www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-posidi-posejdonov-hram-cover

Hram i svetilište Posejdona kod Posidija

GPS: 39.95945799494127N  23.36714744567871E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-hram-posejdona

Lokalitet se može razgledati samo kroz žičanu ogradu

Cela oblast oko današnjeg letovališta Posidi na zapadnoj obali poluostrva Kasandra (udaljenog 104 kilometara južno od Soluna) u antičko doba bila je poznata kao Posidonio i pripadala je gradu Mendi. Sistematska iskopavanja i istraživanja ovog prostora trajala su u periodu od 1990. do 1994. godine i donela su na svetlost dana hram Posejdona, praktično na plaži. Istraživanja su pokazala da je hram bio otvoren više od hiljadu godina, a interesantno je da antički istoričari ne pominju njegovo postojanje.

Pretpostavlja se da su hram izgradili doseljenici sa Eretrije, čija je kolonija bio grad Mendi i a bog zaštitnik bio je Posejdon. Za njih je poznato da su imali običaj da grade ovakve hramove blizu svojih kolonija i da su ih nazivali Poseidia (Poseidiia). Antički grad Mendi smešten je 4 kilometara južno od ovog lokaliteta, u unutrašnjosti poluostrva.

Velika vaza se i danas može videti

Velika vaza se i danas može videti

Radovi na iskopavanju otkrili su postojanje četiri velike zgrade: glavni hram, dve građevine sa obe strane hrama, kao i zaobljenu zgradu na istočnoj strani. Ova poslednja, koja je ujedno i najstarija, datira iz proto-geometrijskog perioda, nastalog sredinom XI veka pre nove ere. Osnova ove građevine napravljena je od blata, a zidovi od velikih oblutaka, odnosno oblog kamenja. Smatra se da je ova lučna građevina jedan od najstarijih hramova u Grčkoj i jedina građevina „Mračnog doba“ u severnoj Grčkoj isključivo korišćena u verske svrhe.

Drugi objekti datiraju iz VII i VI veka pre nove ere, dok glavni hram datira iz V veka pre nove ere. Svi objekti su svetinje i  svuda postoje oltari za žrtve i mesta za svete obrede.

Komadi keramike i posude, sa imenom Posejdona i nazivima njihovih donatora (donatori su uvek bili muškarci, jer je to mesto obožavanja pomoraca) pronađeni su širom oblasti. Različita svetilišta bila su izgrađena u različitim vremenima i sva su bila komplementarna jedna drugim. Kompletan kompleks bio je posebno impresivan jer su hramovi izgrađeni na uskom komadu zemljišta i ogledali su se u vodi (svi Posejdonovi hramovi bili su izgrađeni na obali).

Danas posetiocima nije dozvoljen pristup lokalitetu koji je žicom ograđen, jer iskopavanja, mada smanjenim intenzitetom, još uvek traju, pa ostatke ovog kompleksa mogu videti samo iz daljine. Pored toga, posetioci ovog lokaliteta imaju priliku da obiđu svetionik izgrađen 1864. godine u neposrednoj blizini, odnosno ostatke antičkog grada Mendi, 4 kilometara južno odavde.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-svetionik-T
Svetionik na plaži Posidi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-posidi-thumb
Plaža Posidi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-skala-furka-T
Skala Furka (Skala Fourkas)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mola-kaliva-T
Mola Kaliva

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)