www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Grad Lefkada

Grad Lefkada (Lefkas)

GPS koordinate:  38.83435074915225N  20.70824146270752E

Lefkada je glavni grad i administrativni, privredni i kulturni centar ostrva, sa populacijom od oko 8.000 stanovnika koji uglavnom žive od poljoprivrede i turizma. Izgrađen je oko prirodne luke, na severnoj strani ostrva. Ovo je prvo naselje koje vidite kad pređete most koji spaja ostrvo sa kopnom. Iako nije tako impresivno kao ostala mesta, ipak je lepo za obići.

Lefkada taverna

Jedna od mnogobrojnih taverni pored mora

Katastrofalni zemljotresi iz 1948. i 1953. godine pričinili su veliku štetu celom ostrvu i samo nekoliko spomenika i crkava je preživelo. Među preostalim spomenicima je impozantna tvrđava Agia Mavra, sagrađena 1300. godine od strane Franaka u svrhu zaštite ostrva od gusarskih napada koja je bila glavni grad Lefkade sa stambenim naseljima, školama, uredima i sl…

Kada pređete nasip dugačak 1.800 metara odmah ste u centru grada. Sa desne strane vidite lagunu Lefkas sa poznatim plažama Agios Joanis i Gira sa čuvenim vetrenjačama. Gira je u stvari uzak pojas peska, dugačak 7 kilometara, koji sa severne strane grli lagunu. Unutar lagune je „ivari“, gde se riba gaji u posebnim, tradicionalnim košarama od pruća i raste u prirodnim uslovima. U blizini je i jezero, najveća vodena površina na ostrvu koju svake godine posećuje mnoštvo ptica. Tu su čaplje, labudovi, divlje guske i divlje patke. Prepun trg s nekoliko barova koji su prilično bučni u večernjim satima ćete takođe primetiti veoma brzo.

Marina

Marina

Krenite levo i prošetajte rivom posmatrajući plovila u velikoj marini koja može da ugosti 600 jahti. Od sadržaja su tu kontrolni toranj, višenamenska zgrada, jedriličarski klub, uredi, mali hotel, radionica za popravku i održavanje plovila, prostrani parking za automobile, zelene površine… Desno od nasipa je kanal gde su takođe brodovi na vezu. Barovi i restorani su nanizani jedan do drugog. Ako nastavite dalje dolazite do velike gradske većnice gde su muzej i kulturni centar. Nakon zemljotresa, glavni grad je obnovljen na jedinstven i originalan način: kako bi se izdržali budući potresi, stanovništvo je gradilo svoje nove kuće s drvenim kosturima i šarenim metalnim pločama, formirajući zanimljivu i atraktivnu arhitekturu. Sve kuće su izgrađene vrlo blizu jedna druge i okružene su uskim ulicama, stvarajući šarmantnu i jedinstvenu sliku. Sa kopnom je povezan uskim kanalom.

Grad Lefkada mostic

Mostić je zaštitni znak grada

Na ulazu u luku, mali trg pun drveća pozdravlja posetioce stvarajući veselu i prijatnu atmosferu. Ovaj deo grada ima mnoštvo hotela, kafića i prodavnica. Drugi življi deo grada je centralni trg u luci koji se zove Agios Spiridonas koji duguje ime crkvi iz 17. veka koja se nalazi na samom trgu.  Pored ove, ima i drugih zanimljivih i prelepih crkava koje se nalaze u glavnom gradu kao što su crkva Agios Nikolaos iz 18. veka sa čudnim metalnim zvonikom i lepo isklesanim okvirom na vratima (nalazi se u blizini centralnog trga), Agii Anargiri, u sredini malog voćnjaka na trgu Marka, Dimitrios iz 17. veka (u jednoj od sporednih ulica), crkva Pantokratora iz 18. veka,  crkva uspenja Bogorodice, kao i manastir Panagia Faneromeni, par kilometara izvan grada. U većini ovih crkava se čuvaju dela Jonske slikarske škole, a na većini je primetno mnogo pukotina koje su posledica zemljotresa.

