www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-kasandrija-coverphoto

Kasandria - Kassandria

GPS: 40.04856059379341N  23.410953283309937E

Kasandria (Κασσάνδρεια), glavni grad i administrativno, trgovačko, kulturno i duhovno središte Kasandre na Halkidikiju, nalazi se u samom centru poluostrva.

To je planinsko naselje, smešteno u predelu bogatom zelenom šumom, sa lepim trgom, starinskim, kamenim kućama sa uskim terasama, uskim popločanim ulicama i sporednim stazama. Grad je okružen brojnim lepim risortima, a poznat je po Sabornoj crkvi Rođenja Bogorodice, po ostacima napuštene vetrenjače iz XIX veka, zgradi Gradske skupštine iz 1926. godine i Narodnom muzeju. Kassandria je najveći grad poluostrva sa oko 3.500 stanovnika, koji sa svojim naseljima u okolini tokom leta postaje veliki grad sa hiljadama stanovnika.

halkidiki-kasandra-kasandria

Uske popločane ulice odlika su Kasandrie

Kasandria je od Soluna udaljena 89 kilometara, a dolazi se preko 4,5 kilometara udaljenog letovališta Kalitea na istočnoj obali Kasandre. Od Polihrona je udaljena 15, a od Haniotija na istočnoj obali 20 kilometara. Pa ipak, važno je pomenuti da je ona sedište opštine koja obuhvata letovališta Sani (23 km), Elani (7 km) i Siviri (udaljen 4,5 kilometara) koja su smeštena na suprotnoj, zapadnoj obali poluostrva Kasandra.

Kasandria je jedna od najstarijih opština u prefekturi koja se kao naselje pominje od XVI veka, a od tada sve do XX veka zvalo se Valta. Ime ovog mesta potiče od makedonskog kralja Kasandrosa, odnosno od istoimenog antičkog grada koji je postojao na prevlaci Kasandre. Značaj Kasandrie je rastao veoma brzo, pa je tu bilo sedište Mitropolije i vice-konzulata Francuske i Holandije, a nakon holokausta iz 1821. godine dosta stanovnika se naselilo upravo ovde i krenuo je dinamičan razvoj grada čije su se granice proširile od naselja Furka do naselja Sani.

halkidiki-kasandra-kasandria

Trg slobode ili Πλατεια ελευθεριας

Danas je to grad u kome postoje zdravstveni centar, policijska stanica, pošta, banke, osnovne i srednje škole, a tu je smeštena i Turistička organizacija Halkidikija. Stanovnici naselja bave se pretežno poljoprivredom, trgovinom i turizmom. Kasandria je i šoping centar, a obilje prodavnica sa prelepim izlozima u pešačkoj zoni, povoljne cene, kao i slikovite krčme, taverne i restorani, zadovoljavaju sve potrebe kako stanovništva tako i brojnih turista.

Bogata vegetacija šuma prosto mami ljude u razgledanje i šetnju koja bi mogla dosvesti do prelepih plaža kao što su Siviri, Agios Nikolaos, Stefani ili Kipsa, odnosno naselja Siviri (udaljeno oko 5 km), Kalitea (oko 5 km), Afitos (6,5 km), Furka (5,6 km) i Elani na 7 kilometara.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-siviri-T
Siviri
halkidiki-kasandra-istocna-obala-kalitea-T
Kalitea - Kallithea
halkidiki-kasandra-kalitea-T
Hram Zevsa Amona - Kalitea
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-T
Plaža Elani

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)