako se umorite od lenčarenja na suncu i želite da vidite još nešto, onda Poros ima u blizini mnogo toga da ponudi. Šetnja primorskim putem koji vodi do Skale je fantastična, a drugo što morate da vidite je pomenuta klisura Poros.

U blizini Porosa imate i nekoliko živopisnih sela kao što su Riza, Kabicata, Asprogerakas i Tzanata. Svratite i do manastira Atros (najstariji na ostrvu), grobnice Tzanata i Nacionalnog parka Enos. Tačno izvan klisure Poros kreće put koji vodi u planinu i do manastira Atros (manastir Bogorodice) koji se nalazi na vrhu istoimenog brda (500 metara nadmorske visine) odakle se pruža zapanjujući pogled na grad, a dalje nastavlja još jedna staza koja vodi do pomenute mikenske grobnice Tzanata.

Arheološki pronalasci iz pećine Drakena u prelepoj klisuri Poros koji su iskopani u poslednjih nekoliko godina potvrđuju ljudsko prisustvo u ovom području od 5.700 godine p.n.e. Pronađeni su alati napravljeni od kamena i kosti kao i keramika koji nam govore o upotrebi pećine još u praistorijskom periodu. Pronalasci iz klasičnog perioda ukazuju na to da je pećina tada bila povezana sa kultom nimfi. Ime Drakena (ženski zmaj) se odnosi na lokalnu legendu o zmaju koji je živeo u klisuri Poros. U narodnom verovanju se za određene tragove u stenama na strani klisure verovalo da su otisci zmajevih stopala.

Kefalonija-manastir-Atros

Manastir Atros u blizini Porosa je najstariji na Kefaloniji

U blizini Porosa se nalazi manastir Atros koji je najstariji na Kefaloniji.

Oblast oko Porosa je svakako bila naseljena tokom mikenskog perioda što potvrđuje otkriće iz 1991. godine, odnosno Tolos na obližnjem lokalitetu Tzanata. Veličina grobnice, priroda pronađenih zagrobnih predmeta i dobro odabran položaj ukazuju na postojanje važnog mikenskog grada u blizini. U Arheološkom muzeju u Argostoliju možete da vidite najvažnije iskopine iz tolos grobnice poput zlatnih rogova bika, zlatne dvostruke sekire i pečata od dragog kamenja. Iako su na ostrvu pronađeni i drugi grobovi iz mikenskog perioda, posebno na lokalitetima Mazarakata i Lakitra, grobnica Tzanata je najimpresivniji.

Poros je savršena destinacija za ljubitelje istorije. Osim već pomenutih postoje i mnoga druga fascinantna mesta poput velikog groba koji je otkriven u tom području i smatra se (mitskim) grobom Odiseja. Arheolozi ga na osnovu zlata i nakita pronađenih u grobu (danas se čuvaju u Arheološkom muzeju u Argostoliju) smatraju dokazom da je grad iz Homerove Odiseje bio u stvari u Porosu i ako je to istina, onda ostrvo Itaki i njegova prestonica Vati nisu ostrvo i grad o kojima Homer piše u svojim delima. Neki su mišljenja da je “Odisejev grob” koji je pronađen u blizini Porosa najvažnije arheološko otkriće još od Šlimanovog otkrića Troje.

Posle otkrića na lokalitetu u blizini grada, rodila se teorija da Odisejeva kuća nije Itaki već Kefalonija odnosno Poros.

Kefalonija-luka-Poros

Luka Poros

Druga lokalna legenda se odnosi na velike stene nadomak plaže između Porosa i Skale i kaže da su ih na rane osvajae bacili Kiklopi. Obala na drugoj strani Porosa, okrenuta prema Itaki, jedno je od poslednjih utočišta ugroženih mediteranskih foka (Monahus Monahus).

Područje Poros ima veliki arheološki značaj jer je jedan od četiri antička grada Kefalonije bio smešten ovde. Tokom klasičnog perioda Poros je verovatno bio luka grada Proni (iznad današnjeg sela Pastra).

Nakon zemljotresa 1953. koji je opustošio okolna sela, žitelji Porosa su izgradili nove kuće i selo je postalo važna luka za ostrvo.

Lokalni kaiki (tradicionalni grčki ribarski brodovi) voze od Porosa do obližnjih plaža kao što je Kucupia koja je inače nedostupna kopnenim putem. Takođe je dobra baza za krstarenja oko ostrva Itaki i Zakintos. Mesto je autobusima povezano sa Argostolijem, a tokom sezone i sa Skalom.

Ako krenete dobrom magistralom koja vodi od Porosa ka Skali na putu i nedaleko od njega ćete naći neke šljunkovite i stenovite uvale i zalive a najpoznatije su Limenia, Herulaki i Kako Lagadi.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-pećina-Drakena
Pećina Drakena (Drakaina)
Kefalonija-plaža-Kako-Lagadi
Plaža Kako Lagadi (Kato Lagadi)
Kefalonija-plaža-Limenia
Plaža Limenia
Kefalonija-plaža-Skala
Plaža Skala

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)