www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia-cover-1

Nea Kalikratia

GPS koordinate: 40.312028761780645N  23.063371181488037E

Nea Kalikratia (Νέα Καλλικράτεια) je središte opštine Kalikratia, koja obuhvata još i naselja Agios Pavlos i Nea Iraklia. To je odmaralište na koje nailazite kada od Soluna, udaljenog odavde oko 40 kilometara, krenete ka poluostrvu Kasandra.
Pomenuta tri naselja osnovana su od strane doseljenika iz Male Azije 1922. godine. Doseljenici su uglavnom bili poreklom iz Kalikratie i Araklia Gialusa iz istočne Trakije, odnosno dela Turske koji je na evropskom kontinentu. Oni su se naselili u oblasti Stomion, gde je bio metoh manastira Ksenofon sa Svete gore.

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia-tekst-1

Pogled iz aviona

Zbog svog specifičnog položaja u Solunskom zalivu, ovo je mesto kroz koje morati proći ako idete na poluostrva Kasandra ili Sitonija. Automobilom je na oko 45 minuta od Soluna, odnosno na 30-ak minuta od aerodroma. Pored blizine Soluna i aerodroma, na 30-ak kilometara odavde je i aqua park Waterland. Udaljeno je 42,5 km od centra Soluna, odnosno 35,5 kilometara od mesta gde se oblilaznica oko Soluna uključuje na put A25 koji vodi ka Halkidikiju.

Nea Kalikratia je veliko odmaralište sa prelepim plažama, od kojih je najpoznatija Vergia koja nosi Plavu zastavu za čistoću. Plaže Nea Kalikratie su od zlatnog peska, sa velikim brojem turista, ali ima i onih sa manjim gužvama ako želite mirniji odmor. Ovo je „grad plaža“ koje dostižu širinu i do 30 metara, sa letnjim apartmanima i borovom šumom iza njih. Mesto je idealno za mlade i porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što voda nije duboka.

Uvek sveže povrće i voće

Uvek sveže povrće i voće

Pored plaža, ono što najbolje oslikava ovo mesto je i mnoštvo restorana, taverni, supermarketa, prodavnica, kafića i barova sa gostoljubivim domaćinima. Tu su i bioskop, brojni pabovi i disko klubovi, pa oni mlađi mogu uživati i u prilično bučnom noćnom životu. Oblast je poznata po proizvodnji voća, grožđa, a uvek možete kupiti i sveže proizvode iz bašte i svežu ribu.

Od praistorijskog naselja koje se nekada nalazilo u zapadnom delu ovog naselja pronađeno je remek delo vajarstva koje se danas čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je nadgrobni spomenik (stela), isklesan u reljefu, koji prikazuje mladu devojku koja drži goluba u levoj ruci. Ovaj prizor je kao ikonografski motiv poznat kod drugih pogrebnih stela iz V veka pre nove ere, pa se pretpostavlja da je nastala negde oko 440. godine pre Hrista.

Posetioci ovog mesta mogu iskoristiti priliku i da posete akropolj Antigonia, blizu sela Nea Gonia. Kralj Makedonije, Antigonos Gonatas izgradio je Antiogoniu 220. godine pre nove ere, na prirodno zaštićenom mestu, na 5 kilometara severno od Kalikratie. Na ovom mestu uskoro je nastao grad koji se brzo razvijao i postao veoma važan. Grad je bio meta Rimljana tokom njihovog pohoda u Makedoniji 168. godine p.n.e.. U XIV veku pominju se dva sela u ovoj oblasti, Gornja i Donja Antigonia.

Oko pet kilometara severozapadno odavde nalazi se primorsko naselje Nea Iraklia.

Plaža za posetioce svih uzrasta

Plaža za posetioce svih uzrasta

Glavna plaža, koja zauzima centralni deo Nea Kalikratije, duga je oko 800 metara i idealna je za mlade i porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što kristalno čista voda nije duboka. Dobro organizovana plaža ima i dosta barova, gde se možete skloniti od jakog sunca ili provesti nezaboravne noći. Veći deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani. Glavne karakteristike plaže su kristalno čista voda i pesak. To je u pravom smislu “gradska” plaža, sa svim uobičajenim sadržajima i prijatnim parkom u blizini.

Problem može predstavljati parkiranje, posebno kada se stvore gužve zbog velikog broja automobila koji se kreću priobalnim autoputem. Na nekoliko minuta šetnje od plaže možete naći veliki broj taverni, kafića, picerija i restorana.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Nea-Iraklia-thumbnail
Nea Iraklia
halkidiki-pecina-petralona-T
Pećina Petralona
Halkidiki-solunski-zaliv-Mikonaitika-plaza-thumbnail
Plaža Mikoniatika (Geoponica - Mykoniatika)
Halkidiki-solunski-zaliv-Vergia-beach-bar-thumbnail
Plaža Vergia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)