Mostić

Mostić

Takođe zanimljiv deo grada je ulica Joanu Mela koja je puna atraktivnih arkada. Neki muzeji vredni posete se nalaze u samom gradu, na primer Arheološki muzej smešten u ulici Faneromeni u kom se čuvaju iskopine sa različitih arheoloških lokaliteta na ostrvu, Muzej gramofona (u ulici Filarmonikis koji je osnovao Takis Katopodis) i Muzej folklora smešten zapadno od centralnog trga. Glavna autobuska stanica se nalazi u ulici Golemi, nasuprot marine za jahte, na istočnoj strani. Postoji redovna linija za gotovo sva sela i plaže na Lefkadi. Glavna gradska ulica, već pominjana Joanu Mela, ima većinu sadržaja koji će Vam zatrebati u smislu prodavnica i mesta gde možete nešto prezalogajiti. Glavni trg je pun restorana i ljudi. Dalje prema predgrađu kuće nisu tako lepe ali ćete naći mnogo prodavnica i trgovina u odnosu na ono što očekujete u gradu od 20.000 ljudi.

Jedan od trgova

Jedan od trgova

Tokom leta možete popiti kafu u jednom od nekoliko barova koji se nalaze na mletačkom kanalu na zapadnoj obali. Zalazak sunca na Giri je čudesan sa ovog mesta. Večera u tavernama razbacanim po uskim tradicionalnim ulicama može biti vrlo romantična, uz lokalnu muziku ostrva (kantade-tradicionalne pesme uz gitaru). Leti, uske staze su pune mirisa od cveća u mnogobrojnim saksijama po dvorištima i balkonima. Svake godine u avgustu se organizuju muzičke večeri, pozorišne predstave, večeri poezije, slikarstva i izložbe fotografija.

Gradska biblioteka je vredna istraživanja. Zgrada je u dobrom stanju sa fasadom boje breskve, zelenim roletnama i lepim vrtom. Kad smo kod biblioteke, vredi posetiti onu koju je osnovao Aristotel Haramoglis (među drugarima poznat kao Telis). Zove se Haramoglios i pominje se u Ginisovoj knjizi rekorda. Odmah pored nje se nalazi i biblioteka NikosaSvoronosa.

Lefkada-Amoglosa

Plaža Amoglosa

U blizini grada postoji nekoliko plaža i omiljene su uglavnom među lokalcima i surferima. To su plaže Gira, Kastro, Amoglosa i Mili. Na plaži Mili postoje četiri vetrenjače po kojima je i dobila ima. Nekada ih je bilo 12 i većina ima ruska imena (Orlof, Mecikof, Moskovas). U njima se mlelo žito do početka 20. veka. Tokom leta je puna surfera iz celog sveta. Na plaži postoji dobro organizovan klub i škola jedrenja. Jedna od vetrenjača je pretvorena u interesantan kafić. Mili je nastavak plaže Agios Joanis. Gira je dugačka plaža, smeštena na severnom rtu ostrva i jedna je od plaža koje meštani mnogo vole i na kojoj postoji tradicionalni restoran. Kastro se nalazi preko mosta i zamka Agia Mavra i završava se plažom Amoglosa, desno od svetionika. Nastavak je plaže Gira i iako je u blizini grada, nije mnogo razvijena.

Korisne adrese:

Pošta – u blizini centra grada, nedaleko od bolnice;
Novac, banke, bankomati – Ima ih dosta u gradu;
Taxi – na prometnom trgu pored ulaza na ostrvo;
Autobusi – glavna stanica se nalazi u ulici Golemi, na samoj rivi, u blizini luke;
Apoteke – postoje najmanje dve u ulici Joanu Mela;
Hitna pomoć – bolnica se nalazi u blizini centra grada;
Garderoba i ostavljanje stvari – u luci;
Internet caffe – ima ih nekoliko, najveći je na Kurtubiju, prema zapadnom delu grada;
Benzinske pumpe – ima ih prema izlazu iz grada.

Generalno, putevi po ostrvu su prilično dobri uz neke manje izuzetke. Ima dosta taksista. Istočna obala je bolje povezana autobusima ali možete stići i do Agios Nikitasa i Karije. Auto možete rentirati u neposrednoj blizini luke.

Opštinska jedinica Lefkada se sastoji od nekoliko opština (kojima pripadaju sela navedena u zagradi: Lefkada (Lefkada, Frini, Kaligoni), Agios Nikitas, Aleksandros (Aleksandros, Kolivata, Nikiana), Apolpena, Kalamici, Kariotes, Katuna (Katuna, Episkopos, Ligia) i Cukalades (Cukalades, Kalavros).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Agia Mavra-18T
Tvrđava Agia Mavra
Lefkada-Arheološki-muzej
Arheološki muzej Lefkade
Lefkada-Agios Joanis-19T
Plaža Agios Joanis-Lefkada (Agios Ioannis)
Lefkas-Faneromeni
Manastir Panagia Faneromeni

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)